Radošā inteliģence iestājas par kulturālu braukšanu 5

 
13.novembris 2008 11:08

Sabiedrībā zināmi rakstnieki un dzejnieki – Māra Cielēna, Māris Bērziņš, Kārlis Vērdiņš, Andris Akmentiņš un Ilmārs Šlāpins - ar pasaku palīdzību pauž savu attieksmi par braukšanas kultūru.

Viņi savu viedokli un novērojumus par to, kas notiek uz Latvijas ceļiem un ielām, aprakstījuši īsās un asprātīgās pasakās par labo un slikto. Mākslinieki tām radījuši krāsainas ilustrācijas, savukārt sabiedrībā atpazīstami cilvēki – mūziķi, aktieri u.c. – atbalstot pieklājīgu un kulturālu braukšanu, pasakas ierunājuši audio formātā. No 21. novembra ikviens tās varēs noklausīties portālā www.draugiem.lv un CSDD interneta mājas lapā www.csdd.lv.

Rakstnieki un dzejnieki radījuši jaunas pasakas pieaugušajiem, kas patīk arī bērniem. Tās sirsnīgā un vienlaikus pamācošā veidā īpaši autovadītājiem atgādinās, cik labi ir būt labam. „Lai gan pats esmu kājāmgājējs un pie auto stūres nebraucu, mani ļoti kaitina tā bezkaunība un nepieklājība, kas notiek uz ielām. Ja autovadītāji daudzmaz sākuši ievērot gājējus, tos palaižot pie gājēju pārejām, tad pagriezienu nerādīšana ir tā lieta, par ko daudzi vispār ir aizmirsuši,“ atzīst viens no pasaku autoriem, rakstnieks Māris Bērziņš. 

Savukārt dzejnieks Andris Akmentiņš norāda: „Ja kāds nekauņa nobloķē krustojumu, es nevis satraucos par to, bet gan pats sev radu tādu kā pārākuma sajūtu. Atšķirībā no stresa pārņemtā autovadītāja, es varu mierīgi pagaidīt. Metri pieci uz vienu vai otru pusi sastrēgumu laikā neko nemaina. Toties autovadītāji, kuri nerāda pagriezienus, manā uztverē ir „spiegi“. Šāda rīcība, tēlojot slepenos aģentus, lai tikai neviens neuzzinātu, kurp viņi dodas, man šķiet ne tikai kaitinoša, bet arī komiska.“



Rakstnieku un dzejnieku radītās pasakas ierunājuši Gustavo, Linda Leen, Intars Busulis, UFO, Žanete Skarule, Kristīne Garklāva, Jakovs Rafalsons, Pauls Timrots un Cūkmens. Katrs no pasaku ierunātājiem izvēlējies stāstīt tās pasakas, kuru tēmas viņam šķiet visaktuālākās. Piemēram, mūziķis Gustavo ierunājis pasakas par rāvējslēdzēja principa ievērošanu, vienotu satiksmes plūsmu un kājāmgājējiem, kuri tumšajā laikā nenēsā sev līdzi atstarotājus un ir grūti pamanāmi autovadītājiem. „Vēl pirms dažiem gadiem katra izbraukšana uz ielas bija kā liels pārbaudījums, jo autovadītāji bieži nerādīja pagriezienus, neievēroja gājēju pārejas, uzvedās kā mežoņi. Pašlaik situācija jau ir uzlabojusies, un cerams, ka šī kampaņa liks daudziem aizdomāties un kļūt vēl pieklājīgākiem uz ceļa,“ saka Gustavo.

Pasakas par labo un slikto uz ceļa plānots apkopot un izdot grāmatā ar krāsainām ilustrācijām, kas attēlos dažādus ceļu satiksmē novērotos pārkāpumus, to izraisītās sekas, kā arī labās prakses piemērus. Grāmatas atvēršanas svētki notiks vienlaikus ar jaunās Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) organizētās satiksmes drošības kampaņas atklāšanu. Tās nolūks būs uzlabot autovadītāju braukšanas kultūru uz ceļiem, veidojot vienotu, prognozējamu plūsmu, kā arī mazināt ceļu satiksmes negadījumu skaitu, ko izraisa dažādu pieklājības normu neievērošana.

Kampaņu organizē CSDD, Satiksmes ministrija un Valsts policija, bet  atbalsta uzņēmumi „SEB līzings“ un SIA „Latvija Statoil”. Kampaņa tiek finansēta arī no OCTA līdzekļiem.
 
Visi komentāri
 
263868. viesis 13.novembris 2008 15:24
0 0 Atbildēt

vai tad proletariāta diktatūra jau atcelta? :D

263881. viesis 13.novembris 2008 18:14
0 0 Atbildēt

Piekrītu, bezjēdzīga akcija. Arī sodi nelīdzēs. Vajag tā, kā to darīja TVNET - aiz kājām un pret sienu. Tas strādā!

263898. viesis 14.novembris 2008 9:07
0 0 Atbildēt

Žetons cap

Kas tas ir par stulbumu, ka tiko cilēks ticis pie izteksmes dažādības tā atkal kautkādu dzīves sfēru grib palikt zem diktatūras. Nu utopija.

Kas vienam ir ātri citam lēni.

Kas vienam dinamiski tas otram bremze.

Nav vienotas mērauklas un vienmēr būs kāds kurš gribēs braukt ātrāk...

Manuprāt braukšana kultura slēpjas paša vadītāja spējās saglabāt mieru jebkurā situācijā.

263972. viesis 17.novembris 2008 20:05
0 0 Atbildēt

Izklausas ka latvija ir mega problemas ar brauksanas kulturu.Tas ir tapec ka neviens neciena otru.Vienmer kads doma ka vins ir kungs uz cela.Es dzivoju un braukaju pa iriju,seit tadas problemas nav.Vjag tikai gribet cienit otru un problema bus atrisinata.Bet diemzel ta nebus!

264088. viesis 22.novembris 2008 13:32
0 0 Atbildēt

Kāda diktatūra?

Man nav problēmu, ka kāds uupis man paskrien garām. vai es viņam - un arī kampaņa nav par to - galvenais, pagriezienu parādi pirms tam, lai varu rēķināties, kā un kad tas notiks :)

arī tas ātruma klips faktiski ir par to, kā saduras viens, kurš 50 metros grib uzveikt katru braucēju kā naidnieku, - un otrs, kurš velkoties, grib apstāties pie katras sēnes ceļmalā.

Tā kā izklausās pēc smagiem kompleksiem, Tev saka - nelien pilnā krustojumā, Tu saki pretī, ka gribi ātri braukt. :)) Ok, brauc, bet to var izdarīt arī ar cieņu.

ar cieņu

akm

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Busiņa šoferis zaudē tiesības (+ VIDEO)

Busiņa šoferis brauc pa kreiso malējo joslu un bloķē ātrāk braucošos, bet, kas vēl ļaunāk, vienā brīdī viņš apstājas un iet izskaidroties ar Audi vadītāju. Lasīt vairāk

 

Nissan modernizējis krosoveru Qashqai (+ FOTO) 7

Pēc trim gadiem apritē, modernizāciju piedzīvojis viens no Nissan kompaktās klases modeļiem - krosovers Qashqai. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 5

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 21

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti