Pievērsiet uzmanību savai redzei! 4

 
9.augusts 2011 10:56

Autovadītājiem jebkurā vecumā vajadzētu pievērst īpašu uzmanību savai redzei. Tuvredzība un tālredzība var būt gan gados jauniem, gan vecākiem autovadītājiem.

Tomēr, ejot gadiem, sūdzības par redzes pasliktināšanos ir arien biežāka parādība, kurai jāpievērš uzmanība, jo tā ir cieši saistīta ar satiksmes drošību. Piemēram, katarakta, kas ievērojami pasliktina redzi, radot miglainu skatu uz izraisot paaugstinātu jutību pret gaismu, var rasties jau 40 gadu vecumā*.

“Jo gados vecāks autovadītājs, jo lielāku uzmanību vajadzētu pievērst regulārām redzes pārbaudēm, jo līdz ar gadiem tā pasliktinās, tomēr redze ir galvenais informācijas avots braukšanas laikā,” norāda Renault Braukšanas Skolas direktors.

Kļūstot vecākiem, mums nepieciešams vairāk gaismas, lai labi redzētu. Pētījumi liecina, ka jau 45 gadu vecumā nepieciešams četras reizes vairāk gaismas, lai labi redētu, kā 19 gadu vecumā, savukārt 60 gados šis rādītājs ir jau 10 reizes. Papildus tam pagarinās arī uztveres laiks. Gados vecākiem autovadītājiem nepieciešama vismaz viena sekunde vairāk, lai, piemēram, apskatītos uz mērinstrumentu paneli un pēc tam uz ceļu. Apžilbināšana var radīt draudus jebkuram autovadītājam, tomēr gados vecākiem nepieciešams ilgāks laiks, lai atgūtu redzi iepriekšējā stāvoklī **.

Vecums var ietekmēt arī krāsu uztveri, it īpašu sarkanās krāsas. Tas, savukārt, var ietekmēt to, ka vadītājs nepamana priekšā esošās mašīnas bremžu signālus, tāpēv nereti nepieciešams divreiz ilgāks laiks, lai tos pamanītu. Turklāt ievērojami samazinās arī peripatētiskā redze un uztveres dziļums**. “Saskaņā ar iepriekšminēto gados vecākiem autovadītājiem ir samazināts redzes lauks, tāpēc var tikt nepamanīti objekti, kas atrodas tieši priekšā, savukārt uztveres dziļums ietekmē, piemēram, citu automašīnu braukšanas ātruma novērtēšanu,” skaidro Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Ne visas no iepriekš minētajām problēmām iespējams konstatēt vienā vizītē pie ārsta, tomēr apzināšanās, ka šādi ierobežojumi pastāv, var būtiski ietekmēt mūsu uzvedību un reakciju. Ja gadījumā jūs pamanāt jebkādas redzes problēmas, ir jārīkojas, lai tās novērstu, vienlaikus mazinotceļu satiksmes negadījuma risku. “Ņemot vērā, ka, gadiem ejot, arvien lielāka nozīme ir gaismai, vajadzētu censties izvairīties no braukšanas pēc krēslas iestāšanās un sliktos laika apstākļos. No otras puses, lai izvairītos no apžibšanas no saules gaismas, vadītājiem vajadzētu iegādāties polarizētās saulesbrilles un izvēlēties maršrutu, kur pēc iespējas mazāk jābrauc pretī tiešiem saules stariem,” iesaka Renault Braukšanas Skolas instruktori. Ja tiek konstatētas redzes problēmas, autovadītājiem daudz biežāk vajadzētu grozīt galvu, lai pārliecinātos par situāciju uz ceļa, tādējādi paplašinot savu redzes lauku.

* Avots: www.allaboutvision.com
** Avots: AAA Fonds Satiksmes drošībai, www.aaaseniors.com
 

 
Visi komentāri
 
283647. viesis 9.augusts 2011 12:15
0 0 Atbildēt

//Gados vecākiem autovadītājiem nepieciešama vismaz viena sekunde vairāk, lai, piemēram, apskatītos uz mērinstrumentu paneli un pēc tam uz ceļu//

starostj ne radostj :)

----------------------

Visi Latvijas autoservisi

www.autoserviss24.lv

283652. viesis 9.augusts 2011 18:40
0 0 Atbildēt

Nu nu, tevam 70, redze daudz, daudz labaaka kaa lielakai dalai 20 gadnieku. Arste poliklinikaa pec paarbaudes bija konkreti izbriiniita. Vot tev ir 10 reizes sliktaaka redze vecumaa. :)

283664. viesis 10.augusts 2011 11:55
0 0 Atbildēt

tavs tēvs redz 10 reizes vairāk pretī braucošo mašīnu.... nu salīdzinot ar to 20gadnieku :D

283669. viesis 10.augusts 2011 18:43
0 0 Atbildēt

viens ir redzēt, otrs - reaģēt

kaur gan, pieļauju, ka ir opis 70 gadīgs, kas labāk noorientēsies un noreaģēs labāk kā stresains 20gadnieks

peace

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti