Septembrim sākoties, jāatceras par satiksmes noteikumiem! 3

 
31.augusts 2010 9:12

Vasarā lielākā daļa satiksmes dalībnieku pierod, ka mašīnu uz ielām ir mazāk, visi brauc mierīgāk un pārvietošanās šķiet vienkāršāka.

Septembrī tradicionāli iesākas rudens sezona un atgriešanās pie darbiem un mācībām. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka vienlaikus ar automašīnu atgriešanos pilsētu ielās, tajās parādās arī ļoti daudz bērnu. Turklāt daudzi no tiem skolas gaitas uzsāk pirmoreiz, kur starp visām jaunajām zināšanām ietilpst arī satiksmes noteikumu apgūšana.

Aicinām vecākos pārliecināties par savu atvašu zināšanām par satiksmes noteikumiem. Vislabāk to pārbaudīt kopīgi izejot ikdienas maršrutu un izskaidrojot bērniem, kā rīkoties dažādās situācijās. Autovadītājiem savukārt jābūt īpaši uzmanīgiem vietās, kur bērnu mēdz būt visvairāk, bez tam ieteicams samazināt braukšanas ātrumu, lai lieki neradītu riskantas situācijas.

Diemžēl par šiem jautājumiem ir jārunā katru gadu, jo statistikas dati nav iepriecinoši. Septembris parasti ir starp tiem mēnešiem, kurā ceļu satiksmes negadījumos gūto traumu skaits palielinās. Arī traģisku negadījumu skaits šogad nav mazinājies – pirmajā pusgadā satiksmes negadījumos bojā gājuši 7 bērni. Pagājušajā gadā tajā pašā laika posmā bojā gāja 3 bērni. Tāpat pieaudzis arī ievainoto skaits. Turpinot iesākto, arī šogad tiek rīkoti dažādi izglītojoši pasākumi, lai mazinātu negadījumu risku uz ceļiem, tādēļ Ceļu satiksmes drošības direkcija šajā mācību gadā aicina:

- sākt jauno mācību gadu ar satiksmes drošības stundu, jo daudzi bērni pa vasaru mēdz piemirst būtiskākos satiksmes noteikumus. Šīs zināšanas bieži palīdz izvairīties no bīstamām situācijām uz ielas un ceļa. Īpaša satiksmes drošības stunda 1. septembrī notiks Jelgavas 4. pamatskolā, kurā bērniem un vecākiem būs iespēja īpašos veidos apgūt un atcerēties satiksmes noteikumus.

- visus jauniešus, kuri ir vecumā no 10 līdz 14 gadiem piedalīties interneta konkursā „VeloeXperts”. Konkursā var pārbaudīt savas zināšanas par velosipēdistu drošību, turklāt konkursa gaitā iespējams nokļūt arī televīzijā. Konkurss ilgs līdz septembra beigām un uzvarētājus sagaida jaukas balvas. Konkursu meklē – www.veloeksperts.lv.

- 6.-8. klašu audzēkņus piedalīties satiksmes drošības konkursā „Gribu būt mobils”. Konkurss norisināsies jau ceturto reizi, un līdz šim guvis lielu atsaucību jauniešu vidū. Konkursa tēma – viss par un ap mopēdistiem, jo motorizētie mazjaudas transportlīdzekļi ir ļoti populārs pārvietošanās līdzeklis šī vecuma pārstāvju vidū. Informācija par konkursu būs pieejama visās Latvijas vispārizglītojošās skolās. Konkursam pieteikties varēs mājas lapā www.gribubutmobils.lv.

- 2011. gada aprīlī piedalīties „Jauno satiksmes dalībnieku forumā”, kas norisināsies jau 18. reizi. Katru gadu aptuveni 2000 jauno velobraucēju savu pirmo izglītību satiksmes drošības jautājumos iegūst tieši šajās CSDD rīkotajās sacensībās. Turklāt labākajiem tiek dota iespēja aizstāvēt valsts godu Eiropas sacensībās. Pagājušajā gadā mūsējie izcīnīja čempionu titulu!

- visu mācību gadu izmantot iespēju nokārtot velo eksāmenu Rīgas Motormuzejā. Tā ir lieliska iespēja ir doties uz muzeju un bez maksas nokārtot eksāmenu un saņemt velosipēda vadītāja apliecību. Iepriekš gan nepieciešams pieteikties zvanot Laimdotai Lasei, CSDD Rīgas Motormuzeja pedagogam pa tālruni 29346334 vai rakstot e-pastu uz laimdota.lase@motormuzejs.lv.

 
Visi komentāri
 
278530. viesis 31.augusts 2010 13:54
0 0 Atbildēt

******* tikai septembrim sākoties jāatcerās, a?

278566. viesis 1.septembris 2010 23:36
0 0 Atbildēt

dīvaini,

tikai 1. septembri noteikumus jāzin?

Nu ta gan es biju sapratis, ka csn vienmēr jāievēro...

šito zīmi ietewicamais 40 šodien neredzēju rīgā iebraucot, t;āda nebija

A_P

278591. viesis 5.septembris 2010 13:29
0 0 Atbildēt

nu jā, tas laikam tāpēc, ka tur ir zīme - ieteicamais 30, to ta nepamanīji :))

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti