Šajā ziemas sezonā stājas spēkā jaunās prasības ziemas riepām – no 1.decembra ceļu satiksmē drīkstēs izmantot ziemas riepas tikai ar “kalns un sniegpārsliņa” apzīmējumu 20

 

Foto: Publicitātes foto

CSDD | 25.septembris 2024 16:42

Lai uzlabotu satiksmes drošību un samazinātu ceļu satiksmes negadījumu skaitu, transportlīdzekļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5t jeb vieglajiem transportlīdzekļiem ar šā gada 1.decembri jāievēro jauna prasība attiecībā uz ziemas riepām.

Ceļu satiksmes noteikumos noteiktajā ziemas periodā – no 1.decembra līdz 1.martam, ceļu satiksmē atļauts piedalīties vieglajiem transportlīdzekļiem, kas aprīkoti ar ziemas riepām, kas īpaši konstruētas izmantošanai sniega un ledus apstākļos un, kas marķētas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa”.

Starptautiskais apzīmējums "kalns un sniegpārsliņa" liecina, ka riepa ir izgājusi noteiktus testus un ir atzīta par piemērotu braukšanai sniega, ledus un apledojuma apstākļos. Autovadītājiem jāņem vērā, ka gaidāmajā ziemas periodā, ja transportlīdzeklis būs aprīkots ar riepām, kurām ir tikai M+S apzīmējums, bez jaunā marķējuma “kalns un sniegpārsliņa”, tad tās netiks uzskatītas kā ziemas periodam atbilstošas riepas. Šādu riepu lietošana ziemas periodā nebūs atļauta. Līdz ar to, CSDD iesaka autovadītājiem būt vērīgiem un iegādājoties jaunu riepu komplektu, izvēlēties ziemas riepas ar jauno apzīmējumu.

Jau šobrīd riepu tirdzniecības vietās Latvijas klimatam tiek piedāvātas šīs ziemeļvalstu klimatam atbilstošas riepas ar “kalns un sniegpārsliņa” apzīmējumu. CSDD, veicot riepu pārbaudes uz ceļa iepriekšējā ziemā, konstatēja, ka tikai atsevišķi transportlīdzekļi, kas no kopēja skaita bija nepilni 0,3%, bija aprīkoti ar neatbilstošām riepām bez “kalns un sniegpārsliņa” apzīmējuma.

Riepas, kuras ir marķētas tikai ar M+S, M&S vai M.S. apzīmējumu arī turpmāk būs atļauts izmantot ārpus ziemas sezonas – no 2.marta līdz 30.novembrim.

Minimālais ziemas riepu protektora dziļums ir 4mm. Tāpat ieteicams neizmantot ziemas riepas, kas vecākas par pieciem, sešiem gadiem, jo laika gaitā riepu gumija zaudē savas īpašības, kā arī jāņem vērā, ka viens transportlīdzeklis vienlaikus nedrīkst būt aprīkots ar radžotām un neradžotām riepām. Transportlīdzekļiem ar radžotām riepām ceļu satiksmē atļauts piedalīties laika posmā no 1.oktobra līdz 1.maijam.

 
20 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
darklight 25.septembris 2024 20:35
10 0 Atbildēt

Pilnīgam idiotam jābūt, lai nejauši nopirktu dubļu riepas ziemas riepu vietā. Tie marķējumi eksistē jau desmitiem gadu.

Nja 25.septembris 2024 21:40
10 0 Atbildēt

To Tu saki tiem kapeiku pisējiem kas pirka tādas riepas un pofig. Neko Tu viņiem izdarīt nevar. Marķējums atbilst. Tāpēc likums tapa. Ja cilvēks kā būtne būtu apzinīgs. Likumu daudzums būtu krietni mazāk.

Nja 25.septembris 2024 21:38
6 1 Atbildēt

Redz. Te jau tā starpība. Šo simbolu nevar drukāt virsu kam pagadās, ka to var M+S riepām. Lai saņemtu šo sniegpārsliņu ar kalnu, ražotājs ir veicis riepas testēšanu ziemas apstākļos un ta ir sasniegusi kaut kādus kritērījus. M+S nebija nekas tāds. Drukā un pofig. Un sniegs mums ir. Jeb gribam būt kā citi kad uzsnieg tad iestājas haoss?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

iAuto piedalās 24 stundu izturības sacensībās. Kā mums gāja? (+ foto) 2

20. un 21. septembrī Lietuvā, Panevežā tika aizvadītas “Enefit” 24 stundu auto sacīkstes elektriskajiem automobiļiem. Tajās piedalījās arī Latvijas auto žurnālistu komanda. Lasīt vairāk

 

Kad beidzot sāks labot Vanšu tiltu? (+ VIDEO) 4

Arvien pieaugošais bedru apjoms uz Vanšu tilta ietvēm pēdējā laikā atkal uzjundījis iedzīvotāju neapmierinātību. Viņuprāt, tilts ir kritiskā stāvoklī. Rīgas domē gan mierina, ka tilts ir drošs – gan autobraucējiem, gan kājāmgājējiem. Lasīt vairāk

 

6000 eiro – un Mercedes brauks pats ar ātrumu līdz 95 km/h (+ VIDEO) 22

Mercedes – Benz uzlabojis savu Level 3 pakāpes Drive Pilot, kas pēc visu atļauju saņemšanas un sertifikāta iegūšanas 2025. gada sākumā varētu kļūt pieejams Mercedes automobiļos. Lasīt vairāk

 

Nepilni 28 000 eiro - MG uzsāk krosovera HS pārdošanu Vācijas tirgū (+ FOTO)

Vācu pircējiem no pagājušās nedēļas ir pieejams Ķīnas SAIC paspārnē strādājošā MG Motors krosovers MG HS – viens no diviem saimes modeļiem, kas vēl pieejams ar iekšdedzes motoriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti