Grandiozā «Mūsa»: kas nepieciešams topošajiem čempioniem?

 
9.septembris 2009 0:01

Grandiozais Latvijas autokrosa čempionāta 5. posms Mūsas trasē, kas notiks sestdien, 12. septembrī pl.11:00, pulcēs vairāk nekā 90 dalībniekus septiņās klasēs. Centrālais elements, ko papildinās Baltijas D-3A bagiju klase, Beta bagiju kategorija un Folkreiss, būs nacionālā čempionāta klašu iekšējā cīņa.

Latvijas čempionāts autokrosā notiek četrās klasēs – 1600, 2000 Super, Open un B600 bagiju kategorijā. Lai arī Mūsā notiks seriāla piektais – priekšpēdējais – posms, sezonas nonākšana finiša taisnē vēl neļauj runāt par apstiprinātiem čempioniem. Jāpiedzīvo īpaša apstākļu sakritība, lai uz pēdējo posmu Brenguļu autotrasē kāds no sportistiem ierastos čempiona godā. Mūsas posma intriģējošais elements – visās klasēs ievērojami palielinājies dalībnieku skaits, turklāt mūsu čempionātam pievienojušies spēcīgi Lietuvas sportisti, kas var iejaukties mūsu līderu punktu dalīšanā.

1600: Trīs pretendenti

1600 klasē galvenie titula pretendenti ir Andris Priedītis (Mārupe, Baltic Auto Parts), Reinis Lilienšteins (Salacgrīva, SK Salaca) un Edgars Galvanovskis (Lielvārde). Var uzskatīt, ka viņi ir arī šī posma galvenie favorīti, taču daži jaunpienācēji var sajaukt šo sportistu kārtis. Ļoti interesanti būs vērot Lietuvas čempionāta viena no līderiem Jona Montvida un citu kaimiņvalsts braucēju spēka demonstrējumu. Tāpat interesanti, ka Galvanovskim talkā nāks krosā debitējošais brālis Gunārs, arī Priedītis, nojaušams, pastiprinājis savu koalīciju trasē.

2000 Super: Favorītu daudz, Bujāni -- divi

2000 Super klasē, kā ierasts, būs vismaz seši, pat septiņi uzvaras pretendenti. Taču arī šajā klasē startēs gan spēcīgais lietuvietis Vaids Vaičekausks, gan pāris krosā kādu laiku nestartējuši stiprinieki. Titula dalītāji divi – Jānis Spīķis (Rīga, Autosun) un Ainārs Kenigsbergs (Saldus, Būvfirma RRP). Taču, ja kāds no viņiem piedzīvos neveiksmi, pārējie konkurenti būs gatavi kļūdas izmantot. Īpaša intriga – sestdienas rītā no Cēsīm izbrauks divas sporta automašīnas ar uzrakstiem „Bujāns” uz sāniem: gatavojas startēt pērnā gada čempions Ulvis Bujāns, kā arī viņa titulētais tēvs, autokrosa leģenda Gints Bujāns. Neapšaubāmi, abi ir galveno favorītu pulkā!

{page}
 

Open: Kozlovska pēdējā iespēja

Open klasē šis posms būs pēdējā iespēja Jānim Kozlovskim (Ogre, Aleks Plus) saglabāt reālas izredzes uz čempiona titulu. Vēl viens zaudējums līderim Raimondam Jerānam (Salacgrīva) padarīs Jāņa misiju pēdējā posmā visai neiespējamu, jo Jerāns būs atrāvies pārāk tālu. Taču arī šajā klasē īpatnēju situāciju var ieviest spēcīgie lietuvieši. Liekas, kaimiņvalstu braucēji startēs Mūsā, jo, pirmkārt, šī ir iespēja darboties vienā no Eiropas labākajām autokrosa trasēm, otrkārt, tieši Latvijas čempionāta posmā lietuviešiem būs iespēja novērot spēku samērus pirms septembra beigās paredzētā Baltijas autokrosa čempionāta, kas notiks Lietuvā.
 

B600: „Eiropietis” Boks apturēs līderus?

Latvijas čempionāta B600 bagiju klasē divi galvenie titula dalītāji ir Ģirts Mūrnieks (Valmiera) un Ģirts Zīle (Sigulda). Taču labi pazīstamajā Mūsas trasē viņu galvenais konkurents būs Eiropas čempionāta dalībnieks Jānis Boks (Rīga), kurš ir īpaši izsalcis pēc uzvaras pēc izstāšanās no līderpozīcijas iepriekšējā posmā Priekulē. Jānis gan atzīst, ka abu Ģirtu un citu regulāro čempionāta dalībnieku sportiskais līmenis ir ļoti audzis, tāpēc viņa uzvara ne tuvu nav pašsaprotama.
 

Citas klases: neprognozējamība

Vēl bez četrām Latvijas čempionāta kategorijām īpašu izrādi sola trīs papildsacensības. Baltijas čempionāta D-3A kategorija piedzīvojusi ievērojamu drāmas izaugsmi līdz ar abu brāļu Kuļikovsku pieteikšanos. Pēc veiksmīgās dalības Eiropas čempionāta posmā Mūsā Juris Kuļikovskis (Baloži, Reiger) bagiju nodeva brāļa Andra rīcībā, kurš Baltijas čempionātā guvis vienu uzvaru un vienu otro vietu. Taču Mūsā ar jaunu tehniku – Prosport Opel bagiju -- atgriezīsies arī Juris Kuļikovskis. Tas paplašina favorītu loku – pret Kuļikovskiem smaga cīņa būs jāaizvada vēl vienam spēcīgam jaunās paaudzes latviešu bagistam Mārim Līcim (Jēkabpils, Alko), veterānam Armandam Hohfeldam (Tukums), Eiropas čempionāta dalībniekam Anatolijam Abramovam (Tukums) un citiem. Trasē būs vismaz viens Igaunijas braucējs un vairāki lietuvieši. Ambiciozi apgalvosim, ka Latvijas braucēji tomēr ir galvenie favorīti!

Beta bagiju cīņās jāaizvada LAF Bērnu kausa izcīņas pēdējais posms, kurā par uzvaru kopvērtējumā spēkosies Mārtiņš Sesks (Liepāja) un Roberts Vītols (Rīga). Savukārt jaunu rekordu gatavojas uzstādīt Folkreisa klase – dalībnieku skaits izaudzis līdz 15 sportistiem un rīkotāji ierobežotas dienaskārtības dēļ pieteikšanos apturēja.

Dalībnieku saraksts Latvijas un Baltijas čempionāta klasēm atrodams šeit.

Dalībnieku saraksts Folkreisam atrodams šeit.

Latvijas autokrosa čempionāta 5.posmu Mūsā nebūtu iespējams noorganizēt bez ģenerālsponsora -- Latvijas Mobilais Telefons un Latvijas Dzelzceļš, atbalstītājiem --- Aldaris, Lux Auto, IB Serviss Canon un Veiters.

Sadarbības partneri -- Eden, SOS, Peri, Vides serviss, Uzvara lauks, Latvijas autoceļu uzturētājs, Motors24.lv, Mascus, Teltis.lv un Cafeteria.lv. Nenovērtējams ir arī informatīvo atbalstītāju -- TV5, LTV 7, LNT, SWH, SWH+, Ātruma Cilts, Zebra, Draugiem.lv, iAuto.lv, Delfi Autosports, Latvijas Avīze, Bauskas Dzīve, Auto Bild Latvija, Auto Euro, Sports -- ieguldījums šo sacensību popularizēšanā un sabiedrības informēšanā.
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti