Uzmanību: Baidies no vēja! 5

 
24.janvāris 2011 11:30

Vēja ātrumam pieaugot divas reizes, tas rada četras reizes lielāku spiedienu uz auto. Pētījumi liecina, ka klajos ceļa posmos vējš tieši vai netieši ir izšķirošais faktors 1/3 no visiem ceļu satiksmes negadījumiem.

Vēju var saukt par spēcīgu, ja tā ātrums ir sākot no 11 metriem sekundē. "Īpaši bīstamas vēja brāzmas. Brīdī, kad automašīnas vadītājs sajūt vēja brāzmas iedarbību uz automašīnu, viņam nekavējoties, bet maigi, jānoregulē automašīnas riteņi vēja virzienā, lai līdzsvarotu iedarbojušos spēkus", iesaka Renault braukšanas skolas direktors. Šādas vēja brāzmas ātrums var būt pat 2,5 reizes lielāks nekā vidējais vēja ātrums attiecīgajā dienā. Vēja brāzmas visvairāk apdraud vadītājus klajos ceļa posmos, uz tiltiem, kā arī apdzīšanas manevru laikā, piemēram, apdzenot kravas automašīnu.

Jo lielāks un augstāks ir vadītāja transportlīdzeklis, jo lielāks ir laukums, uz kuru iedarbojas vēja radītais spēks, kas palielina risku, ka automašīna mainīs savu trajektoriju. Spēcīgs vējš var novirzīt automašīnu no ceļa braucamās daļas vai radīt situāciju, ka cita satiksmes dalībnieka transportlīdzeklis pēkšņi šķērso mūsu izvēlēto braukšanas trajektoriju. "Šādos laika apstākļos nepieciešama ļoti augsta koncentrēšanās spēja no autovadītāja puses. Abas rokas ir jātur uz stūres un jāizvēlas piemērots braukšanas ātrums. Jo lielāks ātrums, jo spēcīgāk vēja brāzma var izmainīt automašīnas braukšanas virzienu, pirms mēs spējam atgūt kontroli pār automašīnas vadību", norāda Renault braukšanas skolas instruktori.

Šādos laika apstākļos ir jāuzmanās no dažādiem priekšmetiem, kas var tikt uzpūsti uz ceļa – koku zariem un pat vējā kritušiem kokiem. Instruktori brīdina: "Noteikti vajadzētu palēnināt braukšanas ātrumu un uzmanīgi apbraukt uz ceļa esošo priekšmetus, jo īpaši, ja ir iestājusies krēsla vai ir satumsis - automašīnas lukturi var radīt maldinošu priekšstatu par to, ko redzam."

Vēl viens faktors, kas palielina risku spēcīga vēja ietekmē, ir automašīnas riepu saķeres zaudēšana ar ceļa segumu, ja uz tā atrodas plāna ūdens, ledus vai sniega kārtiņa. Renault braukšanas skolas instruktori īpaši atzīmē: "Izdarot pagriezienus un bremzējot, saķere ar ceļa segumu samazinās vēl vairāk."


* avots: Nordic Road and Transport Research
 

 
Visi komentāri
 
281257. viesis 24.janvāris 2011 14:44
0 0 Atbildēt

"Vēja ātrumam pieaugot divas reizes, tas rada četras reizes lielāku spiedienu uz autom."

Uz ko rada?

281258. viesis 24.janvāris 2011 15:45
0 0 Atbildēt

jānoregulē riteņi vēja virzienā - ržu, ņemagu!!!

281262. viesis 24.janvāris 2011 20:15
0 0 Atbildēt

Lai nopūstu no ceļa vajag vismaz 2 promiļu vēju ;-)

281302. viesis 26.janvāris 2011 12:07
0 0 Atbildēt

Vai tad tik slikti iet tiem Renault braukšanas skolas dir..jiem, ka šādas muļķības ik pa brīdim publicē. Tur kaut kas nav kārtībā.

281331. viesis 27.janvāris 2011 14:12
0 0 Atbildēt

Nu vispār ir gadījies braukt pat garus gabalus, kad stūre

visu laiku jātur drusku pagriezta, lai pretotos spēcīgam vējam :-)

Un, ja atceramies bernda Rozemeijera bēdīgo likteni, reizēm

sānvēja brāzmas tiešām var izspēlēt ļoti ļaunus jokus :-(

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Briškens: Latvijā ceļu drošības infrastruktūras investīcijām ir kritiska nozīme

Latvijā biežākie smago ceļu satiksmes negadījumu veidi uz valsts ceļiem ir saistīti ar sadursmēm, tāpēc ceļu drošības infrastruktūras investīcijām ir kritiska nozīme, un tā noteikti saglabāsies kā prioritāte no Satiksmes ministrijas (SM) puses, ceturtdien ikgadējā Latvijas ceļu nozares konferencē sacīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P). Lasīt vairāk

 

Auto asociācija piedāvā risinājumu auto servisu legālas darbības veicināšanai 10

Katru gadu valsts budžets zaudē aptuveni 200 miljonus eiro, ko rada "ēnu tirgus", kas valda auto servisu nozarē. Tāpēc, lai veicinātu auto servisu legālu darbību, augstāku pakalpojumu kvalitāti un veicinātu nodokļu maksājumus, Auto asociācija rosina Latvijā ieviest autoservisu brīvprātīgas sertificēšanas sistēmu. Lasīt vairāk

 

Komisijā neatbalsta piedāvājumu liegt pārdot alkoholu degvielas uzpildes stacijās 25

Alkohola tirgošana degvielas uzpildes stacijās (DUS) arī turpmāk netiks ierobežota, šādu pozīciju otrdien atbalstīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vairākums. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti