Modernās tehnoloģijas sargā 23

 
20.marts 2003 0:08

@Gandrīz katram no mums ir auto; liela daļa no tiem ir aizsargāti ar kādu signalizāciju, imobilaizeri, abiem kopā vai ar vēl kādām – modernākām sistēmām. Jau daudzus gadus atpakaļ pasaulē tika izstrādāta GPS/GSM auto drošības sistēma, kas bija spējīga nosūtīt ziņu SMS formā.

Gan sistēma, gan pakalpojums maksāja bargu naudu, tāpēc to varēja atļauties tikai pavisam niecīgs autoīpašnieku skaits.

Šobrīd GPS tehnoloģija nav mainījusies. Ir mainījusies cena. Ir mainījusies koordināšu noteikšanas precizitāte, kas tagad dod lielākas iespējas noteikt auto atrašanās vietu. Arī GSM pakalpojumi ir kļuvuši daudz lētāki. Tas viss kopumā ir devis iespēju arī Latvijā pilnvērtīgi aizsargāt savu auto ar GPS/GSM sistēmu palīdzību. Nav jau gluži tā, ka pietiek uzstādīt šo sistēmu un auto jau ir drošībā. Vēl ir jāslēdz līgums ar kādu no apsardzes firmām, kas arī reāli meklēs jūsu, nedod Dievs, pazudušo auto. Arī tas, pateicoties veselīgai konkurencei, vairs nav dārgi. Latvijā darbojas vairākas firmas, kas tirgo un uzstāda ierīces un piedāvā auto apsardzes pakalpojumus. Pastāstīsim gan par sistēmas darbības shēmu, gan par pašu firmu piedāvātajiem produktiem.

GPS un GSM telefona krustojums

GPS/GSM satelītaizsardzības sistēma pamatā sastāv no diviem moduļiem – GPS (Global Positioning System) navigācijas ierīces, kas spēj noteikt mašīnas atrašanās vietu uz kartes līdz dažu metru precizitātei un GSM mobilo sakaru sistēmas modēma (patiesībā pusizjaukts mobilais tālrunis), kas caur operatoru nodrošina sakarus ar saimnieku un apsardzes kompāniju. Papildus šai sistēmai darbojas imobilaizers, kas trauksmes gadījumā bloķēs dzinēju. Kad rodas kāda trauksmes situācija, GSM modēms noraida SMS paziņojumu uz saimnieka mobilo tālruni un/vai apsardzes kompāniju, kas tālāk var lemt ko darīt. SMS ziņojums saturēs informāciju par auto atrašanās vietu, tā kustības ātrumu un virzienu (izmantojot GPS), kā arī to, kas ar auto ir noticis. Ja mašīna netiek zagta, bet gan laupīta ar visu īpašnieku, kurš pats to ir iedarbinājis, eksistē trauksmes poga, ar kuras palīdzību iespējams nemanāmi nosūtīt trauksmes signālu uz apsardzi. Sistēma "jutīs" arī to, kad tiek mēģināts mašīnu uzvilkt uz transportiera. Kolīdz apsardzes pults saņem SMS ar trauksmes signālu, dežurants mēģina sazināties ar mašīnas īpašnieku un, ja tas nespēj vai nevēlas (laupīšanas gadījumā) paziņot paroli, sākas auto meklēšana. Visas apsardzes kompānijas darbojas ciešā sadarbībā ar Valsts policiju, tāpēc laupītāja aizturēšana notiks pilnīgi likumīgi. Svarīgi ir tas, ka īpašnieks maksā tikai par sistēmas uzstādīšanu, sistēmu un nelielu abonēšanas mēneša maksu – zādzības un auto atrašanas gadījumā nebūs nekādas papildu izmaksas.

ads.jpg

Auto Drošības Sistēmas

Firma Auto Drošības Sistēmas (ADS) jau kopš 2000. gada nodarbojas ar drošības sistēmu izveidi un uzstādīšanu visu veidu autotransportam. Tā piedāvā ADS drošības sistēmas kompleksu, kas izveidots tepat Latvijā. Pakalpojumu kompleksa pamatā ir transportlīdzekļa apsardze un atrašana, izmantojot ģeogrāfiskās koordinātes. Auto Drošības Sistēmas piedāvā dažādus apsardzes variantus. Visvienkāršākā ir Individuālā versija – jūs nopērkat vai īrējat no firmas ADS aparatūru, bet neizmantojat apsardzes pakalpojumus, tātad paši sargājat savu auto, izmantojot visas ADS moduļa piedāvātās funkcijas: pieprasīt informāciju par automobiļa pašreizējo atrašanās vietu un drošības kontūra stāvokli, kā arī ar SMS palīdzību bloķēt auto dzinēju. Vēl GPS/GSM sistēmu var izmantot arī kā navigācijas sistēmu, pieslēdzot to pie datora. Otrs variants – servisa versija. Jūs pērkat vai īrējat ADS sistēmu, kā arī jūsu auto tiek nodrošināta 24h apsardze. Visi svarīgie trauksmes signāli nonāk arī uz apsardzes firmas pulti, kur tiek pārbaudīti un jūsu auto jau tiek meklēts. Liela nozīme ir tieši reaģēšanas ātrumam – šo servisu piedāvā Valsts policija. Arī zādzības gadījumā pati sistēma māk piezvanīt un ļaut dzirdēt to, kas notiek auto salonā. ADS ir autonoma apsardzes iekārta, kas nodrošina arī visas parastās signalizācijas funkcijas. Auto Drošības Sistēmas sadarbojas ar lielākajām Latvijas apdrošinātāju sabiedrībām. Klientiem, kuri  uzstādījuši ADS GPS/GSM moduli un noslēguši līgumu ar SIA "Auto Drošības Sistēmas", ir iespēja samazināt apdrošināšanas prēmiju un pašrisku zādzības gadījumam.

Sistēmas izmaksas

1. variants. ADS GPS/GSM sistēmas uzstādīšana - LVL 250,- un ikmēneša abonēšanas maksa - LVL 25,-. Šajā gadījumā klientam ir jānoslēdz līgums ar SIA ADS uz 3 gadiem par ADS GPS/GSM sistēmas abonēšanu un minētā ADS GPS/GSM sistēma  paliek Uzņēmēja īpašumā.
2. variants. ADS GPS/GSM sistēma un tās uzstādīšana - LVL 550,- un ikmēneša abonēšanas maksa - LVL 25,-. Šajā gadījumā ADS GPS sistēma nonāk Klienta īpašumā.
3. variants. ADS GPS/GSM sistēma un tās uzstādīšana - LVL 950,- un ikmēneša abonēšanas maksa - LVL 15,-. Šajā gadījumā ADS GPS sistēma nonāk Klienta īpašumā.
* Izmaksas ir norādītas ietverot visus nodokļus. Jaunam transportlīdzeklim, veicot ADS GPS/GSM sistēmas uzstādīšanu auto dīlera servisā, sistēmas uzstādīšanas izmaksas var palielināties, bet ne vairāk kā 20% no minētajām izmaksām.

SIA "Auto Drošības sistemas" biroja adrese: Rīga, Streņču iela 5, tālr.: 7314492, tālr./fakss: 7314493, e-pasts: ads@autods.lv, WWW: http://www.autods.lv

talcomm.jpg

TalComm

Firma TalComm piedāvā Izraēlā ražotu GPS/GSM auto drošības sistēmu Cellocator. Sistēmas darbības shēma ir stipri līdzīga. Trauksmes signāls ar pilnu informāciju par auto atrašanās vietu un stāvokli zādzības mēģinājuma vai laupīšanas gadījumā nekavējoties nonāks operatoru centrā. Objekta atrašanās vieta tiek noteikta ar precizitāti līdz 5 metriem. Sistēma ir aprīkota ar visām nepieciešamajām funkcijām: durvju un dzinēja pārsega, trieciena kā arī citu sensoru pieslēgšanu un kontroli, integrētā imobilaizera darbību, četras dažādas papildus bloķēšanas un vadības ķēdes, rezerves akumulators, no operatora saņemto komandu izpilde u.c. Sistēma tiek atslēgta ar pults palīdzību, uz kuras, lielākas drošības nolūkos, papildus jāievada četrciparu pin kods. Tas garantē auto drošību pat tad, ja pults saimniekam ir nozagta. Cellocator sistēmas cena ar nodokļiem (bez uzstādīšanas) ir apmēram 450 Ls. Papildus vēl jāmaksā mēneša maksa 23-35 Ls, atkarībā no tā, kam piederēs sistēmā ievietotā GSM tālruņa SIM karte. Apsardzi nodrošina Valsts policijas struktūrvienības visā Latvijas teritorijā.

Arī atrodoties ārzemēs jūsu auto tiks uzraudzīts un visi signāli, par jebkuriem mēģinājumiem kādam „iekārot” Jūsu auto, momentā nonāks Operatoru centrā Latvijā un Jūs par to tiksiet informēts. Vienīgi gan iepriekš jāparūpējas par sistēmas GSM starptautisko pieslēgumu.

Sistēma Cellocator pastāvīgi kontrolē automašīnas un pašas sistēmas rezerves barošanas akumulatoru darba spriegumus. Samazinoties darba spriegumiem, par to nekavējoties tiks nosūtīts trauksmes ziņojums uz operatoru centru, kā arī nepieciešamības gadījumā tiks informēts automašīnas īpašnieks.

Unikāla ir piedāvātā iespēja veikt Sistēmas darbības uzstādījumu maiņu no operatoru centra, ar SMS signālu palīdzību, tādejādi nodrošinot augstu servisa līmeni un ērtības, jo klientam nebūs jāveic ceļš un jātērē laiks, lai ierastos pie uzstādītāja un veiktu iekārtas uzstādījumu maiņu, (piemēram: aktivizētu vai gluži pretēji – atceltu sistēmas pasīvās ieslēgšanās funkciju vai arī jūs, piemēram, vairs nevēlaties, lai izslēdzot sistēmu skanētu apstiprinošs skaņas signāls).

Sistēmas nepārtrauktas funkcionalitātes uzraudzībai un nodrošināšanai, katra iekārta pēc definēta laika intervāla nosūta uz operatoru centru testa signālu, savukārt sistēmas programmnodrošinājums kontrolē to periodiskumu un iekārtu stāvokli, tādejādi nepārtraukti tiek veikta visu uzstādīto sistēmu precīzas darbības uzraudzība.

SIA "TalComm" Rīgas birojs atrodas Maskavas ielā 14, 2. stāvs, Rīga, LV 1014, tel./fakss 7220103, 9487567, 9241881, e-pasts: talcomm@talcomm.lv WWW: www.talcomm.lv


Baltijas Monitoringa Centrs

Firma Baltijas Monitoringa Centrs (BMC) Latvijas tirgū piedāvā unikālu monitoringa sistēmu, kustīgu objektu meklēšanai un fiksēšanai. BMC strādā kopā ar Čehijas kompāniju Bohemia Technology un tai ir tiesības izplatīt sistēmas ar Sherlog tirdzniecības zīmi. BMC piedāvā četru modifikāciju sistēmas. Sherlog light ir uztveršanas un raidīšanas ierīce ar slēptu antenu un autonomu barošanu. Tā tiek pieslēgta automašīnas tīklam un atrodas gaidīšanas režīmā. Sistēma aktivizējas tikai pēc klienta paziņojuma no operatoru pults vai meklēšanas mašīnas. Meklēšana notiek radiopeilēšanas ceļā. Pat ja mašīna tiek nozagta, sistēma neraida nekādus radiosignālus, kamēr tā nav saņēmusi ieslēgšanas signālu. Tas zaglim nedod iespēju saprast, vai auto ir aprīkots ar šādu sistēmu. Sherlog standart ir līdzīga ierīce, tikai atšķiras ar to, ka tai papildus ir uzstādīts imobilaizers un mašīnas stāvokļa (leņķa) sensors. Šajā gadījumā sistēma pilda apsardzes funkcijas un nekavējoties paziņo uz operatoru centru, ka auto ir nesankcionēti iedarbināts vai izmainījis savu leņķi par 10°. Sistēma sāk raidīt nekavējoties un tālāk atliek tikai peilēšanas un meklēšanas darbs. Sherlog satellite ir klasiskā GPS/GSM sistēma, kas aprīkota ar imobilaizeru, mašīnas leņķa noteicēju, to iespējams pieslēgt pie jau esošās signalizācijas. Trauksmes gadījumā uz operatoru pults parādās mašīnas atrašanās vieta, ātrums un virziens. No pults iespējams gan kontrolēt mašīnas stāvokli, gan bloķēt dzinēju. Sherlog satellite plus ietver sevī Sherlog satellite un Sherlog light funkcijas, kas dod lielākas iespējas atrast pazudušo automobili. Visos gadījumos jārēķinās ar abonēšanas maksām, kuras ir sākot no 12,98 līdz 29 Ls. Auto nozagšanas gadījumā meklēšana tiek veikta ar vairākiem auto, kas aprīkoti ar peilēšanas sistēmu. Šāda sistēma darbojas 70 km rādiusā ap Rīgu. Firma veic meklēšanu arī attālākajos Latvijas rajonos, izmantojot šim mērķim speciāli aprīkotu nelielu lidmašīnu un peilēšanas automašīnas. Trauksmes gadījumā tiek izmantoti arī firmas Pentano spēki un līdzekļi, kas atrodas visās lielākajās Latvijas pilsētās. Meklēšana notiek ciešā sadarbībā ar Valsts policiju.

Un noslēgumā: Pret zādzībām 100% drošu līdzekļu nav. Arī šo sistēmu darbību var ietekmēt ar frenkvenču slāpētāju. Tāpēc pašam mašīnas īpašniekam arī ir jādomā par sava īpašuma drošību – neatstāt neapsargājamās vietās, sargāt atslēgas, nedot auto citiem cilvēkiem, sekot līdzi, lai laikā, kamēr auto atrodas servisā, sistēmā nekas netiktu izmainīts, nevienam neizpaust savu pieejas paroli. Parasti pat automašīnas saimnieks nezina, kur ir paslēpta GPS/GSM sistēma, bet zaglis, ilgāku laiku meklējot, to noteikti atradīs. Tāpēc ir svarīgas divas lietas – saimniekam nekad nevajadzētu stāstīt citiem, kāda un cik sarežģīta sistēma ir uzstādīta automobilī un kāds ir apsardzes reaģēšanas ātrums. No tā ir atkarīgs, vai auto vienmēr paliks jūsu īpašumā.

Elmārs Biele, iAuto
(Apmaksāts reklāmas raksts)

 
Visi komentāri
 
71032. viesis 20.marts 2003 0:50
0 0 Atbildēt

He, vajdzees laukos zhigulii ielikt, lai pacani neizdemolee! :DDDD

71053. viesis 20.marts 2003 9:09
0 0 Atbildēt

Shaadas systeemas droshvien ir veerts uzstaadiit tikai auto virs 20 000$ veertiibas, jo preteejaa gadiijumaa KASKO izmaksaas leetaak!

71058. viesis 20.marts 2003 9:36
0 0 Atbildēt

Bilam taisnība :)

71072. viesis 20.marts 2003 10:15
0 0 Atbildēt

Viss ir loti skaisti un loti jauki, bet man "viena tante teica", ka GPS signalizaacijas var apiet loti elementaaraa veidaa. Zaglis atmuukee durvis un nomet uz priekseejaa panelja melnu kastiiti cigareshpacinjas lielumaa kura raida kaukaadu tipa elektromagneetisko vai kaadu tur lauku un nomaac GPS signalizaacijas raidiitos signaalus. Tapeec man personiigi sitaam daargajaam rotallietaam nav iipasi liela uzticiiba... :o/

71082. viesis 20.marts 2003 10:41
0 0 Atbildēt

Nu jā, šādas mašīnas uzreiz jāiedzen metāla konteinerā un tad, ja pat arī SMS signālu varēs nosūtīt, GPS signālu no satelīta noteikti nesaņems un mašīnas (konteinera) koordinātes neviens neuzzinās...

71094. viesis 20.marts 2003 11:18
0 0 Atbildēt

Shiim sisteemaam ir ljoti daudz buutisku truukumu par kuriem parasti nerunaa !

ja gribees to mashiinu nozagt, tad piestraadas pie taa mazliet vairaak un tapat nozags un neviens vinju neatradiis !

71098. viesis 20.marts 2003 11:31
0 0 Atbildēt

Tomēr ar tādām aprīkotu auto ir daudz grūtāk noslēpt...

71110. viesis 20.marts 2003 12:07
0 0 Atbildēt

Ja dikti gribētu, tad nozagtu jebko, ar jebkādām sistēmām aprīkotu autiņu, un galugalā, ja ja vajadzētu uzspridzinātu visas tās apsardzes firmas un sistēmas un tik un tā to autiņu nozagtu...

te ir jautājums, vai viņiem (zagļiem) tas atmaksātos. Man šķietm, ka tāda ierīce, kas slāpē tos SMS arī nav no lētajām. Un tur jau jāskatās, vai zaglim atmaksājas tādi izdevumi. Plus vēl ja vēl kādas tur signalizācijas uzliktas, tad arī pret tām ko vajag... nu rezultātā zaglis labāk paņems to, kuram nekas nebūs uzlikts!

71114. viesis 20.marts 2003 12:14
0 0 Atbildēt

Uzmet slapju dekji autinjam virsuu (tipa brezenta garaazha) un viss GPS pa kaaju. SMS noslaapeet? Easy: mazinjsh leets zaagja gjenerators uz 900MHz (un otrs uz 1800) i viss - mobilkam zonas nema:)

71126. viesis 20.marts 2003 12:39
0 0 Atbildēt

Nesaki priekšā :)

71146. viesis 20.marts 2003 13:37
0 0 Atbildēt

Vienkārši jāliek pašam to GPS... lai neviens to neuzzinātu... bet ja liksi servisā, tad nav nekādas garantijas un jēgas no tās GPS... ko zina divi, to zina visi... bet principā ideja ir laba...

71163. viesis 20.marts 2003 14:17
0 0 Atbildēt

Izklausaas daargs un nevisai atmaksaajies prieks :)

Es labaak par casco.

He he, 1000 Ls par signalizaaciju + veel kaut kaada smirdiiga aboneeshana :) tfu...

Redaktors 20.marts 2003 14:38
0 0 Atbildēt

Dārgām mašīnām - dārgu sistēmu. Neiet jau runa, lai kāds tādu uzstādītu 1000Ls vērtam auto...

71171. viesis 20.marts 2003 14:45
0 0 Atbildēt

Dārgām mašīnām - profesionāli zagļi. :)

71173. viesis 20.marts 2003 15:02
0 0 Atbildēt

Katrs ir speciaalists savaa lietaa. Daargu auto zagljiem arii ir viss, lai taadu auto nozagtu.

Vai arii Tevi no auto tik aatri izseedinaas, ka nemaz nepaspeesi trauksmes pogu nospiest. :-)

71190. viesis 20.marts 2003 16:44
0 0 Atbildēt

Ar tehniku viss ta ka butu skaidrs, GPS bez SA ir jau no 2000 gada , un GSM parklajums gana labs, kontrolieru veidi un piedavajums ar pec izveles un cenas,bet ne jau tikai tehnika ta lieta, te vairak pec cilvekfaktora un strukturu darbibas daudz kas atkarigs, cik ilgai laika tad musu policija un apsardze vai teiksim pentano ieradisies uz notikuma vietu ja auto bus piemeram ,Lode,Grobina, kaut vai Daugavpili vai Ludza nemaz nerunajot par Rigu, vot gde vopros?

71198. viesis 20.marts 2003 18:10
0 0 Atbildēt

Njaa pilniigi piekriitu tam, ka zaglis labaak njems to, kam nav shaadas siteemas, ja nu vinjs vispaar zina par to sisteemu.

Arny: man tak liekas, ka tu pac arii vari pazvaniit tai firmai un pateikt ka tev autinjs nozagts, un kaa lasu vinju maajas lapaa, tad shie njem un to autinju apstaadina.

Viesis: Aaa, un cik zinu, tad taaas struktuurvieniibas ir pa visu latvija, taakaa, manupraat, nav jau taa, ka tur no Daugavpils dziisies tie menti uz Venstpili.

Manupraat, vieniigais miinuss ir taa cena, bet nu bagaac dara kaa grib :)

71239. viesis 20.marts 2003 23:02
0 0 Atbildēt

Kaa saka, ko cilveeks uztaisiijis to cilveeks arii maak izjaukt. Ja vajadzees, aizdziis taa pat. Vienkaarshi nav ko teereet naudu. Ja jau tik kruts autinjsh, tad apdroshini un cauri. Taalaak, la viss paliek apdroshinaataaju zinjaa.

71554. viesis 24.marts 2003 10:18
0 0 Atbildēt

No auto ārpuses diezvai var pateikt, ka tajā ir GPS aizsardzība, tāpēc diez vai parasts autozaglis ne no šā ne no tā mēģinās traucēt varbūtējiem radio signāliem. Lai ar GPS aizsardību aprīkotu auto zagtu, manuprāt, ir vajadzīga informācijas noplūde.

71795. viesis 24.marts 2003 17:01
0 0 Atbildēt

To hehee

Lai auto nenozagtu, pirmām kārtām, tas vajadzīgs auto īpašniekam. No KASKO, zādzības gadījumā tā pat nedabūs atpakaļ zaudējumus pilnā apmērā. KASKO ir domāts tam, lai nelaimes gadījumā nepaliktu vispār bez nekā. Dārgām mašīnām apdrošināšana tāpat maksā ļoti prāvu naudiņu. Tā ir attieksme pret savu mantu, īpašumu, sevi......

82168. viesis 10.jūnijs 2003 12:36
0 0 Atbildēt

Signalizācija ir drošība jūsu auto, tā ir garantija no neaicinātiem viesiem!!!

82169. viesis 10.jūnijs 2003 12:38
0 0 Atbildēt

šī ir ļoti svarīga lieta!

206887. viesis 26.jūlijs 2006 9:37
0 0 Atbildēt

Starp citu - par Pentano, te kads ieminejas.... Ja ari vini ieradisies notikuma vieta, tas nenozime, ka vini segs zaudejumus, kas radusies vinu vainas del... Pieredze rada. Ta ka - padomajiet, pirms uzticat savu ipasumu sargat PENTANO.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti