Liktenīgā vīna glāze... 9

 
22.decembris 2009 11:04

Šis ir laiks, kas mēs dodamies ciemos pie radiem un draugiem, lai paceltu Ziemassvētku tostus. Tomēr ikvienam, kurš lietojis alkoholu – pat pavisam nelielu daudzumu – un plāno vadīt automašīnu neilgi pēc tam, būtu jāatceras, ka pat visniecīgākā daļa alkohola ietekmē autovadīšanas spējas.

Bīstami – pat nelielos daudzumos

Autovadītāji, kas sēžas pie stūres alkohola reibumā, rada nopietnus draudus ne tikai sev un saviem pasažieriem, bet arī citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Pat neliels daudzums alkohola ietekmē smadzeņu darbību un redzi, neļaujot adekvāti novērtēt situāciju uz ceļa. Alkohols samazina arī cilvēka redzes lauku – autovadītājiem alkohola reibumā ir tendence skatīties tieši uz priekšu, neredzot citas automašīnas un gājējus ceļa malās. Problemātiski šādās situācijās ir arī novērtēt distanci un ātrumu. Jo augstāks ir alkohola līmenis asinīs, jo bīstamāks ir šāds autovadītājs.

„Alkohola reibumā esošo autovadītāji mēdz braukt pārlieku drosmīgi, un tas var kļūt dzīvībai bīstami: netiek ievērotas luksoforu gaismas, tiek pārsniegts ātrums, netiek izmantotas drošības jostas,” norāda Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Lai gan Latvijā atļautais alkohola daudzums asinīs ir līdz 0.5‰ vai līdz 0.2‰, ja autovadītājam nav sasniedzis divu gadu stāžu, tomēr jau pie 0.1‰ autovadītāja reakcijas spējas tiek būtiski traucētas. Pie šāda alkohola daudzuma asinīs problemātiski ir precīzi arī novērtēt situāciju uz ceļa.* 150 ml vīna satur 12% tīra alkohola, un, lai gan mūsu organismi pārstrādā alkoholu dažādos laika posmos (individuāli katram), tomēr aptuveni pēc šādas vīna glāzes iztukšošanas personai, kas sver 80kg, pēc stundas alkohola daudzums asinīs būs 0.1‰.

„Personai, kas plāno vadīt automašīnu, vajadzētu izvairīties no alkohola lietošanas vispār. Pat minimāla deva alkohola ietekmēs autovadītāja reakcijas spējas, kas ir ļoti būtiskas, ja runājam par drošu braukšanu,” norāda Zbignevs Veseli (Zbigniew Weseli), Renault Braukšanas Skolas direktors.

Neticiet mītiem

Daudzi autovadītāji tic tam, ka ir vairākas iespējas, kā mājas samazināt alkohola daudzumu asinīs. Atkarībā no lietotā alkohola daudzuma ir jāpaiet noteikta laikam, lai alkohols tiktu pārstrādāts. Kafijas lietošana var tikai īslaicīgi gaisināt reibumu, tomēr tā nevarēs neitralizēt alkoholu. Alkohola daudzumu asinīs nav atkarīgs arī no tā, cik daudz svaiga gaisa mēs ieelpojam, vai mēs košļājam mentola košļājamās gumijas, vai arī ieturam bagātīgu maltīti.

Uzmanieties no citiem autovadītājiem

2008. gadā Latvijā vidēji dienā reģistrēti 148 ceļu satiksmes negadījumu, no kuriem vismaz 3 izraisījuši vadītāji alkohola reibumā. Pērn vidēji dienā fiksēti apmēram 16 ceļu satiksmes negadījumos cietušie, no kuriem gandrīz katrs otrais lielākas vai mazākas traumas guvis dzērājšoferu izraisītos negadījumos.** Lai izvairītos no satiksmes negadījumiem, kurus izraisa iereibuši autovadītāji, būtu uzmanīgi jāvēro citu ceļu satiksmes dalībnieku uzvedība.

„Ja esat pamanījuši autovadītāju, kurš neievēro savu ceļa joslu, nemitīgi maina braukšanas ātrumu vai izdara citas neparastas darbības, samaziniet savu braukšanas ātrumu, un pārliecinieties par situācijas drošību. Jebkuram pēkšņam manevram var būt letālas sekas,” norāda Renault Braukšanas Skolas instruktori. 

_______________________
Atsauces:
* National Institutes of Health, Office of science education, USA
** CSDD, www.csdd.lv,  2008.gada dati
 

 
Visi komentāri
 
273525. viesis 22.decembris 2009 17:04
0 0 Atbildēt

promile.lv :D :D

273528. viesis 22.decembris 2009 21:29
0 0 Atbildēt

paga ... ta man dzert vai nedzert ?

273529. viesis 23.decembris 2009 10:40
0 0 Atbildēt

„Alkohola reibumā esošo autovadītāji mēdz braukt pārlieku drosmīgi, un tas var kļūt dzīvībai bīstami: netiek ievērotas luksoforu gaismas, tiek pārsniegts ātrums, netiek izmantotas drošības jostas,”

NE VISI ir tādi stulbeņi. Liela daļa autovadītāju tieši pretēji - beidzot sāk ievērot noteikumus!

273540. viesis 23.decembris 2009 23:47
0 0 Atbildēt

arī citas nodarbes pie stūres ir kaitīgas

Piemēram

01 promiles =aizsvīduši sānu logi

02 promiles =aizsvīduši sānu logi un aozmugurējais logs

03 promiles= hamburgers uz jaunā uzvalka

04 promiles = lūpu krāsošana gaitā vai īsziņa telefonā

273547. viesis 25.decembris 2009 8:40
0 0 Atbildēt

Rodas iespaids, ka raksta autors ķēries pie rakstīšanas pēc pamatīgas alkohola degustācijas! Gramatika ir katastrofāla!!!

273552. viesis 26.decembris 2009 9:09
0 0 Atbildēt

a šie lohi garantē, ka, ja es nedzeršu, nenotiks avārija?

273559. viesis 28.decembris 2009 1:27
0 0 Atbildēt

bļaušana un kampaņveida izrādišanās lai piesegtu legāli 'sakārtotu' biznesu. Tie kam pieder stāvvietas un autoevakuatori, tie, kas veic alkohola testus un pārdod alkometrus - tie kau nu bez krietnas peļņas nepaliek. Tāpat bezpeļņas firma CSDD kas par 15 minūšu datora darbināšanu iekasē 15 lati, un par 1 stundas pabraukāšanos ar mašīnu - 20. Nerunājot nemaz par policistiem kukuļņēmējiem un (itkā) pastāvošo netīrās peļņas dalīšanas shēmu uz augšu pa policijas rangiem.

Kā salasa šos skaistos statistiskos dzērājšoferus? Sestdienu rītos uz paģirām.

Sabiedrības modrība būtu krasi jāveicina, un jāizbeidz visos stūros šmigu tirgot. Bet kur nu. Visi likumi ir pārlieku skaisti saveidoti lai sistēma spētu pati sevi pasargāt un atražot.

273560. viesis 28.decembris 2009 9:57
0 0 Atbildēt

tas viss ir stipri vien individuāli. Tieši kad esmu lietojis braucu kā eņģelis, stipri piedomājot, lai kāds skaidrais man ko nenodara vai sev pašam. A kad esmu kristāltīrs no alkohola - nu kam tad nepatīk strauji pabraukt?:) Un vēl - nezinu kā citiem, bet man malks grādīgā palīdz cīņā ar miegu garos gabalos vēlās stundās. Tikai dieva dēļ nemēģiniet to uz sevim.

Bet ja runā par alkohola kontroli kā biznesu - nu jā, īpaši mani priecēja Rīgā redzētais, kad visas mašīnas pēc kārtas, kas no prāmja nāca nost, lika malā un deva pūst:)))

273591. viesis 28.decembris 2009 21:54
0 0 Atbildēt

T.i. kaa. No 150 ml 12% viina iegustam 0.1 promili? Tatad reali drikst izdzer kartigu pudeli, lai sestos pie stures ar 0.4 promilem? 4 X 150 = 600 ml. 4% alus tatad vesi var 1800 ml, tatad vairak par 3 pudelem? iespaidigi...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis 2

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti