Vai esam sagatavojuši auto ziemai?

 
12.decembris 2011 14:38

Ziemas periods – pārbaudījumu laiks autovadītājiem, jo īpaši tā pirmās dienas, kad gaisa temperatūra nokrīt zem nulles.

Pērn, iestājoties aukstumam, apdrošinātāja „Baltas” atlīdzību dienests novēroja ļoti strauju KASKO pieteikumu skaita pieaugumu, kas bija saistīti ar klientu problēmām iedarbināt savus spēkratus, dienā vidēji fiksējot pat 40 šādus gadījumus.

Apdrošinātāja „Balta” un tā partnera Latvijas Automoto biedrības (LAMB) pieredze liecina, ka visbiežāk – 60% gadījumu - autovadītājiem nepieciešama palīdzība auto iedarbināšanai, ko liedz paveikt izlādējies akumulators vai automašīnas elektronikas īssavienojums, ko izraisa sals un novecojuši vadi. Otrs populārākais problēmu cēlonis ir aizsalušas durvis un slēdzenes, kas neļauj iekļūt automašīnā.

„Lai arī „Baltas” auto apdrošināšanas klientiem šādās situācijās tiek piedāvāta bezmaksas palīdzība, tomēr ikvienam autovadītājam ir atbilstoši jāparūpējas par auto gatavību aukstākiem laika apstākļiem. No pieredzes varu teikt, ka galvenokārt problēmas rodas, gaisa temperatūrai pazeminoties zem -20 grādiem, jo tad par sevi manīt liek nepietiekami uzlādēts vai jau nolietots akumulators. Šādiem akumulatoriem krītas elektrolīta blīvums, un tie var sasalt jau pat pie -7 grādiem, tad palīdzēt nevar pat „piepīpēšanas” metode un vienīgais risinājums ir transportēšana uz servisu. Jo īpaši dramatiska situācija ik gadu ir vērojama pirmajās sala dienās, kad uz ceļa katru dienu paliek vairāki desmiti autovadītāju,” skaidro Ingus Savickis, apdrošinātāja „Balta” Atlīdzību direktors.

Tāpat arī jāmin, ka aktuālu problēmu rada tie autovadītāji, kas neizmanto aukstam laikam piemērotu logu tīrāmo šķidrumu, tādējādi apdraudot savu un arī pārējo satiksmes dalībnieku drošību. Aukstam laikam nepiemērotais logu tīrāmais šķidrums sasalst, sabojā automašīnu un logu apskalošanas mehānismu, kā arī piesalst logiem, ievērojami samazinot redzamību pat gaišā ziemas dienā un radot papildu risku uz ceļa.

„Ziemas sezonas lielais problēmu īpatsvars galvenokārt ir skaidrojams ar Latvijas autoparka vidējo vecumu, kas ir aptuveni 12 gadi. Tāpēc, notiekot krasākām laika apstākļu izmaiņām, arī izteikti izpaužas dažādi automašīnu defekti. Turklāt papildus ierastajām problēmām ar auto elektrību ar problēmām saskaras arī tie autovadītāji, kuri ar savu auto brauc reti un mēdz sajaukt vasaras dīzeļdegvielu ar ziemas apstākļiem paredzēto, kā arī tie, kuri lieto apšaubāmas izcelsmes dīzeļdegvielu,” stāsta Juris Zvirbulis, LAMB prezidents.

Ieteikumi autovadītājiem, gatavojoties aukstākiem laika apstākļiem:

• Regulāri pārbaudiet akumulatora stāvokli, ja nepieciešams, uzlādējiet to vai nomainiet pret jaunu, kā arī parūpējieties par savlaicīgu novecojušo vadu nomaiņu. Akumulatora uzlādes līmeni un atlikušo resursu daudzumu var pārbaudīt vairumā servisu, un šis pakalpojums maksā aptuveni 5 latus.
• Savlaicīgi apstrādājiet auto durvju blīvgumijas ar silikonu, lai novērstu durvju aizsalšanu. Silikona aerosols ir nopērkams lielveikalos un degvielas uzpildes stacijās, un to aptuvenā cena ir 2 lati. Turklāt tas ne tikai ļaus Jums iekļūt automašīnā, bet arī krietni paildzinās durvju blīvgumiju mūžu.
• Lietojiet tikai ziemas dīzeļdegvielu un katram gadījumam izmantojiet speciālas piedevas dīzeļdegvielai, kas novērš tās parafinizāciju. Svarīgi ir izlietot vasaras degvielu pilnībā un tikai tad iepildīt bākā ziemai paredzēto. Lai to paveiktu, nav papildus saistīto izmaksu; vienkārši disciplinēti jāpieiet šim jautājumam.
• Savlaicīgi nomainiet vasaras logu mazgājamo šķidrumu ar zemākai temperatūrai atbilstošu. Logu mazgājamais šķidrums ir pieejams visās degvielas uzpildes stacijās, un tā aptuvenā cena ir vien 3 lati, kas ir niecīga summa, ņemot vērā, ka nepareiza šķidruma lietošana var radīt remonta izmaksas līdz pat 100 latu apmērā, nemaz nerunājot par draudiem savai un apkārtējo drošībai.
• Parūpējaties par to, lai automašīnā būtu dažādi ziemas apstākļos noderīgi palīglīdzekļi – sniega birste ar skrāpi, cimdi, atslēgu atsaldēšanas aerosols, lokanā sakabe vilkšanai. Dažkārt pat var noderēt sniega lāpsta. Šo ekipējumu iespējams iegādāties gan degvielas uzpildes stacijās, gan arī saimniecības preču veikalos.
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti