Gājēju pāreja Asaru prospektā Jūrmalā, ko varētu darīt labāk (+ VIDEO) 7

 

Gājēju pāreja Asaros Foto: iAuto.lv

Māris Ozoliņš, iAuto redaktors | 9.februāris 2019 21:52

Tumšajā laikā portāls iAuto pievērš pastiprinātu uzmanību gājēju pārejām un to drošībai.

Paldies iAuto lasītājiem, kuri sūta mums uz e-pastu vai informē komentāros pie rakstiem par nebūšanām uz mūsu ceļiem.

Dzirdēti daudz pārmetumi autovadītājiem, bet kā ir ar satiksmes organizēšanas jautājumiem. Pirms dažām dienām iAuto.lv rakstījām par bīstami izbūvētiem jauniem luksoforiem Jūrmalā uz Strēlnieku prospekta, šeit Jūrmalā skolniekus un gājējus paliek zem automobiļu sitiena (+ VIDEO)

Ceļu satiksmes noteikumi: 121. Aizliegts apstāties un stāvēt:

121.5. uz gājēju pārejām, vietās, kur brauktuvi šķērso velosipēdu ceļš, gājēju un velosipēdu ceļš vai kopīgs gājēju un velosipēdu ceļš, un tuvāk par 5 m no šīm vietām.

Apskatīsim gājēju pāreju uz Asaru prospekta Jūrmalā, video:

Ņemot vērā vairākus faktorus, tur būtu jāuzstāda luksofors ar pogas režīmu. Jūrmalas satiksmes plānotāju kontekstā vēlos uzsvērt "ar pogu", jo jaunāko luksoforu gaismas režīmi Jūrmalā ir nepamatoti un diemžēl veicina sarkanās gaismas signāla pārkāpšanu.

Sniega tīrīšana uz gājēju pārejām Jūrmalā ir ļoti slikta tradīcija, te vairāk Kā Jūrmalā tīra ceļus un ietves 14.01.2019 pie Jūrmalas domes

2017.gadā smagi cietuši, t.sk. gājuši bojā 165 gājēji (2016.gadā - 184), no tiem 37 smagi cieta un 11 gāja bojā uz gājēju pārejas (2016.gadā – 52 smagi cieta un 8 gāja bojā).

Normunds Krapsis, Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Ceļu satiksmes drošības padomes sēde par 2017.gada rezultātiem atzīmēja, ka aktuālākā problēma – neapmierinoši aprīkotas gājēju pārejas, kas ir izaicinājums satiksmes drošībai!

Pie šādas satiksmes organizēšanas šis mērķis izlausās nereāls: Līdz 2050.gadam jāpanāk, lai uz autoceļiem Latvijā nav bojāgājušo

Pievērsiet uzmanību bojā gājušo gājēju skaitam laika posmā no 2015. līdz 2017.gadam

CSNg bojā gājušo dinamika pēc statusa 2015 - 2017.gads Foto: Valsts Policija

Ceļu satiksmes negadījumos smagi cietušie un bojā gājušie 2017.gada janvāris - decembris (dinamika) Foto: Valsts Policija

Arī 2016.gadā katrs trešais bojāgājušais bija gājējs.

Foto: CSDD

Tagad apskatīsim ceļu satiksmes negadījumu skaitu ilgākā laikā.

Saskaņā ar csdd.lv/celu-satiksmes-negadijumi/celu-satiksmes-negadijumu-skaits Foto: CSDD

Saskaņā ar csdd.lv/celu-satiksmes-negadijumi/celu-satiksmes-negadijumu-skaits Foto: CSDD

*Aprēķinos 2008.-2013. gada datiem izmantots iedzīvotāju skaits, kas novērtēts izmantojot 2011.gada tautas skaitīšanas galīgos rezultātus;

No 1985.g.-2003.g. Latvijā par bojā gājušajiem CSNg uzskata tos, kuri miruši negadījuma vietā vai 7 dienu laikā pēc negadījuma, bet citās valstīs - 30 dienu laikā. Lai Latviju pēc CSNg salīdzinātu ar citām valstīm, izmanto starptautiski atzītu koeficientu - no 7 dienu perioda pārejot uz 30 dienu periodu, bojā gājušo skaits jāpalielina par 8%;

No 2004. g. Latvijā par bojā gājušajiem CSNg uzskata tos, kuri miruši negadījuma vietā vai 30 dienu laikā pēc negadījuma.

Bojā gājušo skaits līdz 2003. gadam koriģēts pēc starptautiskās definīcijas, pēc koriģēšanas attiecīgi samazinājies ievainoto skaits.

Turpinājums un atbilde no Jūrmalas domes šeit: Jūrmalas dome sola sakārtot gājēju pāreju uz Asaru prospekta; "Clean R" tika izteikts aizrādījums (+ VIDEO) 

Lasi vēl iAuto:

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 10.februāris 2019 17:30
3 0 Atbildēt

Visa problēma ir tāpēc, ka netiek ievērots sis punkts:

145. Transportlīdzekļa vadītājam, tuvojoties neregulējamai gājēju pārejai, jāsamazina braukšanas ātrums vai jāaptur transportlīdzeklis pirms gājēju pārejas, lai dotu ceļu gājējiem, kas šķērso brauktuvi pa gājēju pāreju vai iziet uz tās, kā arī velosipēdu vadītājiem, kas šķērso brauktuvi pa gājēju pāreju vai izbrauc uz tās, ja tie varētu tikt traucēti vai apdraudēti.

Vajadzētu sodīt vadītajus, kas nebremzē. Sods 100 eiro un 2 punkti, domāju ātri iemācīs braukt droši.

PN 10.februāris 2019 2:33
2 0 Atbildēt

Jā, bezgalīgs stāsts.Kura laikā ir nepārprotami skaidrs- pārejai jābūt ar marķējumu,5m pirms pārejas nedrīkst stāvēt nekas skatam traucējošs,plus jaunākie un labākie 21gs izdomātie pārejām speciāli domātie ielu apgaismojuma paraugi bezmaz vai ideāli nodrošina redzamību un pa gabalu jau informē jebkuru pie pilnprātības esošu braucēju par pašas pārejas kā tādas esamību.

Te ir VISS otrādi- kāds sastumj 1,20m sniegakaudzi redzamībai viskritiskākajā punktā,plus tas pats "kāds" nenotīra trotuāru (precīzi viss trotuārs tieši pretim pārejai NAV ticis tīrīts pilnīgi nemaz, ne par centimetru kopš sniega uzkrišanas pirms nedēļas).KURŠ ir tas kaitnieks, kas visu šo te šajā pilsētā organizē un kurš ir tas par drošibu "atbildīgais", kas visu šo cūcību apzināti "neredz"?

Kāda ir aprēķināto Latvijas Valsts zaudējumu (x600 tūkst eur par katru aiz-gājēju un vēl plus par katru cietušo) "attiecība" cenā un idejā pret šo te pārdesmit kaunatraipu sakārtošanas varbūtējo izmaksu?

Cik šodien maksā pārdesmit ķīnas izcelsmes led-lampas, cik maksā pārdesmit spaiņi normālas atstarojošas brauktuvei paredzētas krāsas (nevis miskastei paredzētas pļuras)?

Vai ir atlicis te kāds pie pilna prāta esošs un pasaules jaunākajām ceļu marķējuma tendencēm izsekot spējīgs "specālists", kurš tiešām reāli par kaut ko "atbild"? Tur, ārpusē, jau sen cilvēki runā par termoplastiku, par uzlīmējamām līmlentēm, par asfaltā iestrādājamiem reflektīviem elementiem- nevis algo tupus dzērājus,kuri ceļos rāpodami nespēj pat taisnu metru uzkrāsot- kā divos iepriekšējos gadus pilsētas galveno ielu visā garumā noformēja un ko neviens tā arī neievēroja un izlabot nelika. Cik diez kilogramus vai gabalus vai metrus/litrus to šodienas moderno materiālu varētu nopirkt par vienu tādu 600 000 EUR izmaksājoša atgadījuma ekvivalentu? Cik tie tādi 600k eur/gadījumi uz tās ielas bija nupat 2018.gadā ??

Kaut vai sevis paša tupā redzesloka paplašināšanai kāds tas neparko-reāli-ne-atbildīgais tumsoņa spēj kādu šodienas interneta resursu atvērt, lai vismaz paskatītos "kā un ko vajag darīt" ? Šis ir kas- varbūt kas līdzīgs, ar ko piem tepat kaimiņos Čehijā ne to ka pārdesmit štrunta pārejas, bet desmitiem vai pat simtiem kilometru jauno autobāņu ir nonstopā noklāts trijās joslās un sešās dimensijās un nezcik krāsās:

Krokodils 10.februāris 2019 0:54
1 0 Atbildēt

Diezgan bieži sanāk braukt garām pa šo konkrēto pāreju un diemžēl ir nācies gan mest pa mēmajiem un reizi pat gandrīz uz kapota pacēlu(labi ka džeks pats noreaģēja, ka es neapstāsos un pamuka malā.)

Diemžēl šādos gadījumos cilvēkos izsprūk visdziļākie pārmetumi tieši tev, tas nekas ka neviens nedomā par laikapstākļiem un vai 10m no pārejas masīna tevi redz un vai vispār tā spēs apstāties - tik dur jo redz 'pāreja' tak! ĪPAŠI ne autovadītajiem ļoti grūti to saprast, ka NU NEREDZ viņus bez nekāda atstarojošā elementa uz mūsu super puper pārejām. Pat tās bezjēdzīgās baltās lampas neko diži nedod. Visi domā spīd ielas apgaismojums - tātad viņu redz, kā dienā. NĒ! Ielu apgaismojums ir domāts lai autovadītāji redzētu joslu robežas uz ceļa!

(un nerunāsim par pretīm braucošajiem, kuriem stari noregulēti augšā, jo tā 'viņš' labāk redz, bet tas ka pretējos apžilbina tas po.... ta tur vispār kādu brīdi jābrauc uz sajūtām naktī)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti