Gatavojoties Zinību dienai, parūpēsimies arī par drošību!

 
27.augusts 2008 14:04

Pēdējo gadu statistika liecina, ka septembris ir viens no tiem mēnešiem, kad ceļu satiksmes negadījumos gūto traumu skaits palielinās – vidēji katru gadu septembrī negadījumos cieš 25 bērni-gājēji (2006. gadā – 31, 2007. gadā – 19). Lai tā nenotiktu, aicinām visus vecākus un pedagogus jau laicīgi pārrunāt ar bērniem ceļu satiksmes noteikumus.

1. septembris katru gadu ir nozīmīga diena gan bērniem, gan vecākiem. Visi ir atgriezušies no vasaras brīvdienām, un bērni uzsāk skolas gaitas. Viena no redzamākajām septembra pazīmēm, kas liecina par to, ka sācies rudens, ir automašīnu pilnās ielas. Tādēļ ir ļoti svarīgi, lai katrs satiksmes dalībnieks pārzinātu ceļu satiksmes noteikumus un uz ielas justos droši.

Obligāti ar bērniem būtu jāizrunā ikdienas ceļš uz skolu un uz mājām un tas, kā jāuzvedas katrā ceļa posmā. It sevišķi tas attiecas uz ielu un krustojumu šķērsošanu, kur diemžēl satiksmes negadījumi notiek pārāk bieži. Bērnam ir vairākkārt jāatgādina, ka ielu drīkst šķērsot tikai tam paredzētās vietās (gājēju pāreja, luksofors), pirms tam pārliecinoties, ka visi transportlīdzekļi ir pilnībā apstājušies. Materiāli ar satiksmes noteikumiem ir pieejami gan skolās, gan grāmatnīcās, gan arī CSDD mājas lapā – www.csdd.lv. Nedrīkst aizmirst arī par atstarotāju nepieciešamību, kas tuvojoties gada tumšajam laikam, kļūst īpaši aktuāli.

Arī CSDD cenšas veicināt bērnu un jauniešu izglītošanu, tādēļ ir izveidota satiksmes drošības mācību spēle „Krustojums”, kas domāta 5 līdz 6 gadus veciem bērniem. „Krustojums“ paredz sniegt bērnam pamatzināšanas satiksmes drošības jomā, kā arī attīstīt tā spēju orientēties un pieņemt pareizo lēmumu dažādās situācijās uz ceļa. Tādēļ ir izstrādātas dažādas rotaļas un pārrunas, caur kurām to vislabāk apgūt. Šajā posmā nepieciešams liels atbalsts no pedagogiem, lai bērnā rastos interese par apgūstamo vielu. Mācību spēle ir pieejam ikvienā Latvijas izglītības iestādē, kura īsteno 5 līdz 6-gadīgo bērnu izglītības programmas.

Papildus tam septembrī visām Latvijas vispārizglītojošām skolām tiks nosūtīts uzaicinājums piedalīties satiksmes drošības konkursā 7. – 9. klašu audzēkņiem „Gribu būt mobils“. Šogad uzmanība tiks pievērsta mopēdistiem, jo jauniešu vidū arvien populārāki kļūst motorizētie trasnportlīdzekļi. Konkursa uzvarētāji dosies ceļojumā uz Turciju.

Piedaloties CSDD konkursā, tiek piedāvāta iespēja krāt punktus un kļūt par Labāko satiksmes drošības skolu. Aktīvāko skolu pedagogiem būs iespēja apmeklēt satiksmes drošības izglītības centru Vācijā – AutoStadt.
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti