Andis Neikšāns/Pēteris Dzirkals izrauj uzvaru pēdējos kilometros (+ foto)

 
6.oktobris 2009 0:00

Ar dramatisku cīņu par uzvaru noslēdzās Latvijas autorallija čempionāta pēdējais posms - rallijs „Latvija – Kurzemes rudens”: LMT Rallija komandas ekipāža Andis Neikšāns/Pēteris Dzirkals guva absolūtā vērtējuma un N4 klases uzvaru, pēdējā ātrumposmā pārspējot sīvāko konkurentu ekipāžu – Jāni Vorobjovu/Guntaru Zicānu (SEB Tieto Rally Team).

Fotogalerija »»

(c) Artūrs Enkurs

Uzvaru A+ klasē sasniedza Vorobjova komandas biedri Aivis Egle/Mārtiņš Jerums, veiksmīgi atzīmējot debiju pie WRC automašīnas stūres. Šajā klasē pat avarējot Latvijas kausu sasniedza lietuvieši Roks Lipeiķis/Renats Vaitkevičs. Ar uzvaru Latvijas čempiona titulu 2WD klasē sasniedza RA Motorsport braucēji Jānis Fārenhorsts/Ingars Smaižis. 2WD Super klasē uzvara pēdējā posmā Ivo Ķilpim/Artim Ceriņam, bet Latvijas kauss – Aivo Tammam.

Jāņa Vorobjova un Anda Neikšāna duelis norisinājās visa rallija garumā, bet pirms pēdējiem diviem ātrumposmiem šķita, ka Vorobjovam izdodas stabilizēt savas pozīcijas. Tomēr Andis Neikšāns pēdējos braucienos dzēsa Jāņa pārsvaru un uzvarēja rallijā un N4 klasē ar 6,97 sekunžu pārsvaru. Sacīkstē trešo vietu sasniedza otrs LMT Rallija komandas braucējs Māris Neikšāns ar stūrmani Raivi Jansonu. N4 klases Latvijas čempionāts noslēdzies ar Aivja Egles/Mārtiņa Jeruma čempiontitulu, Jānim Vorobjovam – sudrabs, Mārim Neikšānam – bronza.

„Visu izšķīra pēdējie divi ātrumposmi,” atzīst Andis Neikšāns. „Zināju, ka, ja priekšpēdējā posmā varēšu Jāņa pārsvaru samazināt, cīņa par uzvaru turpināsies. Tā arī notika, bet pēdējo sacīksti nobraucu ļoti, ļoti ātri. Jā, uz riska robežas, bet domāju, ka šāda pieeja pēdējā ātrumposmā bija daudziem!”

Pirms sacīkstes īpaši intriģējošā A+ klase šoreiz palika N4 klases ēnā. Lielā mērā to diktēja sacensību sākums, kad sagriešanos un trīs minūšu zaudējumu piedzīvoja galvenie favorīti Ivars Vasaraudzis/Pēteris Spredzis (Skandi Auto Rallija komanda), viņu komandas biedri Raimonds Kisiels/Gatis Panavs zaudēja daudz laika ātrumkārbas problēmu dēļ, bet pie Subaru Impreza WRC stūres debitējušais Aivis Egle tikai apguva ātrās mašīnas iespējas.

Tieši Eglem/Jerumam izdevās sacīksti noslēgt visaugstāk no A+ klases braucējiem, finišējot ceturtajā vietā absolūtajā vērtējumā. Klasē otro vietu guva Vasaraudzis/Spredzis, bet trešie – Mārtiņš Svilis/Aivis Aizsilnieks. Svilim/Aizsilniekam gan arī ar šo panākumu bija par maz, lai iegūtu Latvijas kausu šajā klasē. Pēc ekipāžas trešās vietas un lietuviešu Lipeiķa/Vaitkeviča avārijas abām vienībām izrādījās vienāds punktu skaits, bet papildnosacījumi izrādījās par labu lietuviešiem. Trešie kopvērtējumā – Vasaraudzis/Spredzis.

„Esmu priecīgs par iznākumu, jo vairāk tāpēc, ka dienas beigās sāku nojaust, kur slēpjas WRC mašīnas burvība,” atzīst Aivis Egle. „Visu sacīksti mēģināju saprast šo tehniku un zinu, ka var pabraukt vēl ātrāk. Taču šobrīd ir skaidrs – es ļoti, ļoti vēlos šādu mašīnu savā īpašumā! Atšķirībā no N4 klases auto, ar kuru jābrauc mierīgi, lēzeni, WRC automobilis prasa agresiju. Ņemot vērā, ka mašīna nav mana, necentos būt pārgalvīgs ātruma meklējumos. Taču esmu ļoti priecīgs par šo debiju!”

Fotogalerija »»

(c) Artūrs Enkurs

Latvijas autorallija čempionāta un kausa izcīņas pēdējā posmā rallijā „Latvija – Kuldīgas rudens” svētdienas vakarā tika mainīti rezultāti 2WD klasē. Tehnisko noteikumu pārkāpuma dēļ no rezultātiem izslēgta Jāņa Fārenhorsta/Ingara Smaiža ekipāža, kas tādā veidā zaudējusi šo sacensību uzvaru, kā arī „Latvija – Kuldīgas rudens” Junioru kausu. Incidents gan nav radījis izmaiņas Latvijas čempionāta 2WD klases kopvērtējumā – Fārenhorsts/Smaižis saglabā gan Latvijas čempiona titulu 2WD klasē, gan Latvijas junioru čempionu titulu.

Pēc sacensībām no tehniskās komisijas tika saņemts ziņojums par Fārenhorsta/Smaiža automašīnas Renault Clio neatbilstību noteiktajai homologācijai (ieplūdes kolektors). Žūrijas komisija pieņēma lēmumu izslēgt ekipāžu no sacensībām. Tikmēr sportisti noteiktajā laikā nav iesnieguši apelācijas pieteikumu, kas nozīmē, ka incidents ar šo arī izbeigts.

Jānis Fārenhorsts/Ingars Smaižis sākotnēji guva uzvaru 2WD klasē jau situācijā, kad galvenie konkurenti bija izstājušies un Latvijas čempiontituls bija nodrošināts. Līdz ar to arī zaudējot uzvaru pēdējā posmā talsenieki saglabā uzvaru kopvērtējumā. Savukārt par rallija „Latvija – Kuldīgas rudens” sacīkstes uzvarētāju 2WD klasē kļuvusi ar Latvijas Automobiļu federācijas izsniegtu licenci startējošā brita Tomasa Keiva un stūrmanes Džemmas Praisas ekipāža.

Trešo vietu klasē un arī Junioru vērtējumā aiz Fārenhorsta un Keiva guva lietuvietis Roks Kvarciejus, kas ir viens no viņa augstākajiem rezultātiem. Tikmēr Latvijas čempionāts noslēdzās ar Fārenhorsta čempiontitulu, Priedīša otro vietu un Kalniņa trešo pozīciju.

2WD Super klasē pēdējā posmā lieliski startēja un uzvaru guva Ivo Ķilpis/Artis Ceriņš, aiz sevis atstājot ilgāku laiku nestartējušo Artūra Priednieka/Jāņa Kirkovalda ekipāžu. Trešā vieta tika brāļiem Kasparam un Mārtiņam Īlēm (Auto Īle VW Rally Team). Latvijas kausa izcīņa, savukārt, noslēgusies par labu Aivo Tammam, kurš kopvērtējumā pārspēja Īles un Ķilpi/Ceriņu.

Latvijas čempionātā komandām triumfēja Vorobjova/Zicāna un Egles/Jeruma SEB Tieto Rally Team ekipāža.

Oficiālie rallija „Latvija – Kuldīgas rudens” rezultāti šeit:
http://autorally.lv/2009/?pid=6&lng=lv&id=3

 

 

Viesturs Saukāns

 

LAF Preses dienesta vadītājs

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO)

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 22

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti