Statoil atgādina: Pavasaris klāt! Brauksim droši!

 
9.marts 2011 12:28

Ar katru dienu braukt kļūs vieglāk, bet par piesardzību nekad nedrīkst aizmirst. Atkušņa laiks ir diezgan bīstams no satiksmes drošības viedokļa.

Tāpēc no Drošas braukšanas skolas un "Latvija Statoil" puses daži atgādinājumi:

» Daudzviet parādās tīrs asfalts, taču joprojām tas var būt kombinācijā ar ledus pārpalikumiem. Ātrums un braukšanas stils, kas der uz asfalta krietni pārsniedz saķeres iespējas uz ledus, tāpēc ļoti laicīgi jāfiksē šādas seguma dažādības un necerot uz veiksmi, nekavējoties jāsamazina braukšanas ātrums.

» Biežāk nekā „īstajā” ziemā sekojiet līdzi temperatūras izmaiņām, jo diezgan neloģiskā veidā uz ceļiem var veidoties apledojums, tā saucamais „melnais ledus”. Apledojums var veidoties ne tikai no lietus un no peļķēm izšļakstītā ūdens, bet arī no miglas, kas var šķist tikai redzamību traucējošs apstāklis, taču reāli tas ir mitrums, kas, nokrītot uz ceļa, var veidot apledojumu.

» Kūstot ledum un sniegam uz brauktuves veidojas peļķes, kas nereti zem ūdens kārtas slēpj patieso ceļa segumu (iespējams ledu), un tas nav vienīgais apdraudējums, ko var „slēpt” peļķes. Tur var būt arī dažāda izmēra bedres. Ja ap kādu peļķi redzat asfalta druskas – tātad zem ūdens ir bedre!

» Atkarībā no peļķes dziļuma, riepu protektora nodiluma un braukšanas ātruma var sākties akvaplanēšana. Ja taisnvirzienā braucot tas ir nepatīkami, tad līkumos – jau bīstami! Ja peļķes nevarat apbraukt, braucot tām cauri - samaziniet ātrumu. Aiz peļķes vajadzētu drošā veidā pārbaudīt bremžu darba spējas, jo šķērsojot peļķi uz darba bremzēm būs nonācis mitrums, smiltis vai pat veidosies apledojums.

» Īpaši neparedzami un tāpēc arī bīstami kļūst zemes ceļi. Tie, kas pa ziemu mazāk tīrīti vēl ilgi ir klāti ar ledus „garozu” un komplektā ar ūdeni riepu saķeres iespējas pietuvina nullei. Arī tie zemes ceļi, kas jau tagad izskatās it kā normāli, tomēr ir ar pārsteigumiem – virsējā kārta ir līdzīga standartam, bet ņemot vērā, ka zeme vēl nav atkususi, ceļa virspusē veidojas ar ūdeni ļoti piesātināta, kustīga, nenoturīga ceļa virsma. Arī šie abi iemesli ir pietiekoši, lai pragmātiski samazinātu ātrumu katrā nedrošā ceļa posmā, saglabājot kaut niecīgas saķeres iespējas, lai mēs varētu ziemas izskaņā neiedzīvoties kādās problēmās.

» Tie, kas ir noticējuši riepu tirgotāju padomam un ziemas laikā samazinājuši riepās spiedienu, nekavējieties uzpumpēt riepas līdz normai. Pazemināts spiediens uz asfalta var radīt nestabilitāti pārsteiguma veidā.

» Arvien vairāk saules, bet vēl nepietiekoši augstu, tāpēc bieži spīd tieši šoferim acīs. Jāpievērš īpaša uzmanība vējstikla, sānu logu un spoguļu tīrībai, vējstikla tīrītāju kvalitātei. Jāsāk lietot saulesbrilles.

» Distances palielināšana derēs visiem iepriekšminētajiem gadījumiem. Tātad: paspēsiet ne tikai pamanīt ledu uz ceļa, bedres, seguma izmaiņas, bet arī attiecīgi reaģēt uz tām un palielināt savas drošības kontroli, arī vējstikls būs tīrāks, tātad labāka redzamība.

» Un nobeigumā viens LŪGUMS kolēģiem – šoferiem. Aicinām pievērst uzmanību gājējiem un, braucot cauri peļķēm samaziniet braukšanas ātrumu, lai neapšļakstītu apkārt esošos cilvēkus. Gandarījums no gājēja pateicības smaida būs vērtīgāks par tām dažām sekundēm ko zaudēsiet.

Brauksim droši!

www.dbs.lv

www.statoil.lv
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 2

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 

Gaidāmā sniegputeņa dēļ Rīgā ievieš "sniega biļetes" un bezmaksas sabiedrisko transportu autovadītājiem 9

Gaidot sniegputeni, Rīgā pirmdien tiek ieviestas "sniega biļetes" un autovadītāji varēs izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, aģentūru LETA informēja Rīgas dome. Lasīt vairāk

 

Latvijas elektrisko automašīnu tirgū ienāk Ķīna; vai rietumu ražotājiem ir ko likt pretī? (+ VIDEO) 7

Pasaulē lielākā elektrisko automašīnu ražotāja Ķīna pagaidām gan mazā apmērā, bet sāk startēt arī Latvijā. Pasaulē otras lielākās ekonomikas pārstāvniecība ar šāda tipa transporta līdzekļiem pagaidām nav sevišķi liela, taču tuvāko gadu laikā tas varētu mainīties. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti