Izplatītākais KASKO pieteikumu iemesls – sadursme ar citu auto 3

 
26.janvāris 2010 12:04

Lielāko daļu ceļu satiksmes negadījumu izraisa paši autovadītāji. Turklāt vairāk nekā trešdaļa (33%) no visiem KASKO atlīdzību pieteikumiem pēdējā ceturkšņa laikā ir bijuši pēc sadursmes ar citu transporta līdzekli.

Tā rāda apdrošināšanas sabiedrības „BALTA” apkopotie dati un Drošas Braukšanas Skolas (DBS) novērojumi par biežākajiem ceļu satiksmes negadījumu iemesliem. Salīdzinoši mazāk  negadījumu ir saistīti ar uzbraukšanu kādam objektam vai negaidītu dzīvnieku parādīšanos uz ceļa.

Katrs trešais atlīdzības gadījums ir saistīts ar sadursmi ar citu transporta līdzekli. „Šādās situācijā kā visbiežāko iemeslu autovadītāji min kāda cita nezināma autovadītāja neuzmanīgu rīcību uz ceļa. Gandrīz puse (42%) no visiem pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem tiek raksturoti kā “atnācu – ieraudzīju” gadījumi, kad atliek tikai paļauties uz KASKO polisi, jo vainīgo noteikt nav iespējams. Savukārt otrs biežāk minētais pamatojums ir distances neievērošana (30%), kamēr tikai 14% autovadītāju sadursmi ar citu automobili izraisa neuzmanīga rīcība atpakaļgaitas manevra laikā,” situāciju raksturo AAS „BALTA” Atlīdzību direktora vietnieks Ingus Savickis.

„Ziemā distances ievērošana ir īpaši svarīga, jo nemitīgi mainās ceļa apstākļi. Arī brauktuves ir šaurākas, tādēļ samazinās manevrēšanas iespējas un, lai izvairītos no iespējamās sadursmes, automobiļiem nepieciešams braukt precīzi vienam aiz otra, ievērojot drošu attālumu. Bieži vien uz ceļa ir iebrauktas arī diezgan dziļas rises, no kurām vajadzības gadījumā ne vienmēr ir iespējams viegli vai vispār tikt ārā,” norāda DBS apmācību direktors Andris Pļavenieks.

Teorija saka – distancei starp automobiļiem ir jābūt lielākai par automobiļa apstāšanās ceļa garumu. „Diemžēl nav precīzas tabulas, kā to noteikt, taču autovadītājiem pašiem vienmēr ir jābūt modriem un jānovērtē gan sava automobiļa masa, riepu īpatnības un stāvoklis, bremžu efektivitāte, gan arī reakcijas ātrums un citi ietekmējošie faktori,” skaidro A. Pļavenieks.

Savukārt 19% jeb gandrīz katrs piektais no KASKO atlīdzību pieteikumu gadījumiem ir saistīts ar uzbraukšanu kādam objektam, piemēram, apmalei vai kādam citam šķērslim. Šajās situācijās KASKO apdrošināšana palīdz labot pašu autovadītāju pieļauto neuzmanību. „Visbiežāk autovadītāji “norauj bamperus”, kas “aizāķējušies” aiz augstākas apmales vai sasalušas sniega masas. Otrs izplatītākais sadursmes veids ir uzbraukšana šķērslim, pārvietojoties atpakaļgaitā, jo atpakaļskata spoguļi nenodrošina pilnu pārskatāmību, tāpēc pārāk zemi objekti netiek ieraudzīti,” atzīst I. Savickis.

Savukārt kā viens no mazāk izplatītākajiem iemesliem – tikai 6% no KASKO atlīdzību pieteikumu gadījumiem – tiek minēta sadursme ar dzīvniekiem. Parasti tie ir dažādi meža zvēri, dažkārt arī klaiņojoši mājdzīvnieki. “Ziemā der atcerēties, ka dzīvnieki uz ceļa var mieloties ar sāli, kuru izkaisa ceļu uzturētāji. Dažkārt iespējama sadursme arī ar zemu lidojošiem putniem, piemēram, stārķiem un gulbjiem,” stāsta I. Savickis.

DBS ar sadarbības partneriem AAS “BALTA” un “Latvija Statoil” iestājas par drošu braukšanu un rekomendē pievērst īpašu uzmanību gan automobiļa tehniskajam nodrošinājumam, gan laika apstākļiem. Savukārt, lai apgūtu patiešām profesionālas auto vadīšanas iemaņas un spēju atbilstoši reaģēt negaidītās un bīstamās situācijās uz ceļa, ieteicamas speciālas treniņprogrammas drošas braukšanas poligonos. “Turklāt izredzes iziet no situācijas sveikiem un veseliem ievērojami palielināsies, ja automobilis būs labā tehniskā kārtībā un aprīkots ar laika apstākļiem atbilstošām riepām,” drošas braukšanas aspektus skaidro A. Pļavenieks.

 
Visi komentāri
 
274302. viesis 26.janvāris 2010 16:48
0 0 Atbildēt

Es perku apdrošināšanu www.ipolises.lv un viss vienmēr ir kartībā!

274321. viesis 27.janvāris 2010 8:05
0 0 Atbildēt

šķībi pasniegta statistika

274384. viesis 27.janvāris 2010 22:47
0 0 Atbildēt

uzmanību visi kas nokļuvuši jebkādā negadījumā, pirms brauciet pie apdrošinātāja noteikti pārbaudiet riepu protektora dziļumu, visām riepām, jo pat tad ja kādai no četrām riepām būs par pusmilimetru mazāk kā noteikts, apdrošināšana tiks atteikta, tamdēļ iesaku pārliecināties iepriekš un sakārtot savas riepasPIRMS DODATIES PIE APDROšINāšANAS EKSPERTA lai nerastos nepatīkami pārsteigumi, vislabāk to izdarīt vel pirms negadījuma.lAI VEICAS VISIEM NENOKļūT TāDā SITUāCIJā, UN cieniet viens otru uz ceļa,padarīsim tā jau sūro ikdienu patīkamāku, lai dievs palīdz visiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti