Uzņēmēji lūdz pārskatīt pieņemto kārtību par ārvalstīs reģistrētajiem auto

 
15.jūlijs 2009 14:39

Latvijas vēstniecība Lietuvā ir saņēmusi LR Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim adresētu vēstuli no Latvijas Tirdzniecības palātas Lietuvā, kurā uzņēmēji vērš uzmanību pieņemtajiem grozījumiem Ceļu satiksmes likumā. Tie aizliedz Latvijas pilsoņiem vadīt ārvalstīs reģistrētās automašīnas.

Uzņēmēji aicina nepieņemt 2009. gada 11. jūnijā Valsts sekretāru sanāksmē izsludināto „Kārtība, kādā piešķir un anulē atļauju piedalīties ceļu satiksmē ar ārvalstīs pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili” un izstrādāt pārdomātu sistēmu, kas nepalielinātu administratīvo slogu Latvijas uzņēmējiem.

Latvijas vēstnieks Lietuvā Hardijs Baumanis informē, ka saņemtā vēstule pārsūtīta tās adresētam LR Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim.

H. Baumanis, pie kura pēc atbalsta vērsušies kaimiņvalstī strādājošie Latvijas uzņēmēji, atzīst, ka pieņemtās izmaiņas Ceļu satiksmes likumā bija nepieciešamas. Tādejādi tiek ierobežotas Latvijas pilsoņiem iespējas reģistrēt savus auto Lietuvā un izvairīties no atbilstošo nodevu maksāšanas.

Kā atzīst H. Baumanis: „Tai pat laikā, iespējams, ir jāpārskata LR Satiksmes ministrijas izstrādātā Kārtība šī likuma īstenošanai. Mums, īpaši šī brīža ekonomiskajā situācijā, ir jāveicina Latvijas uzņēmēju darbība un attīstība citās valstīs, nevis mākslīgi jārada tai šķēršļi jau pašu mājās Latvijā”.

Satiksmes ministrijas izstrādātās normas, rada lieku birokrātiju

Uzņēmēji uzskata, ka SM izsludinātā kārtība radīs nopietnas problēmas uzņēmējiem, kuri uzņēmējdarbību veic ārpus Latvijas, šai gadījumā – Lietuvā.

Latvijas Tirdzniecības palātas Lietuvā valdes priekšsēdētājs, pārstāvot palātas biedrus, Andrejs Fraimanis informē, ka izstrādātās kārtības projekts, kurš tiek piemērots minēto grozījumu ieviešanai kopš 2009. gada 1. jūlija, rada būtiskus apgrūtinājumus Latvijas uzņēmējiem un sekmīgai uzņēmējdarbības paplašināšanai ārvalstīs.

„Latvijas uzņēmēju vidū bieži ir sastopama prakse izmantot kopēju autoparku un darbiniekus mātes uzņēmumā un tā meitas uzņēmumam ārvalstīs. Radītais kārtības projekts ar nepieciešamību reģistrēties un personīgi ierasties CSDD nodaļā pastāvīgi Lietuvā strādājošiem Latvijas pilsoņiem, lai uzrādītu dokumentus, kuri pamatotu tiesības konkrētajā gadījumā vadīt ārvalstīs reģistrētu automašīnu, rada papildus nevajadzīgu slodzi un izdevumus Latvijas uzņēmējiem,” uzskata A. Fraimanis.

Latvijas Tirdzniecības palātas Lietuvā biedrs - BTA Draudimas valdes priekšsēdētājs Arnis Zekunde uzskata, ka valsts ierēdņi kārtējo reizi, ieviešot izmaiņas likumdošanā, tikai apgrūtina nevis atbalsta Latvijas uzņēmēju darbību. Jāpiemin, ka BTA Draudimas ir iekarojis stabilas tirgus pozīcijas Lietuvā un šai tirgū ir viens no veiksmīgākajiem apdrošinātājiem.

A.Zekunde: „BTA ir reģistrētas sabiedrības, filiāles un pārstāvniecības ārpus Latvijas valsts un cilvēki, kas ir darba tiesiskās attiecībās ar mūsu kompāniju, pilda savus darba pienākumus gan Lietuvā, gan arī citās valstīs. Mūsu darbinieku ikdiena ir ceļu satiksmē izmantot ārvalstīs pastāvīgi reģistrētas automašīnas.

Tāpēc, kā man rīkoties, ja BTA Draudimas pārziņā vien ir 31 vieglā automašīna un vairāki desmiti darbinieku, kuri ir Latvijas pilsoņi? Ikdienas darbs ir ļoti saspringts, tāpēc mums ir faktiski neiespējami prognozēt, cik ilgi mūsu auto atradīsies ārpus Lietuvas teritorijas un kurš cilvēks sēdēs pie konkrētā auto stūres! Būs ļoti grūti izsekot, kurš, ar kuru auto un kurā laikā drīkstēs braukt uz Latviju.”

Saskaņā ar pieņemtajām izmaiņām, ja īstermiņa atļaujas saņemšanai nebūs internetā savlaicīgi piereģistrēts pareizais šofera vārds un mašīnas numurs, kompānijai par šo pārkāpumu draud 80 Ls sods. Līdz ar to uzņēmējiem, kuriem ir liels autoparks un  kuru darbība ir saistīta ar intensīvu tā izmantošanu, ikdienas rūpēm pievienojas vēl viena.

A. Zekunde: „Elementārs jautājums.. Kā rīkoties, ja sestdienas rītā auto ir salūzis, un šoferis paņem citu, taču blakus nav datora ar interneta pieslēgumu, kur ievadīt jaunos datus? Kā arī šī kārtība kopumā paredz ļoti sarežģītu CSDD gada atļaujas iegūšanas veidu. Atsevišķi tās punkti pat ir absurdi, jo paredz, ka piemēram, Latvijas pilsonim ar Lietuvas pastāvīgo uzturēšanas atļauju būs jāierodas Rīgā CSDD nokārtot atļauju Lietuvā reģistrētas mašīnas vadīšanai.

Savukārt, piemēram, Dānijas pilsonis ar tādu pašu Lietuvas uzturēšanās atļauju varēs vadīt šo pašu Lietuvā reģistrēto mašīnu bez CSDD atļaujas.

Tātad Latvijas ceļu policists ir spējīgs pats noteikt kādas valsts pilsoni/nepilsoni/pastāvīgo iedzīvotāju/bēgļa statusu ieguvušo viņš ir apturējis, bet atpazīt Lietuvas (vai jebkuras citas trešās valsts) izdotu uzturēšanās atļauju Latvijas pilsoņa rokās un konstatēt (bez CSDD apstiprinātas atļaujas), ka šāds Latvijas pilsonis var lietot Lietuvā reģistrētu mašīnu Latvijā, ceļu policists nespēj?”
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti