(Ne)drošie gaisa atsvaidzinātāju aromāti 9

 
14.septembris 2010 9:14

Pētījumu rezultāti liecina, ka noteikti automašīnu gaisa atsvaidzinātāju aromāti palielina satiksmes negadījumu risku!

Speciālisti iesaka neizvēlēties gaisa atsvaidzinātājus ar kumelīšu, jasmīna vai lavandas aromātu, bet dot priekšroku mentola, kanēļa, kafijas vai citrona aromātiem.

Smarža ir viena no spēcīgākajām sajūtām, kas vistiešāk ietekmē mūsu emocijas un labsajūtu. „Mums nevajadzētu ignorēt neko no tā, kas ietekmē mūsu labsajūtu braukšanas laikā. Un tas sevī ietver arī smaržas, kuras nedrīkst būt pārāk uzbudinošas un novērst mūsu uzmanību no notiekošā uz ceļa,” brīdina Renault Braukšanas skolas direktors.

Lai gan jūtīguma līmenis pret smaržām katram indivīdam var būt ļoti atšķirīgs, ieteicams izvēlēties gaisa atsvaidzinātājus ar drošajiem aromātiem, respektīvi, tādus, kas ir atsvaidzinoši, piemēram, jūras vai mentola aromāti. Tieši jūras un mentola aromāti uz autovadītāju iedarbojas sevišķi pozitīvi, palielinot koncentrēšanās spējas un mazinot nogurumu. „Smaržu aromāts, kas izplatās automašīnā, ietekmē garastāvokli un koncentrēšanās spējas. Nepiemērots aromāts var izraisīt paaugstinātu uzbudinātību un līdz ar to agresīvu un bīstamu braukšanu. No otras puses, reakcija var būt pilnīgi pretēja – pārlieku liela relaksācija,” brīdina Renault Braukšanas skolas instruktori.

Jāizvairās no visām smaržām, kas var novērst uzmanību, piemēram, pat hamburgeru iepakojumi, kas izdala spēcīgu ēdiena smaržu. Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi rūpēties, lai automašīna ir tīra, un tajā neatrodas nekas, kas varētu sākt pūt vai kā citādi radīt nepatīkamu aromātu, ko parasti ir grūti neitralizēt. Automašīnas plastmasas daļas vajag regulāri tīrīt, noslaukot putekļus, savukārt sēdvietu polsterējuma tīrīšanai jāizmanto tam paredzētie tīrīšanas līdzekļi. Lai nodrošinātu vēl lielāku komfortu, laiku pa laikam ieteicams atstāt automašīnu mazgātavā, kur to pienācīgi iztīrīs un atsvaidzinās.

Autovadītājiem „draudzīgie” aromāti:

Mentols un kanēlis – samazina stresu;
Citrons un kafija – uzlabo koncentrēšanās spējas;
Jūras svaigums – relaksē un nomierina.

Aromāti, no kuriem vajadzētu izvairīties:

Kumelītes, jasmīns, lavanda – tiek lietota lielākajā daļā gaisa atsvaidzinātāju – tiek izmantotas bezmiega ārstēšanai, tāpēc var izraisīt pārāk lielu atslābināšanos;
Meža aromāti – var būt pārāk relaksējoši, netiek rekomendēti tiem, kas cieš no siena drudža
Svaigas maizes aromāts – paaugstina uzbudinātību un veicina izsalkumu, līdz ar to – samazina koncentrēšanās spējas.

* Avots: RAC Foundation

 
Visi komentāri
 
278746. viesis 14.septembris 2010 10:13
0 0 Atbildēt

nakuj vispār kaut kāds mēsls tur jākarina?

278750. viesis 14.septembris 2010 11:12
0 0 Atbildēt

nesaprotu kāpēc vispār tādi mēsli jākabina, visi viņi smird pēc sūdiem, pēc tam tādu mašīnu nevar pirkt! Vēl besī ka karājās un traucē redzamību, novērš uzmanību, maldina. Vēl citi sabāž pilnu aizmugurējo plauktu ar sintētiskiem dzīvniekiem un priecājas! priekškam??

Saprotu ja ir bērni, tad protams viņam kaut ko vajag ko spaidīt pa rokām!

278752. viesis 14.septembris 2010 11:42
0 0 Atbildēt

NO visiem šitiem pētijumiem izriet tikai viena lieta - vadītāji mūsdienās ir tādi vārguļi un neprašas, ka jebkurš sūc iekš auto vai ceļa bezmaz garantē ka iekļūsi avārijā. Agrāk gan atgāzes gadījās ka nāca salonā, gan benža mēdza pareizei pasmirdēt - un nekas - brauca un dzīvi !!!

278753. viesis 14.septembris 2010 11:54
0 0 Atbildēt

parādi man savu auto un es pateikšu kas (kāds) tu esi!

278754. viesis 14.septembris 2010 12:01
0 0 Atbildēt

Šajā gadījumā teicējam jābrauc ar pasaulē daŗgāko auto. :)

278765. viesis 14.septembris 2010 14:32
0 0 Atbildēt

Būtībā, nekāda īpaša ļaunuma no tām smaržām nav. Padomjlaikā tml. lietas vispār neviens nepazina, ja kāds atveda no ārzemēm - tad bija liels brīnums. Kad 90-to sākumā sākās rietumu auto ēra, tad gan brīnijāmies, kāpēc tie padsmitgadīgie auto salonā smuki smaržo, nevis ož pēc veciem zābakiem kā vairums krievu auto. Tad tik atklājām vācu"vunderbaumu" noslēpumus. Nu jau visi pie tiem ir pieraduši un sevišķu uzmanību vispār nepievērš. Vieni pērk par piecīti īstus franču ražojumus, citi parastu vācu piekarekli par 50 santimiem. Man vienmēr ir paticis atsvaidzinošais citrona aromāts, tāpēc vienmēr izvēlos to. Reti riebīga sajūta ir iekāpt auto ar piepīpētu salonu.

278769. viesis 14.septembris 2010 22:27
0 0 Atbildēt

Es parasti piepiržu un ir normāli. Nesaprotu par ko citi tā cepās kādu aromātu izvēlēties...

278776. viesis 15.septembris 2010 10:24
0 0 Atbildēt

Vajag salona izliet pienu. Vai soļarku. aromāts garantēts ilgam laikam bez visādiem wunderbaumiem :D

278782. viesis 15.septembris 2010 14:10
0 0 Atbildēt

Nākamajam rakstam jābūt par (ne)drošo seksu automašīnā.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti