«DBS» padomi drošai motobraukšanai 1

 
26.aprīlis 2010 10:40

Drošas Braukšanas Skola (DBS) aicina ievērot un atgādina drošas braukšanas pamatprincipus ikvienam braucējam.

Ievērojot pareizu, situācijai adekvātu, braukšanas ātrumu, lietojot pilnu ekipējumu un laicīgi izvairoties no bīstamām situācijām, motobraucēji var no traumām pasargāt gan sevi, gan citus satiksmes dalībniekus.

Kā liecina Ceļu Policijas apkopotā statistika, šogad par dažādiem pārkāpumiem jau sastādīti vairāk nekā 30 protokoli motociklistiem un gandrīz 150 mopēdistiem. Savukārt vairāki desmiti motobraucēji apturēti vadot spēkratu reibumā. Motobraucēji vēl pirms sezonas sākuma bijuši iesaistīti vairāk kā 10 ceļu satiksmes negadījumos, no kuriem divos gājuši bojā cilvēki. 
„Prognozējam, ka šovasar cilvēki aktīvāk izmantos motociklus un motorollerus, tādēļ ne tikai satiksmes dalībniekiem uz diviem riteņiem, bet arī autovadītājiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Mūsu novērojumi liecina, ka sezonas sākumā situācija uz ceļiem ir ļoti saspringta un bieži rodas bīstamas situācijas. Mazāk pieredzējuši motobraucēji diemžēl izdara arī liktenīgas kļūdas, tādēļ šogad īpašu uzmanību veltīsim motobraucēju apmācībai. Lai uzlabotu situāciju uz Latvijas ceļiem šogad drošas motobraukšanas kursam piedāvāsim trīs reizes zemāku cenu,” iemācīties braukt droši aicina DBS apmācību direktors Andris Pļavenieks.

Padomi drošai motobraukšanai

Motociklista apģērbs – braucot ar motociklu ļoti svarīgs ir motociklista apģērbs, kombinezons vai dalītais apģērbs ar visiem nepieciešamiem aizsargiem, it īpaši aizsargķivere un cimdi, bez kuriem pārvietošanās nav pieļaujama, pretējā gadījumā, pat pie vismazākā kritiena var gūt nopietnus kaitējumus veselībai, uzsver Pļavenieks.

Pareizs braukšanas ātrums – vadot motociklu pilsētā, kā arī ārpus tās, jāizvēlas situācijai un ceļa segumam atbilstošs ātrums. Pilsētā liela uzmanība jāpievērš visām izbrauktuvēm no pagalmiem, degvielas uzpildes stacijām, stāvvietām u.c., jo katra šāda izbrauktuve motociklistam jāuzskata par „krustojumu”. Jāatceras, ka autovadītājs nevar motociklistu pamanīt, ja gar ielas malām ir novietotas citas automašīnas, tāpēc ātrumu nepieciešams samazināt laikus. Motociklistam vienmēr jāatceras, ka strauji palielinot un samazinot ātrumu, jāpārliecinās, vai autovadītājs un citi satiksmes dalībnieki to redz.

Bremzēšana - bremzējot jāatceras vairāki pamatprincipi: Pirmkārt, gan bremzējot, gan braucot pagriezienā motociklistam jāņem vērā ceļa segums (kontrolaku vāki, baltie ceļa apzīmējumi, izbirušās smiltis, bedres, iebrauktās riepu pēdas asfaltā, eļļas plankumi utt.). Bremzēšanu var veikt, kad motocikls ir vertikālā stāvoklī un brauc taisni, lai izvairītos no riteņu izslīdēšanas, tāpēc tuvojoties vietai, kur būs nepieciešams bremzēt, jārīkojas savlaicīgi un pārliecināti. Uzsākot bremzēšanu, rokām jābūt taisnām un motocikla smaguma centru pakāpeniski jāpārnes uz priekšējo riteni, lai priekšējais amortizators būtu nospiests līdz galam. Bremzēšanas sviru šajā laikā spiež pakāpeniski un notur izspiestu līdz bremzēšanas beigām. Nav pieļaujama vairākkārtēja un strauja bremzēšanas sviras nospiešana, jo var sekot priekšējā riteņa nobloķēšana, izslīdēšana un ... kritiens. Svarīgi ir samazināt ātrumu pirms izvairīšanas no šķēršļa, apbraucot šķērsli bremzēt ir bīstami.

<250>Visbiežāk motociklu satiksmes negadījumi notiek pieredzes trūkuma dēļ, pārāk liels ātrums, nepareiza situācijas novērtēšana. Motociklu nepamana vai nepaspēj pamanīt. Ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīts motocikls bieži saistīti ar izrādīšanos, kas nepieredzējušam motociklistam liek rīkoties muļķīgi. Motocikli ir atšķirīgi, tāpēc pirms braukšanas nepieciešams iepazīties ar motociklu ar kuru grasāties braukt. Motociklistam vienmēr jābūt gatavam laikus atpazīt bīstamas situācijas un reaģēt tajās, jābūt gatavam piekāpties un dot ceļu. Ievērojiet distanci un intervālu, brauciet ar tādu ātrumu, kas nepārsteidz plūsmas ātrumu. Samaziniet braukšanas ātrumu, ja samazinās redzamība vai saķere ar ceļa virsmu, izvēlieties pareizu braukšanas trajektoriju un rīcības kārtību. Patrenējiet savas motovadīšanas iemaņas un pareizu braukšanas tehniku. Jābrauc ir savaldīgi un piesardzīgi, tas ir vienīgais veids kā neapdraudēt sevi un citus.

DBS piedāvā praktisku apmācību kursu, kura programmas pamatā ir Somijā izstrādāta metodika, kas tiek izmantota, apmācot somu policijas motociklistu vienības. Teorijas nodarbībās tiks pārrunātas tipiskākās situācijas, kas rada draudus motobraucēju dzīvībai, drošas braukšanas pamatprincipi, redzes īpatnības, braucot ar motociklu, tiks analizēti dažādi avārijas gadījumi, īpašu uzmanību veltot braukšanas tehnikas jautājumiem. Turklāt šogad kursu iespējams iziet par samazinātu cenu, tas maksā vien 95 Ls.

 
Visi komentāri
 
276545. viesis 26.aprīlis 2010 11:00
0 0 Atbildēt

Šogad motociklisti iespļāva sejā pārējai tautai. Dienā, kad notika pilsētas sakopšanas talka, uzrīkojot kārtējo ālēšanās un izrādīšanās pasākumu. Protams, aiz sevis nekas netika savākts. Tāda nu ir minoritāšu kultūra....

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti