Uzmanīgi ar atpakaļgaitu! 8

 
15.februāris 2011 12:46

Saskaņā ar Minesotas Universitātes Transporta centra pētījumiem 25% no ceļu satiksmes negadījumiem notiek braucot atpakaļgaitā.

Tas ir daudz, jo īpaši tāpēc, ka pēc statistikas rādītājiem vadītāji gada laikā atpakaļgaitā nobrauc ne vairāk kā 1,5 kilometrus. Renault braukšanas skolas instruktori dod padomus, kā šo kustību veikt droši.
 
Visbiežāk braucot atpakaļgaitā kļūdas tiek pieļautas, izvēloties pārāk lielu ātrumu un nepietiekami koncentrējoties manevram. Braukšana atpakaļgaitā nav populārs manevrs. Ne tikai tādēļ, ka ir ierobežota redzamība, bet arī tādēļ, ka trūkst prasmju - saka Renault braukšanas skolas direktors.
 
Droša atpakaļgaitas manevra princips ir uzmanīga apkārtējās vides novērtēšana - automašīnas sānos, aiz tās un atpakaļskata spoguļos. Jāapzinās, ka pastāv "aklā zona" - laukums mašīnas sānos, mazliet uz aizmugurējo daļu - tāpēc automašīnas vadītājs nevar paļauties tikai uz spoguļiem. Īpaši uzmanīgiem ir jābūt vietās, kur sastopami kājāmgājēji un citas automašīnas - iepirkšanās centros un publiskās autostāvvietās. Renault braukšanas skolas instruktori brīdina - lietojot atpakaļgaitu ir jābūt īpaši uzmanīgiem un jābrauc lēni, ja pat šķiet, ka tuvumā nav kājāmgājēji vai citi šķēršļi, kas var apdraudēt drošu pārvietošanos atpakaļgaitā. Īpaši ir jāpārliecinās, vai tuvumā nav mazi bērni, kuri var tikt nepamanīti to mazā auguma dēļ. Ja iespējams, vadītājs var palūgt citu pasažieru palīdzību, lai tie izkāpj no mašīnas un norāda pareizo braukšanas virzienu.
 
Labākais veids kā samazināt sadursmes riskus, kas saistīti ar braukšanu atpakaļgaitā, ir novērst vajadzību pēc manevra atpakaļgaitā. Tomēr dažās situācijās ir labi, ja tiek lietota atpakaļgaita, piemēram, novietojot automašīnu stāvvietā atpakaļgaitā. Šāds manevrs vēlāk pieļauj drošu kustības atsākšanu. Noteikums ir vienkāršs: ja tas ir iespējams, novietojiet automašīnu tādā pozīcijā, lai nebūtu jālieto atpakaļgaitas pārnesums - uzsver Renault braukšanas skolas instruktori.
 
Kad lietojat atpakaļgaitu, atcerieties:
 
- pirms kustības uzsākšanas uzmanīgi novērtējiet apkārtni;
- izmantojiet mazu kustības ātrumu;
- kontrolējiet apkārtni atpakaļskata spoguļos;
- lietojiet pagriezienu rādītājus;
- esiet uzmanīgi. Pat situācijās, kurās šķiet, ka apkārt jūsu automašīnai nav citu transportlīdzekļu vai cilvēku.
- sarežģītu situāciju gadījumā lūdziet palīdzību pasažieriem.
 

 
Visi komentāri
 
281634. viesis 15.februāris 2011 13:20
0 0 Atbildēt

nu jā ir nu gan vērts ņemt vērā ASV universitātes pētijumu. Paskatās ar kādām laivām ASV pārsvarā cilviņi brauc, tur jau pat gribēdams gabarītus nesamanīsi. Un otra lieta - droši ka apdrošināšanas gadījumi tiek fiksēti arī par salīdzinošiem sīkumiem.

281635. viesis 15.februāris 2011 13:33
0 0 Atbildēt

Un šito nepaziņoja Renault?!?

Lai gan amerikāņi konstatēja, ka 25% avāriju sanāk braucot atpakaļgaitā. Nākamā nedēļā Renault speci atklās, ka atlikušie 75% attiecās braukšanai uz priekšu!

281636. viesis 15.februāris 2011 14:03
0 0 Atbildēt

WALA,bet tur arī plašuma ir vairāk-gan uz ceļiem,gan stāvvietās.

281637. viesis 15.februāris 2011 14:22
0 0 Atbildēt

Vienīgo reizi atpakaļgaitā kādam uzskrēju virsū tieši ar renault. Laikam tā nav sakritība, bet loģisks franču autobūves gala rezultāts. Bet pluss ir tāds, ka ar reni var aizbēgt nepamanīts.

281638. viesis 15.februāris 2011 14:51
0 0 Atbildēt

Man teju 35 gadu laikā vadot auto - braucot atpakaļgaitā kļūme gan gadījusies tikai vienu reizi : savulaik, braucot ar tēva volgu atpakaļgaitā garažā(skatījos tikai kreisajā ārējā spogulī), nepamanīju, ka otra garažas durvju puse ir pievērusies.... Bija neliels blīkšķis, volgai nedaudz tika ieplacināts bambers. Vairāk gan bija cietušas garažas masīvkoka durvis, kurām bija saliekta kaltā enģe. Tā gadās. BET, reali ir dzirdēti arī smagāki gadījumi.

281649. viesis 15.februāris 2011 17:15
0 0 Atbildēt

Tagad gaidām, kad CSDD aizliegs braukt atpakaļgaitā :)

281669. viesis 16.februāris 2011 10:10
0 0 Atbildēt

UUSA - nu stāvvietās tur nemaz ar tik rožaini nav !!! Jā lielveikalu stāvvietas jā, jo tie pārsvarā ir ārpilsētā, vai arī ja centrā tad tur stāvvietas vispār nav ( bet ir nereti bezmaksas busi pa pilsētas centru). Teiksim Sietlā tur pilns ar mazāk stāvvietām a ļa tās ko EuroPark pie mums ir ieņēmis dažādos iekšpagalmos.

281736. viesis 19.februāris 2011 10:03
0 0 Atbildēt

kur minesota? un kur renaulta braukšanas skola?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Busiņa šoferis zaudē tiesības (+ VIDEO) 3

Busiņa šoferis brauc pa kreiso malējo joslu un bloķē ātrāk braucošos, bet, kas vēl ļaunāk, vienā brīdī viņš apstājas un iet izskaidroties ar Audi vadītāju. Lasīt vairāk

 

Nissan modernizējis krosoveru Qashqai (+ FOTO) 7

Pēc trim gadiem apritē, modernizāciju piedzīvojis viens no Nissan kompaktās klases modeļiem - krosovers Qashqai. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 5

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 21

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti