Nepiemiedziet acis saulei!

 
21.jūlijs 2011 0:00

Vai saules stari var radīt draudus autovadītājiem?

Lielbritānijā veikto pētījumu rezultāti liecina, ka daudz vairāk ir to cilvēku, kas tiek ievainoti satiksmes negadījumos, ko izraisījuši spoži saules stari, kā to, kuri cietuši pretēju laika apstākļu vai apžilbināšanas izraisītu satiksmes negadījumu dēļ*. Vislielākais risks apžilbt no saules gaismas ir agri norītiem un tieši pirms krēslas, kad saule atrodas zemu pie horizonta.

“Lietus un negaisa laikā, kā arī citos sliktos laikapstākļos autovadītāji parasti ievēro papildus uzmanību, piemēram, samazinot braukšanas ātrumu, tomēr ne vienmēr autovadītāji apzinās, ka arī spēcīgi saules stari var radīt nopietnus draudus viņu drošībai. Šādā situācijā noteikti būtu jāievēro lielāka distance ar priekšā braucošo automašīnu,” brīdina Renault Braukšanas Skolas direktors.

Ja saule atrodas zemu pie horzionta, var gadīties, ka ar saules aizsargiem vien nepietiek, jo Saule iespēd zem tiem. Tieši tāpēc ieteicams vienmēr tuvumā turret saulesbrilles, vēlams ar polarizētām lēcām, lai izvairīties no apžilbšanas. Papildus tam vienmēr pārliecinieties, ka vējstikls ir tīrs. Vējstiklu ieteicams mazgāt no abām pusēm, jo putekļi izraisa gaismas izkliedēšanos un pastiprina spilgtumu. Vējstiklu vajadzētu nomazgāt no abām pusēm un pēc tam kārtīgi noslaucīt.

Apžilbšanu var izraisīt ne tikai tiešie saules stari. Gaisma var atspīdēt no citām automašīnām vai stikla ēkām ceļa malās, kā arī no ūdens virsmas. “Ja tūlīt pēc lietus uz ceļa virsmas parādās peļķes, kā arī spēcīga saules gaisma, autovadītājiem vajadzētu ievērot papildus uzmanību.Tieši tas pats attiecas, braucot garām ūdenstilpnēm,” iesaka Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Ja jūsu redzamība ir ierobežota pat tad, ja lietojat saules aizsargus un saulesbrilles, ieteicams samazināt braukšanas ātrumu un ievērot papildus uzmanību, jo spēcīga saules gaisma var būtiski traucēt jūsu redzamību, un jūs varat nepamanīt citus satiksmes dalībniekus vai gājējus. “Jāatzeras, ka arī citi ceļu satiksmes dalībnieki var tikt apžilbināti, tāpēc vajadzētu pievērt papildus uzmanību, mainot braukšanas joslas un krustojumos. Vēl vairāk – ja jūs tiekat apžilbināt no saules gaismas, nekādā gadījumā staruji nebremzējiet, jo autovadītājam aiz jums var nebūt pietiekami daudz laika, lai noreaģētu, un tas var izraisīt satiksmes negadījumu,” norāda Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Tas, cik ļoti katrs no mums apžilbst no saules stariem, katram ir individuāli. Tomēr pētījumu rezultāti liecina, ka daudz jūtīgāki pret saules stariem ir vīrieši vecumā pēc 45 gadiem un sievietes pēc 35 gadu vecuma**. Īpaši uzmanīgiem vajadzētu būt cilvēkiem ar jūtīgām acīm, pēc acu operācijām un citiem redzes traucējumiem.

Daži derīgi padomi:

  • Atcerieties izmantot saules aizsargu;
  • Neizmantojiet produktus, kas varētu atstarot saules gaismu;
  • Notīriet vējstiklu no abām pusēm un pārliecinieties, ka jums netrūkst logu mazgājamā šķidruma;
  • Ļoti spēcīgu saules staru gadījumā plānojiet savu maršrutu tā, lai izvairītos no braukšanas pret sauli;
  • Izmantojiet saulesbrilles – vēlams ar polarizētām lēcām;
  • Ja jums ir aizdomas, ka varat tikt apžilbināts no saules gaismas, ievērojiet papildus uzmanību un ieturiet lielāku distanci ar citām automašīnām.


* Avots: telegraph.co.uk
** Avots: Nacionālā Maģistrāļu Satiksmes drošības administrācija

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti