Pērn par braukšanu bez OCTA sodīti 16300 vadītāji 5

 
19.marts 2010 0:01

Saskaņā ar Valsts policijas jaunākajiem apkopotajiem datiem pērn Ceļu policija par braukšanu bez OCTA administratīvi sodījusi vairāk nekā 16,3 tūkstošus autovadītāju, kas soda naudās veido vairāk nekā vienu miljonu latu.

Tas nozīmē, ka pērn vidēji katru dienu 45 autovadītājiem tika piespriests administratīvais sods par braukšanu bez OCTA.

Šī gada pirmajos mēnešos sastādīto administratīvo protokolu skaits par braukšanu bez OCTA ir samazinājies. No šī gada 1.-28.februārim Ceļu policija sastādījusi 1989 protokolu, kas vidēji ir 34 administratīvi sodītu autovadītāju dienā.

Juris Stengrevics, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs: „Pērn tika būtiski palielināti administratīvie sodi par piedalīšanos ceļu satiksmē ar neapdrošinātu auto. Ja līdz tam par šo pārkāpumu autovadītājam bija jāmaksā no 30 līdz 50 latu liels sods, tad šobrīd - no 60 līdz 80 latiem. Administratīvo sodu palielināšana ir viens no faktoriem, kas veicinājis neapdrošinātu auto īpatsvara ceļu satiksmē nepalielināšanos.”

LTAB eksperti secinājuši, ka visbiežāk autovadītāji ar neapdrošinātu auto ceļu satiksmē piedalās apzināti, cerot, ka Ceļu policija viņus neapstādinās un nepārbaudīs. Jāmin, ka pateicoties vienotai datubāzei, Ceļu policija OCTA esamību var pārbaudīt arī neapturot transportlīdzekli. Saskaņā ar LTAB datubāzes datiem Ceļu policija online režīmā pārbauda ap trim četriem tūkstošiem autovadītāju dienā.

Otrā grupā ir autovadītāji, kas neapzināti braukuši bez OCTA, jo nav pamanījuši, ka līguma darbības termiņš beidzies. Tādēļ LTAB aicina autoīpašniekus, it īpaši tos, kuri apdrošināšanas līgumu slēguši online, būt atbildīgiem un rūpīgi sekot līdzi OCTA polišu termiņam.
Braukšana ar neapdrošinātu transportlīdzekli ir ļoti būtisks pārkāpums, jo par neapdrošināto transportlīdzekļu radītajiem zaudējumiem maksā apzinīgie autoīpašnieki.

Sekas var būt daudz nopietnākas nekā administratīvais sods

J.Stengrevics: "Reti kurš autovadītājs, kas brauc ar transportlīdzekli bez OCTA, apzinās patiesos riskus, kuriem sevi pakļauj. Ja satiksmes negadījums tiek izraisīts ar neapdrošinātu transportlīdzekli, tad negadījuma rezultātā radītos zaudējumus cietušajiem vainīgajam nāksies segt no saviem līdzekļiem. Jāmin, ka Latvijas apdrošinātāju praksē ir ceļu satiksmes negadījumi, par kuriem atlīdzībās tiek izmaksāti pat vairāki miljoni eiro. Līdz šim lielākā saņemtā zaudējumu prasība ir 5,3 milj.eiro par negadījumu, kas noticis 2007. gadā Īrijā ar Latvijā reģistrētu transportlīdzekli. Ja to būtu izraisījis neapdrošināts transportlīdzeklis, tad šo summu būtu jāatlīdzina vainīgā transportlīdzekļa īpašniekam vai vadītājam."

Saskaņā ar OCTA Likumu, zaudējumi par neapdrošinātu transportlīdzekļu izraisītajiem ceļu satiksmes negadījumiem vispirms tiek atlīdzināti no speciāla OCTA garantijas fonda, ko veido iemaksas no iegādātajām OCTA polisēm. Pēc tam LTAB kā garantijas fonda turētājs ir tiesīgs iesniegt regresa prasību pret ceļu satiksmes negadījumu izraisījušā transportlīdzekļa īpašnieku (vai vadītāju), ja tas nav apdrošinājis savu civiltiesisko atbildību. Ja tas labprātīgi neatlīdzina zaudējumus, kas cietušajam kompensēti no garantijas fonda, līdzekļu atgūšana tiek panākta ar tiesas starpniecību.

 
Visi komentāri
 
275566. viesis 19.marts 2010 9:34
0 0 Atbildēt

lai ceļu policistiem nebūtu Jūs jāsoda par braukšanu bez derīgas obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas, iesaku iegādāties OCTA par izdevīgu cenu www.polise24.lv/lv/octa-online/ ar kodu KF3897 . priekā! ;)

Redaktors 19.marts 2010 12:20
0 0 Atbildēt

Seaman, nečakarē tautu ar savu nesankcionēto un piedevām maldinošo reklāmu!

Reāls piemērs

Auto: Subaru Impreza RS, 2000

Termiņš: 12 mēneši

polise24 Baltikums piedāvājums ar visu atlaides kodu - 50,70Ls

Balva e-polise piedāvājums internetā - 34,70Ls

275580. viesis 19.marts 2010 13:53
0 0 Atbildēt

nezinu gan, kas tur maldinoš. lūdzu konkreti skaitļi reālam piemēram : foto.inbox.lv/italiano/19-03-2010 , bet protams katrs gadījums ir tīri individuāls

275583. viesis 19.marts 2010 14:52
0 0 Atbildēt

15 klase.

aha

visiem ir 15 klase

nu gandriz visiem

seaman, iestadi tos piemerus poda!

275590. viesis 19.marts 2010 19:29
0 0 Atbildēt

Seaman, toč, nu beidz tak jau kuro reizi čakarēt tautu!

Reāls piemērs #2

Auto: Opel Vectra B 2.0DTI, 2000.g.

Termiņš: 12 mēneši, Bonus-Malus: 10

polise24 Baltikums piedāvājums ar visu atlaides kodu - 46,60Ls

Ergo polise pērkot internetā - 35,72Ls

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti