Jojobas eļļa var kļūt par alternatīvu dzinēju degvielu 10

 
6.marts 2003 9:03

Ēģiptiešu un Apvienoto Arābu Emirātu zinātnieki uzskata, ka jojobas auga eļļa, kas parasti tiek izmantota kosmētikas produktos, var kļūt par alternatīvu degvielu, kas automašīnu dzinējos aizvietos dīzeļdegvielu.

Zinātnieki no Helvana universitātes Kairā un Apvienoto Arābu Emirātu universitātes Alainā jau izmēģinājuši darbināt dzinējus ar jojobas eļļu un pārliecinājušies, ka jojobas eļļa nebūt nav sliktāka par dīzeļdegvielu, turklāt tā mazāk piesārņo atmosfēru. "Inženieri uzskata, ka šai eļļai ir motoru degvielas potenciāls, jo sadegot tā izdala daudz enerģijas un pie augstas temperatūras un spiediena, kā tas ir strādājošā dzinējā, tā ir ķīmiski stabila," raksta žurnāls "New Scientist". Jojobas eļļa, ko iegūst no tuksnesī augošo jojobas krūmu riekstiem, tiek izmantota sejas un matu kopšanas līdzekļos, kā arī kosmētiskajos krēmos. Muhameds Selims, kura vadībā tika veikti šie eksperimenti, norāda, ka jojobas eļļa var kļūt par labu alternatīvo degvielu, jo tā satur mazāk oglekļa nekā dīzeļdegviela, tāpēc, sadegot jojobas eļļai, atmosfērā izplūst mazāk tvana gāzes, ogļskābās gāzes un kvēpu. Tomēr Selims atzīst, ka problēmas var rasties ar pietiekama jojobas eļļas daudzuma saražošanu. "Lai jojobu izmantotu kā degvielu, ir nepieciešams ļoti liels daudzums sēklu, bet tam nepieciešamas lielas investīcijas, kuras varbūt varētu dot valdība vai privātais sektors," viņš teica. "New Scientist" raksta, ka zemnieki Ēģiptē jau audzē jojobas krūmus ar mērķi saražot degvielas eļļu. LONDONA, MAR 06, BNS/REUTERS
 
Visi komentāri
 
67770. viesis 6.marts 2003 9:10
0 0 Atbildēt

Laikam jāpērk būs dīzelis, jo tajā var gāzt iekšā visādas eļļas- pārpalikumu no free kārpelīšu cepšanas, tagad vēl jojobu, utt. Beigās vēl būs tikpat lēti barojams kā ar gāzi.

67771. viesis 6.marts 2003 9:13
0 0 Atbildēt

Super kaartejais briinums ir klaat:) No riita mosties iezied rokas ar kreemu tad izsleepo no maajas, iezied kreemu baakaa un smarzojot pa visu ielu ceeli dodies uz darbu, burviigi uzsmaidod pa celam satiktajamCP :)

Jauka un vilinosa aina valiidzinot ar pasreizeejo diizeli

67773. viesis 6.marts 2003 9:14
0 0 Atbildēt

hihihi, nez, ka jojoba masazjas ellju ielietu baakaa, kas tur sanaaktu?:D

67775. viesis 6.marts 2003 9:19
0 0 Atbildēt

To: Lily

jauka nsmarza visas ielas garumaa un 100 zirgi tavam dzineejam klaat:) :) :)

67779. viesis 6.marts 2003 9:23
0 0 Atbildēt

VWBraucejs -

bet vai nevajag ar kaut ko sajaukt to ellju, lai tiesjam butu garanteeta dzineeja sekmiga darbiiba?..:) :) :)

67784. viesis 6.marts 2003 9:27
0 0 Atbildēt

Prieks kam tad jau taa jaukaa smarza pazudiis un CP tev vairs nesmaidiis ar savu pievilciigo smaidu:)

Iezied tikai baaku un aiziet:)

Buus jaunais tilpums kreema bundzai 2 kg un pieteik visai dienai:) Koncentraats:)

67788. viesis 6.marts 2003 9:31
0 0 Atbildēt

Nu jauki, bet AE jau taa koncentreeti lielaakie pasaules naftas kraajumi, tagad vinjiem vell jojobas monopols buus.....

Audzeesim rapsiiti, tad redzees kursh kuru;)

67792. viesis 6.marts 2003 9:42
0 0 Atbildēt

Kaut kas te neštimmē.Ēģiptē dīzeļdegviela tankos maksā 7 santīmi litrā.Kāda suņa pēc lai slinkais ēģiptietis piepūlētos un audzētu krūmus?Vieglāk ir nogrūst tūristam kaut kādu plastmasas štruntu,un nopirkt dīzeli tankā.

67800. viesis 6.marts 2003 9:59
0 0 Atbildēt

shkjiet, ka no visiem augiem, no kuriem var izspiest ellju varees gaazt ieksh diizeljauto un gonkot ;) katram savs - lettinjos rapsis, eegjiptee - jojoba, bet iraakaa - nafta ;)

68366. viesis 8.marts 2003 1:20
0 0 Atbildēt

Nez kaadu augli veel vareetu izzjmiekt baakaa ?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Pilnīgi jaunais C3 Aircross sola pievilcīgas cenas (+ FOTO) 2

Citroën ir atklājis pirmos pilnīgi jaunā C3 Aircross attēlus. C3 Aircross un C3 hečbeku vieno dizaina identitāte, solījums par salona telpu un komfortu, kā arī ambīcijas satricināt tirgu ar ārkārtīgi konkurētspējīgām cenām. Abi modeļi ir balstīti uz Smart Car platformas, kas nodrošina daudzpusīgu dzinēju pieejamību un efektivitāti izmaksu ziņā. Lasīt vairāk

 

Briškens: Latvijā ceļu drošības infrastruktūras investīcijām ir kritiska nozīme 1

Latvijā biežākie smago ceļu satiksmes negadījumu veidi uz valsts ceļiem ir saistīti ar sadursmēm, tāpēc ceļu drošības infrastruktūras investīcijām ir kritiska nozīme, un tā noteikti saglabāsies kā prioritāte no Satiksmes ministrijas (SM) puses, ceturtdien ikgadējā Latvijas ceļu nozares konferencē sacīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P). Lasīt vairāk

 

Auto asociācija piedāvā risinājumu auto servisu legālas darbības veicināšanai 13

Katru gadu valsts budžets zaudē aptuveni 200 miljonus eiro, ko rada "ēnu tirgus", kas valda auto servisu nozarē. Tāpēc, lai veicinātu auto servisu legālu darbību, augstāku pakalpojumu kvalitāti un veicinātu nodokļu maksājumus, Auto asociācija rosina Latvijā ieviest autoservisu brīvprātīgas sertificēšanas sistēmu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti