Dubultosies finansējums Latvijas ceļiem 7

 
2.februāris 2011 16:23

Plānots, ka autoceļiem pieejamais finansējums šogad būs gandrīz divreiz lielāks nekā pērn, sasniedzot 270 miljonus Ls, preses konferencē pauda satiksmes ministrs Uldis Augulis.

Atgādinām, ka pagājušajā gadā valsts un pašvaldību autoceļiem bija pieejami ap 150 milj. Ls: no Eiropas Savienības struktūrfondiem – 56.6 milj. Ls, no valsts budžeta – 93.6.

Ministrs uzsvēra, ka ceļiem paredzēto resursu palielināšana ir iespējama, galvenokārt pateicoties Eiropas Savienības fondu līdzekļu piesaistei Latvijas ceļu infrastruktūras sakārtošanai.

„Mūsu darba plānā ir gan lieli rekonstrukcijas projekti, gan ceļu un ielu seguma atjaunošana, lai uzlabotu braukšanas apstākļu kvalitāti,” uzsvēra Augulis, piebilstot, ka ir daudz izdarīts, lai varētu palielināt ceļiem pieejamos finanšu resursus – piemēram, pērn vairākos iepirkumos radies ietaupījums, kas ļāvis piesaistīt papildu līdzekļus galveno autoceļu segas rekonstrukcijai.

Ministrs īpaši akcentēja, ka šogad ir padomāts ne tikai par valsts galvenajiem autoceļiem, bet arī pašvaldību ielām un ceļiem. Ir būtiski plāni satiksmes drošības palielināšanai – Satiksmes ministrija ir apstiprinājusi 54 projektus satiksmes drošības uzlabošanai 40 Latvijas novados un 8 projektus Rīgā. „Es domāju, ka esam spējuši radīt pašreizējiem apstākļiem ļoti labu veicamo darbu plānu,” uzskata Augulis.

Kā uzsvēra VAS „Latvijas Valsts ceļi” valdes priekšsēdētājs Ivars Pāže, svarīgi ir nodrošināt pieejamo resursu kvalitatīvu apgūšanu: „Šogad autoceļu rekonstrukcijai un būvniecībai paredzētie resursi ir ievērojami pieauguši, tādēļ mūsu uzdevums ir ne vien izstrādāt precīzus darba plānus un noteikt prioritātes ceļu remontam, rekonstrukcijai un uzturēšanai, bet arī rūpīgi uzraudzīt iepirkuma procedūras un sekot līdzi darbu kvalitātei, sākot jau ar brīdi, kad potenciālajā objektā tiek veikti pirmie sagatavošanās darbi.”

2011. gadā valsts budžeta apakšprogrammai „Valsts autoceļu pārvaldīšana, uzturēšana un atjaunošana” paredzētais finansējums ir 60.3 milj. Ls. Savukārt valsts autoceļu sakārtošanai, īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētos projektus, šogad paredzēti 32.4 milj.Ls, bet Kohēzijas fonda (KF) projektiem - 108.5 milj. Ls. Līdz ar to kopumā valsts autoceļiem šogad pieejamais finansējums plānots 201.2 milj. Ls, kas ir par 89.6. milj. Ls vairāk nekā 2010. gadā.

Vairāk naudas tiks arī pašvaldībām, lai uzlabotu ielu stāvokli un satiksmes drošību uz ceļiem. No valsts autoceļu fonda programmai piešķirtajiem līdzekļiem pašvaldību autoceļu (ielu) finansēšanai 2011. gadā paredzēta 20.36 milj. Ls liela mērķdotācija, kas ir saglabāta iepriekšējā gada līmenī. Savukārt no ERAF, pašvaldību un valsts budžeta līdzekļiem aktivitātē „Tranzītielu sakārtošana pilsētās” šogad plānoti apmēram 30 milj. Ls. Vēl 6 milj. Ls atvēlēti satiksmes drošības uzlabošanai pašvaldībām ārpus Rīgas, savukārt 3 milj. Ls paredzēti satiksmes drošības uzlabošanai galvaspilsētā.

No KF līdzekļiem aktivitātes „Lielo ostu infrastruktūras attīstība „Jūras maģistrāļu” ietvaros” tiks īstenoti divi projekti ielu infrastruktūras uzlabošanai - pievadceļu izbūve Ventspils brīvostā, kā arī ielu rekonstrukcija un Dienvidu pieslēguma izbūve Liepājas ostai. Šim mērķim paredzētais kopējais finansējums plānots ap 11.1 milj. Ls. KF līdzekļus izmantos arī Daugavpils pašvaldība - 2011. gadā tā īstenos projektu „Daugavpils autotransporta mezgls” 5.5 milj. Ls apmērā.

Valsts īsteno divus lielus KF līdzfinansētus projektus – autoceļa E22 posmu Tīnūži – Koknese un Ludza – Terehova rekonstrukciju. Ludza – Terehova kopējās izmaksas ir 47.7 milj. Ls (2011.gadā – 10.77 milj.Ls), bet Tīnūži – Koknese tās paredzamas 96.7 milj. Ls (2011.gadā plānoti 22.21 milj.Ls). Abus posmus iecerēts pabeigt nākamgad.

Kopumā 2011. gadā plānots uzsākt 12 ERAF līdzfinansētus autoceļu projektus un pabeigt 12 iepriekšējos gados iesāktos objektus. 2011. gada pirmajā ceturksnī paredzēts uzsākt iepirkuma procedūru vēl 8 projektiem.

Šajā un nākamajā gadā plānots nodot ekspluatācijā vairāk nekā 600 km noasfaltētu ceļu.
 

 
Visi komentāri
 
281455. viesis 4.februāris 2011 7:42
0 0 Atbildēt

diemžēl vienkārši tiks izšķērdēta nodokļu nauda divreiz lielākā apjomā

divreiz lielāki otkati pietuvinātajiem un firmu īpašniekiem

divreiz vairāk vienkāršie būvniecības darbmašīnu vadītāji varēs pārdot "ietaupīto" soļarku apkārtējiem zemniekiem un garām braucošiem

darbu vadītāji taisīs papildus iebrauktuves uz ceļa materiālu rēķina un pildīs savas kabatas

un pēc diviem gadiem, protams, uz ceļa būs tās pašas plaisas un bedres

laipni lūgti laimes zemē Latvijā!

281470. viesis 4.februāris 2011 12:08
0 0 Atbildēt

:-) Njā... kāda nodokļu nauda?! kaut gan, ja apsver, ka ceļu nozares darbības finansē no budžeta pārpalikuma... jā!

Par tiem pietuvinātajiem un firmu īpašniekiem gan tev ir stipri vājš priekšstats :-) Varbūt esi piedalījies kādā izsolē? Tādas šleseriskas atziņas nāk laukā no tevis, dēls! :-)

281480. viesis 4.februāris 2011 16:24
0 0 Atbildēt

jā, tēvs, tā nu ir, tā bēdīgā personīgā pieredze... :(

nu jau paši būvnieki mūk prom no laimes zemes Latvijas

kazahstānā, polijā - ceļu pārvalde rosās un cer pārspēt ķīniešus, t. i. uzbūvēt vēl lētāk par viņiem :)

lībijā- šlokenbeka strādā par arābu santīmiem

privāti un paši pēc savas iniciatīvas daudzii desmiti spečuku jau ir prom no laimes zemes vai radikāli mainījuši savu arodu pret citu

agrāk bija poļu santehniķis populārs lamu vārds - tagad moderni ir latviešu narkokurjers :D

281492. viesis 5.februāris 2011 18:25
0 0 Atbildēt

nu tātad dubultā kaisīs naudu vējā :(

281505. viesis 6.februāris 2011 10:10
0 0 Atbildēt

Vadies pēc savas plānās sapratnes,dēls? :D Ja tev prātā tikai muhļovkas,loģiski, ka neko citu nekur tu neredzi,tikai to.

281507. viesis 6.februāris 2011 11:28
0 0 Atbildēt

urrrrāāāā....

valsts budžetā no ceļu būvētājiem saņems 2reiz vairāk naudas nodokļos :D:D:D

281517. viesis 7.februāris 2011 12:08
0 0 Atbildēt

Pozitīvi anyway, bet suņi rej un rej....

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes 1

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO)

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 2

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti