Dzērājšoferu izraisīto negadījumu skaits samazinājies 6

 
11.februāris 2011 13:53

Jaunākie dati liecina, ka traģisku negadījumu skaits, ko izraisījuši reibumā braucoši vadītāji, turpina samazināties.

Ievainoto skaits 2010. gadā šādos negadījumos samazinājies par 16%, bet bojā gājušo skaits – pat par 47% salīdzinājumā ar 2009. gadu. Tiek uzskatīts, ka pēdējos gados palielinātie soda mēri ir viens no iemesliem šādam uzlabojumam.

Šobrīd iespējamie soda mēri, ko var saņemt reibumā braucošs šoferis, ir dažādi atkarībā no reibuma pakāpes un izdarītā pārkāpuma smaguma, tomēr jāņem vērā, ka visos gadījumos tiek piemērots naudas sods, 8 pārkāpumu uzskaites punkti, kā arī uz laiku atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības. Ja šofera asinīs konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1 promili, papildus tiek piemērots administratīvais arests un atņemtas vadīšanas tiesības no viena līdz diviem gadiem. Tā kā šāds transportlīdzekļa vadītājs tiek uzskatīts par īpaši bīstamu satiksmes drošībai, tam pēc soda termiņa beigām vadīšanas tiesības ir jāiegūst vēlreiz nokārtojot teorētisko un vadīšanas eksāmenu.

Savukārt, lai iegūtu pielaidi eksāmenu kārtošanai, nepieciešama medicīniskā izziņa, kuras iegūšanā dzērājšoferi tiek vērtēti stingrāk nekā pārējie. Tomēr tiek plānots, ka medicīniskās pārbaudes varētu kļūt pat vēl stingrākas, piemēram, iekļaujot arī psihologa un citu speciālistu apmeklējumus, lai maksimāli samazinātu risku, kas saistīts ar atkārtotu sēšanos pie stūres reibumā.

Tieši atkārtota vadītāja kvalifikācijas iegūšana raisījusi diskusiju sabiedrībā, kas novedusi pat līdz Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta pieteikumam Satversmes tiesā par vadītāju kvalifikācijas noteikumu neatbilstību Satversmei. Janvāra vidū Satversmes tiesa pieņēma lēmumu, ka transportlīdzekļa vadītājs, kas veicis tādu pārkāpumu, par kuru piemēro vadīšanas tiesību atņemšanu, nevar tikt uzskatīts par kvalificētu transportlīdzekļu vadītāju. Bez tam atbilstoši Eiropas Savienības Direktīvas 91/439/EEK, Ceļu satiksmes likuma un pašas Satversmes mērķiem un būtībai, transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana paredzēta tālab, lai sasniegtu Satversmes 116. pantā noteikto leģitīmo mērķi – sabiedrības drošību. Papildus Satversmes tiesa norādījusi - ar likumdevēja pilnvarojumu izpildvarai jāsaprot ne tikai viena konkrēta, lakoniska tiesību norma, bet paša likuma būtība un mērķi.

Sasniegtie rezultāti satiksmes drošības jomā apstiprina to, ka tiek veiktas pareizās darbības, lai situāciju uzlabotu. Tie ir ne tikai bargi sodi, bet arī satiksmes dalībnieku kontrole un izglītošana. Paredzams, ka sodi dzērājšoferiem ar laiku varētu kļūt tikai bargāki, galvenokārt to rīcības traģisko seku dēļ. Pasaulē jau šobrīd ir daudz piemēru, ka uzskatāmi palīdz cīnīties ar šo problēmu. Piemēram, daudzās valstīs pieļaujamā alkohola koncentrācija asinīs ir 0.2 promiles vai pat 0 promiles. Tāpat vadītājiem bieži ir jāiziet viss apmācības process pirms vadīšanas tiesību atkārtotas iegūšanas no pašas pirmās apmācību stundas autoskolā. Satiksmes drošībai un statistikai noteikti tiks rūpīgi sekots līdzi, lai nepieciešamības gadījumā varētu veikt vajadzīgos papildus pasākumus tās uzlabošanai.

 
Visi komentāri
 
281583. viesis 11.februāris 2011 15:20
0 0 Atbildēt

Tiek uzskatīts nepareizi.

Vai kāds no tiem gudrīšiem nav aizdomājies, ka dēļ krīzes un mežonīgajiem nodokļiem + biezo gadu degvielas cenām, tagad liela automašīnu daļa nebrauc pa Latvijas bezceļiem?

Cilvēkiem nav naudas, uzņēmumi bankrotē, no kurienes lai rodas mašīnas?

281590. viesis 11.februāris 2011 17:19
0 0 Atbildēt

"Sasniegtie rezultāti satiksmes drošības jomā apstiprina to, ka tiek veiktas pareizās darbības, lai situāciju uzlabotu."

Nu cik var drist???!!! Cilvēki vnk nebrauc!

281594. viesis 11.februāris 2011 21:16
0 0 Atbildēt

Nu ar velosipēdiem ziemā braucot točna samazinās negadījumi ......

281598. viesis 12.februāris 2011 10:16
0 0 Atbildēt

sarashkins 322 [?] pirms 17 stundām

"Sasniegtie rezultāti satiksmes drošības jomā apstiprina to, ka tiek veiktas pareizās darbības, lai situāciju uzlabotu."

Nu cik var drist???! !! Cilvēki vnk nebrauc!

----------------------------------------

Nu ja, nebrauc pālī. Pareizi saki.

281609. viesis 13.februāris 2011 1:51
0 0 Atbildēt

Nu jaa, iedzeerusho velosipeedistu skaitam gan ir tieksme palielinaaties. :D

ps. pats gan skaidraa ar velo ziemaa braucu, tiem jau arii ir shipenes... :)

281617. viesis 14.februāris 2011 12:21
0 0 Atbildēt

Šmigainie autovadītāji mazinās, toties strauji pieaug iedzērušie velosipedisti. Ja ziemas laikā CP vidēji notver 5 iereibušus velosipedistus, tad jāsecina, ka tas skaitlis ir ļoti bīstams - ar tendenci vasaras vidū pieckāršoties. Tad jau tas būs reals drauds satiksmei. Jāmaina būs soda politika - jāpaceļ sodi velosipedistiem līdz 2000 ls , plus cietumsods 24 dienas...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti