Braucam tuvāk ideālam! 10 pieklājīgas braukšanas principi 7

 
10.jūlijs 2008 9:33

9. jūlijā plašākai publikai tika prezentēti 10 pieklājīgas braukšanas principi Braucam tuvāk ideālam!, kuru izstrādē tika iesaistīti satiksmes eksperti un autovadītāji.



Šogad aprīlī līzinga kompānija SEB līzings sāka kampaņu Par drošu un laipnu satiksmi ar mērķi vērst sabiedrības uzmanību uz tiem satiksmes uzlabojumiem, ko var veikt autovadītāji paši, lai uzlabotu autovadītāju braukšanas kultūru Latvijā.

Vairākās diskusijās un sabiedriskās domas pētījumos tika noskaidrotas parādības, kas visvairāk neapmierina gan satiksmes ekspertus, gan vienkāršus autovadītājus. Rezultātā ir izdots 10 pieklājīgas braukšanas principu buklets un auto uzlīme.

 
1. Brīvību krustojumiem!
2. Pagrieziens nav noslēpums!
3. Pieklājība kā stafete.
4. Turies pie labās!
5. Pāreja, nevis pārbrauktuve!
6. Nestāvi uz nerviem!
7. Ar cieņu pret īpašām vajadzībām.
8. Iekļaujies plūsmā!
9. Paldies priecē!
10. Plānošana atmaksājas.
 

Auto ekspertu izstrādātos pieklājīgas braukšanas principus turpmāk paredzēts popularizēt autovadītāju vidū. Bukletu Braucam tuvāk ideālam un kampaņas uzlīmi iespējams saņemt ikvienā Statoil Latvija degvielas uzpildes stacijā, SEB bankas klientu apkalpošanas centros, SEB līzinga klientu apkalpošanas centros, kā arī CSDD filiālēs. Savukārt uzlīmi uz sava auto līmēt ir aicināts ikviens autovadītājs, tādējādi izsakot savu atbalstu drošam un laipnam braukšanas stilam.

SEB līzinga direktors Ints Krasts atklāj: "Mēs kā viena no lielākajām auto līzinga kompānijām uzskatām, ka esam līdzatbildīgi par to, kas notiek uz mūsu ceļiem. Autobraucēji ir mūsu klienti, un mēs zinām, ka daudzus uztrauc situācija, kas pašlaik ir novērojama Latvijā. To nav iespējams izmainīt dienas, nedēļas vai pat vairāku mēnešu laikā – sabiedrības ieradumi mainās ļoti lēni, tādēļ pieklājīgas braukšanas principu izstrāde ir pirmā, bet noteikti ne pēdējā kampaņas Par drošu un laipnu satiksmi daļa. Gribu aicināt arī visus Latvijas iedzīvotājus, braucot ar automašīnu, aktīvi padomāt par savu paša braukšanas stilu un būt laipnākiem vienam pret otru!"

Kampaņai pievienojas arī lielākais degvielas mazumtirgotājs Latvijā Statoil Latvija, apliecinot savas rūpes par braukšanas kultūru valstī. 

Edmunds Zivtiņš, Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Ceļu policijas biroja priekšnieks: "Es atbalstu jebkuras šāda veida aktivitātes, jo Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, ļoti daudz cilvēku cieš avārijās uz ceļiem. Kamēr mēs neesam sasnieguši tādu līmeni kā tur, šādas kampaņas ir ļoti vajadzīgas. Ja autovadītājs uz ceļa ir paredzams – savlaicīgi parāda pagriezienu rādītājus, bez vajadzības nemanevrē, piesprādzējas, nepārsniedz atļauto ātrumu – tā risks iekļūt ceļu satiksmes negadījumā samazinās līdz minimumam. Ja mēs paši varētu pieturēties pie šiem pieklājīgas braukšanas principiem, tad ne tikai Latvijā, bet arī citur Eiropā brīnītos cik mums ir kulturāla satiksme un cik maz cilvēku pie mums cieš uz ceļiem. Šie desmit principi ir ļoti pozitīvi un noderīgi. Aicinu arī katru autovadītāju tiem pievienot klāt kādu savu principu un censties tos ievērot uz ceļa!"

Pavasarī sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā pētījumā atklājās, ka 49,7% autovadītāju uzskata, ka kopējā autobraukšanas kultūra ir zemā vai pat ļoti zemā līmenī, un tikai 2,2% autovadītāju to novērtējuši kā augstu. To apliecina arī situācija uz Latvijas ceļiem, kur redzams, ka neapzinīgi autovadītāji ne tikai kavē un traucē satiksmi, bet arī provocē citus autovadītājus izvēlēties agresīvu auto vadīšanas stilu. Līdz šim Latvijā ir notikusi cīņa pret agresīvajiem autovadītājiem, taču tā nākotnē būs daudz sekmīgāka, ja ar kopējiem sabiedrības spēkiem izdosies veicināt savstarpējo pieklājību uz ceļiem.

10 pieklājīgas braukšanas principi

1. Brīvību krustojumiem!
Nepaliec pusceļā – lai kāds būtu sastrēgums, iebrauc krustojumā tikai tad, kad ir iespēja no tā izbraukt. Citādi paliksi krustojuma vidū pie sarkanās gaismas, satiksme kļūs vēl lēnāka un nervozāka, bet Tavs reālais ieguvums būs tikai daži metri.
 
2. Pagrieziens nav noslēpums!
Tu neesi slepenais aģents naidnieka nometnē. Laikus ziņo par nākamo manevru (lai pagrieziena rādītājs noklikšķ vismaz četras reizes), un citiem vadītājiem būs vieglāk rēķināties ar Tevi. 

3. Pieklājība kā stafete.
Vadītājs, kurš sastrēgumos rēķinās ar citiem satiksmes dalībniekiem un dod ceļu, nodrošina vienmērīgāku satiksmes plūsmu. Tā ir kā stafete – Tu ļauj kādam izkļūt no sarežģītas situācijas, kāds cits palīdzēs Tev.

4. Turies pie labās!
Turies pie brauktuves labās malas, atstājot brīvu kreiso joslu manevriem. Kad to apgūs vairākums autovadītāju, kreisā josla pašiem noderēs.

5. Pāreja, nevis pārbrauktuve!
Uzmanīgs autovadītājs vienmēr samazina ātrumu pirms gājēju pārejas, jo gājēji var parādīties negaidot. Svarīgi, lai citi autovadītāji aiz Tevis paspētu nobremzēt, un atceries, ka Tu pats esi gājējs, tiklīdz izkāp no auto!

6. Nestāvi uz nerviem!
Kad savu auto neprecīzi vai neatļautā vietā novieto citi, Tu redzi, cik tas ir kaitinoši un bīstami satiksmei. Atšķiries pozitīvi – korekta auto novietošana liecina par vadītāja prasmi un ietaupa vietu, kā arī pasargā auto no nejaušiem triecieniem.

7. Ar cieņu pret īpašām vajadzībām.
Neaizņem invalīdu stāvvietas! Tu vari nostāties jebkur, bet invalīdiem būs daudz ērtāk izkāpt no auto īpaši iekārtotajā stāvvietā, jo tā ir nedaudz platāka.

8. Iekļaujies plūsmā!
Pārāk ātra, kā arī pārāk lēna braukšana ir bīstama, jo rada nestandarta situācijas. Citiem autovadītājiem var būt grūti tām piemēroties, tāpat kā Tev.

9. Paldies priecē!
Parādi paldies autovadītājiem, kuri dod Tev ceļu. :)

10. Plānošana atmaksājas.
Pirms sākt ceļu, izplāno brauciena maršrutu, lai izvairītos no straujiem manevriem, pēkšņiem pagriezieniem un liekiem līkumiem, tā ietaupot laiku un degvielu.

Principus izstrādājuši satiksmes eksperti kopā ar autovadītājiem.

Par drošu un laipnu satiksmi!
SEB līzings
 
Visi komentāri
 
259359. viesis 10.jūlijs 2008 12:01
0 0 Atbildēt

pa to paldies teikshanu jau "Diena" vinjreiz rakstiija. Eiropa muusit kaa nesaprastu..

bet vispaar interesanti

259372. viesis 10.jūlijs 2008 14:59
0 0 Atbildēt

rāvējslēdzēja princips nav pieminēts... ļoti laba lieta. to vispār noteikumos vajadzētu iestrādāt.

259373. viesis 10.jūlijs 2008 15:42
0 0 Atbildēt

Ir gan pieminēts rāvejslēdzēja princips - pieklājība kā stafete.

259379. viesis 10.jūlijs 2008 16:31
0 0 Atbildēt

ehh, pagriezienus it kā rādu vienmēr, bet Forda opcija (trīs klikšķi) neietilpst pieklājigas braukšanas principos, jo tur vajag vizmaz četrus ... a ko nu? Jāraksta petīcija ražotājiem! :D

259387. viesis 10.jūlijs 2008 21:19
0 0 Atbildēt

Kā tas ir - trīs klikšķi?

259390. viesis 11.jūlijs 2008 0:30
0 0 Atbildēt

Laikam domāts - vienreiz drusku pavelkot pagrieziena rādītāja slēdzi, tas nostrādā 3x, tā dažiem esot.

Mani drusku izbrīna tie kadri, kas spītīgi ignorē rāvējslēdzēja principu, piemēram, braucot aplī nelaiž nevienu no piebrauktuvēm, interesanti, kā tad pats tiktu aplī, ja neviens nelaistu?

Vispār diezgan kuriozi noskatīties, kas notiek braucot no otrās joslas uz apli, katrs rāda uz savu pusi pagriezienu, citi nerāda vispār :)

259417. viesis 11.jūlijs 2008 11:38
0 0 Atbildēt

Es to nestāvi uz nerviem iztulkoju kā pārāk tuvu braukšanu - t.i. bampers pie bampera

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti