Pirmais negadījums pērn laikus nenomainītu riepu dēļ reģistrēts 22.oktobrī 15

 
17.oktobris 2008 12:34

Ik gadu daļu autovadītāju pirmais sniegs vai apledojums pārsteidz nesagatavotus, radot avārijas, izdevumus, kreņķus un sastrēgumus. Pirmais If Latvia reģistrētais negadījums pērn auto saslīdēšanas, un acīmredzami savlaicīgi nenomainītu riepu dēļ reģistrēts jau 22.oktobrī.



Tādēļ Andris Morozovs, If valdes priekšsēdētājs, atgādina: „Jau biezākas jakas vilkšana un dzeltējošās koku lapas ir signāls – laiks mainīt riepas un pārdomāt auto sagatavošanu ziemas sezonai. Jārēķinās, ka arī riepu maiņas servisos šajā laikā ir „sastrēgumi”, riepu maiņa var aizņemt pat vairākas nedēļas, un „rindā stāvēšanas” laikā jūs jau no rīta var pārsteigt apledojums uz ceļa un avārijas risks. Tādēļ aicinām autovadītājus neatstāt riepu maiņu uz pēdējo brīdi – jo laicīgāk sāksim, jo drošāki būsim, ka sevi pasargāsim no iespējama negadījuma un kreņķiem, pat ja pirmais sniegs pārsteigs oktobrī.”

Lai palīdzētu autovadītājiem sagatavot savu auto ziemas sezonai, un pasargātu sevi no liekiem, neparedzētiem izdevumiem, If Latvia rīko akciju „Nepaliec bez auto!”. Tās ietvaros If Latvia klientiem tiek piedāvāta līdz 30% atlaide ziemas riepu iegādei partneru servisos, bet If KASKO apdrošināšanai – līdz 25% atlaide. Tādējādi autovadītājiem iespējams izdevīgāk sagatavot auto ziemas sezonai, un pasargāt sevi ne tikai no saslīdēšanas riska uz slidena ceļa, bet arī iespējamiem citiem zaudējumiem auto zādzības, akmens izsista vējstikla vai ziemas vētrās lūzušu, uz auto uzkritušu koku dēļ.

"Tieši esošajā ekonomiskajā situācijā svarīgi, lai autoīpašniekam būtu ne tikai OCTA, bet arī spēkā esoša KASKO polise, kas var pasargāt no neplānotiem izdevumiem, ja, piemēram, autovadītājs pats savam auto rada bojājumus, jo katram latam šobrīd ģimenes budžetā ir svars," uzsver Andris Morozovs.

Pašlaik diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā ir +10...+12ºC, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras informācija. Savukārt pēc riepu ražotāju datiem, vasaras riepas vairs nespēj pilnvērtīgi veikt savas funkcijas, diennakts vidējai temperatūrai nokrītoties līdz +7 oC. Šādos laika apstākļos jau auto būtu jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām, bez liekām bažām par to pāragru nodilumu, jo auto var saslīdēt arī uz mitrām lapām uz brauktuves.

2007.gadā pirmais sniegs Latviju sasniedza naktī no 12. uz 13. oktobri Dagdā un Alūksnē, kur uzsniga 1-4 centimetrus bieza sniega kārta. Tomēr autoservisos riepu maiņas „bums” pērn sākās tikai pēc 15.oktobra. Pirmais If Latvia reģistrētais negadījums pērn auto saslīdēšanas, un acīmredzami laikus nenomainītu riepu dēļ reģistrēts jau 22.oktobrī.

Šogad pirmais sniegs gaidāms jau oktobra beigās, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra. Vidējā gaisa temperatūra trešajā oktobra dekādē dienās būs no mīnus 1 grāda austrumu rajonos līdz plus 5 grādiem dienvidrietumos.

If Latvia iesaka, lai auto būtu pilnībā sagatavots ziemas sezonai nepieciešams arī:
-    Iegādāties temperatūrai atbilstošu vējstiklu šķidrumu,
-    Iegādāties stiklu tīrāmās birstes, slēdzeņu un logu atkausētājus
-    Pārliecināties, ka logu slotiņas ir tehniskā kārtībā
-    Pārliecināties, ka auto bremzēšanas sistēma un tehniskais stāvoklis ir tehniskā kārtībā
-    Iespējams, noderēs arī degvielas piedevas pret degvielas sabiezēšanu, ar silikonu apstrādātas durvju blīvgumijas, „piepīpēšanas” vadi un sakabes virve.
-    Atcerieties, uz slidena ceļa automašīnai ir garāks bremzēšanas ceļš, tādēļ nepieciešams pārdomāt braukšanas tempu un ievēroto distanci.

Uzziņai:
Ceļu satiksmes noteikumu 244.pants nosaka:
Laikposmā no 1.decembra līdz 1.martam visiem automobiļiem un autobusiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 t, kā arī to piekabēm jābūt aprīkotām ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos.
Laikposmā no 1.maija līdz 1.oktobrim aizliegts braukt ar transportlīdzekļiem, kuriem ir riepas ar radzēm.
Administratīvo pārkāpumu kodekss, 149.24 pants. (Transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa un iekārtojuma nosacījumu pārkāpšana) nosaka:
Par braukšanu laikposmā no 1.decembra līdz 1.martam ar automobili vai autobusu, kura pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas un kurš nav aprīkots ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos, — uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam divdesmit latu apmērā.
KASKO & OCTA: Transportlīdzekļu stāvokļa neatbilstību CSN, t.sk. braukšana un negadījuma izraisīšana ar automobili, kurš nav aprīkots ar ziemas riepām, var būt par iemeslu atteikt KASKO atlīdzību vai OCTA gadījumā vērsties ar zaudējumu piedziņu pret negadījumu izraisījušo, CSN neatbilstošo auto īpašnieku.
 
Visi komentāri
 
262721. viesis 17.oktobris 2008 15:34
0 0 Atbildēt

Parasti jau vairums latvju autovadītāju par ziemas riepām sāk domāt decembra sākumā, un arī tad vēl ir neapmierināti, ka pārsteigušies. Var jau būt, ka Latviju ir sasniegusi globālā sasilšana, un ziemas vairs nav tādas, kā 70-tajos gados. Godīgi sakot, bez tā sniega un ledus var itin labi arī iztikt, un pēc niknas ziemas alkst tikai retais. Vairāk tas skar ziemas sporta veidu cienītājus. Jebkurā gadījumā viņiem pastāv iespēja aizbraukt uz Francijas vai Italijas slēpošanas kurortiem. Pēdējos gados sniega uzkrišana pie mums jau tiek pielīdzināta dabas stihijām - satiksme paralizējas, sniegu tira reti, kupenas arī nenovāc. Tikai uzber sāli. Labāk dzīvosim ar domu, ka sniegs parādīsies uz nedēļiņu Ziemassvētkos un pēc tam vēl kādas pāris nedēļas kaut kad februarī. Tad jau arī pietiks , un varesim visi iegrimt domās par pavasara darbiem. Tas būs patīkami.

262723. viesis 17.oktobris 2008 17:51
0 0 Atbildēt

Mācījos braukt ar auto un arī vairākus gadus braucu ar "studentu" riepām laikos kad ziemens nebija obligātas un tikai "biezie" varēja atļauties tādas iegādāties. Bet avāriju ziemā bij mazāk. Varbūt kāds beidzot varētu aizdomāties, ka ne jau riepās tā vaina?

262725. viesis 17.oktobris 2008 18:34
0 0 Atbildēt

Un kur tad ir tā vaina?

...varu pateikt priekšā- tad arī korķi nebija un stāvvietu vrēja atrast kaut pie paša brīvības pieminekļā!

262732. viesis 17.oktobris 2008 23:35
0 0 Atbildēt

naaktones magic? tagad tikai 17.oktobris...

262737. viesis 18.oktobris 2008 12:44
0 0 Atbildēt

Bija laiki, kad nebija ne OCTA ne KASKO ne ziemas riepu. Lai nepaliktu bez auto, to vienkārši nevarēja atļauties dauzīt.

262739. viesis 18.oktobris 2008 14:49
0 0 Atbildēt

Seene pareizi saka.

tajos laikos vienkārši visi zināja, kas ir ziema. zināja ka ziemā slīd, ir sniegs un ir auksti. līdz ar to attiecīgi brauca, ievēroja distanci, noskrāpēja ledu no logiem, sabāza kartonus saviem vecajiem drapakiem radiatoru priekšā un brauca.

Tagad tiesības dabūjuši visi, kam nav slinkums aizvilkt *irsu līdz csdd. par to kas ir droša distance dzirdējuši vienreiz skolā. un viss.. to pašu, kā visu pārējo pa vienu ausi iekšā pa otru ārā. visi paļaujas uz auto ūberkrutajām fīčam - man tur abs, tsc, esp utt. vēl uzliek gudjērus, jo tipa tie ir kūlākie, tie neslīd un močī pa trasi. Vaina ir galvās.

besī šitie tupaki. es jau redzot ka arā līst saprotu, ka Rigai izbraukt cauri ir jāpierēkina kādas 30min vai stunda klāt. pat lietus Rīgā ir stihija, nemaz nerunājot par sniegu, kas ir stihiska anomālija.

Savam auto ziemas riepas lieku nākošnedēļ. izbraucot agri no rīta, gaisa t ir tuvu nullei. pāris rītus jau bija -1. pie plusiem, kad būtu labāk vasarenes auto stāv, jo dienas laikā strādāju. Vakarā braucot uz māju, nu tā ap plkst 20-21 gaisa t ir ap 5-7, nu max 10 grādi. domāju, ka tagad ir īstais laiks mainīt.

262740. viesis 18.oktobris 2008 15:49
0 0 Atbildēt

ja nav radzenes, tad ir laiks. Es parasti atvedu radzenes no laukiem un lieku tikai pedejaa briidii virsuu turpat pie sevis seetaa... Zhel jau taa asfalta, bet nu 90% arpus rigas braucu un pa pliku ledu (naktiis braucot) vairaki tukstoshi nobraukti ar pedeja shipeneem... Celjus jau arpus rigas naktiis nefiga netiira, arii shosejas...

Protams, naglas nav panaceja, bet vieglaak braukt tomer ir.

262742. viesis 18.oktobris 2008 19:23
0 0 Atbildēt

nevajag nemaz lietu.

pietiek ar nedaudz slapju asfaltu(dažviet ar kritušajām lapām), zemu gaisa temperatūru un sauli, kas pažilbina. tam visam vēl klāt neuzmanību.

šodien, neilgā laikā redzēti 2 šļūcēji, kuriem tomēr paveicās, un viens bumsis, kur subārs bulkuvāģim pēcpusē ielicis.

262747. viesis 19.oktobris 2008 10:51
0 0 Atbildēt

pagajšgad izskatijās, ka morale vienkarša- jo man krutaks džips jo plikakas riepas. laikam visu naudu noed lizingi.šogad savelkot jostu valsti naks tam klat ari firmu auto un bdžetnieki.

262765. viesis 20.oktobris 2008 8:41
0 0 Atbildēt

Nejau tā riepa izzraisa avāriju!!!

Riepai nav ne vainas - ideāla apaļa, drātis vēl naf redzamas!!!

Blīve starp stūri un pedāļiem būs pie vainas :-(

P.S Krūmiņš ir Nr.1! Ar "slikiem" Brauc gan pa asfaltu, gan pa grunti....

262766. viesis 20.oktobris 2008 8:52
0 0 Atbildēt

Sorry....

Tagad tak auto aprīkoti ar visādām stulbām elektronikām ESP ABS u.t.t.t.

Sanāk, ka auto kontrolē vadītāju :-(

Nevis kā normāls auto, kuram nav tādu "mēslu" - Vadītājs vada auto....

Beidzot, sāk atzīt, ka ABS tikai pagarina bremzēšanas ceļu....

P.S ir pārbaudīts praksē=Nervi pagalam=Labi, ka auto izdzīvoja :-(

262768. viesis 20.oktobris 2008 9:15
0 0 Atbildēt

Tas jau sen zināms fakts – ABS pagariina bremzēšanas ceļu, bet...

... bet saglabā auto vadamību.

Cik nav redzēti skati kad auto (kas nav aprīkots ar ABS) ar nobloķētiem un izgrieztiem līdz galam ratiem tāpat taisni iešļūc krūmos...

262771. viesis 20.oktobris 2008 11:19
0 0 Atbildēt

Savas liselli vasarenes jau pret ziemenēm nomainīju, lietus, lapas un peļķes kas pēc tā visa nepazūd ir tikpat slideni kā sniegs, braukšana ideāli, tikai riepas žēl, kad asfalts sauss.

262783. viesis 20.oktobris 2008 13:29
0 0 Atbildēt

Pasakiet lūdzu, vai ir ierobežojums, no kura gada vairs nedrīkstēs braukt ar riepam ar šipiem? Jāpērk riepas, gribētos ar radzēm, bet it kā taisījās aizliegt...

262830. viesis 21.oktobris 2008 10:16
0 0 Atbildēt

veel jau radzenes neaizliedza. Un radzes var izlasiit araa ar skruuvgriezni ja nu kas.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti