„Daudz laimes dzimšanas dienā!” – Opel Corsa svin 30. jubileju 3

 
3.septembris 2012 11:38

1982. – 2012. gads: 30 gadi, četras paaudzes, aptuveni 12 miljoni saražotu un pārdotu Corsa vienību.

 Opel Corsa svin savu 30. jubileju. Pirmās paaudzes Corsa modeļu ražošana aizsākās 1982. gadā Spānijā, Saragosas provinces Figueruelu rūpnīcā, kas tika atklāta speciāli priekš Opel pirmā modernā mazizmēra auto. Līdz 1982. gadam kompaktais Kadett automobilis (1979. gada Kadett D garums: 3,98 m) bija brenda bāzes modelis. Pateicoties mazā un vēl pieejamākā Corsa A (garums: 3,62 m) modeļa radīšanai, Opel devās jaunā un pieaugošu popularitāti iegūstošā segmentā, tādējādi atverot jaunu lapaspusi kompānijas vēsturē.

 
Pēdējo 30 gadu laikā Eiropā saražoti un pārdoti aptuveni 12 miljoni četru dažādu paaudžu Corsa modeļu. Līdz šim brīdim, ieskaitot augustu, Spānijas rūpnīcā Saragosas provincē ir ticis saražots 9,3 miljoni Corsa vienību. Papildus tam, 2,5 miljoni modeļu ir būvēts citā Eiropas rūpnīcā – Eizenahā, Vācijā. Tur Corsa automašīnu ražošana aizsākās 1993. gada jūnijā. Tas viss Corsa līniju padara par vispopulārāko zīmolu Opel vēsturē. Auto panākumi pasaulē ir vēl iespaidīgāki, – ņemot vērā globālos atvasinājumus, kas tikuši radīti General Motors saimes paspārnē, visā pasaulē, galvenokārt Latīņamerikā (Chevrolet), Austrālijā (Holden), Dienvidāfrikā (Opel) un Ķīnā (Buick Sail), ticis pārdots aptuveni 20 miljoni uz Corsa modeļa bāzes radītu transportlīdzekļu.
 
Kopš 1982. gada Opel/Vauxhall Corsa ir bijis nozīmīgs tirgus loceklis Eiropā. Tas piedāvā vienu no plašākajiem modeļu spektriem mazizmēra automašīnu segmentā un, iepazīstinot ar jauniem modeļiem, tehnoloģijām un pielāgotiem variantiem, pastāvīgi to paplašina. Auto tagad ir pieejams trīs atšķirīgos virsbūves variantos – trīsdurvju kupejas, ģimenei piemērotajā piecdurvju versijā un komerctransporta variantā Corsavan.
 
Corsa modeļu noiets šobrīd sastāda 28 procentus no visa Opel/Vauxhall pārdošanas apjoma, tādējādi kļūstot par otro pieprasītāko automobiļu līniju aiz Astra (aptuveni 30 procenti). Kopš 2008. gada Corsa trīsdurvju modelis pastāvīgi ieņēmis pirmo vietu trīsdurvju hečbeku B segmentā Rietumeiropā – 18 procenti tirgus daļas (šī brīža dati par 2012. gadu). Kopumā Corsa (trīsdurvju un piecdurvju varianti) pašlaik ir trešajā vietā Rietumeiropas B segmentā ar vairāk nekā 10 procentu tirgus daļas. Tam ir pirmā vietā Grieķijā, bet tā atbilstošajos segmentos Vācijā, Apvienotajā Karalistē un Beļģijā – otrā vieta. Spānijā un Nīderlandē Corsa savā segmentā atrodas trešajā vietā.
 
Corsa spēks 30 gadu garumā
 
Lielisks dizains, plašs salons, modernas tehnoloģijas, augsta līmeņa draudzīgums pret dabu un sportiska pievilcība ir ļoti svarīgi faktori Corsa panākumu pamatā, tāpat kā neskaitāmie starptautiskie apbalvojumi, kas izcīnīti gadu gaitā. Tieši pēc automobiļa ražošanas uzsākšanas 1982. gadā, pirmās paaudzes Corsa A modelis saņēma Vācijas „Zelta stūres” apbalvojumu. Vēlāk dažādas Corsa paaudzes vairākās valstīs izcīnīja nacionālo „Gada Auto” balvu. Pašreizējā automašīnas paaudze ieguva „Autobest 2007”. 2009. un 2010. gadā Corsa modelis, starp vairāk miljoniem citu automašīnu, „DEKRA lietoto automašīnu kvalitātes ziņojumā” tika atzīts par labāko savā klasē.
 
Draudzīgs pret dabu – kā tradīcija
 
Corsa modelis vienmēr ir saņēmis ļoti daudz uzslavu par tā draudzīgumu pret dabu. Corsa ECO 3 prototips, kas plašākai sabiedrības daļai tika atklāts 1995. gada Frankfurtes auto izstādē (IAA), bija pirmais zema degvielas patēriņa „3 litru” automobilis. Tā piemēram sekoja citas Corsa līnijas automašīnas, tādējādi padarot zemu degvielas patēriņu par realitāti un pieejamu plašam pircēju daudzumam. Jaunākā 1,3 CDTI ecoFLEX versija ar 70 kW/95 ZS jaudu un Start/Stop tehnoloģiju ir šobrīd visefektīvākais Corsa modelis, un tā dīzeļdegvielas patēriņš ir vien 3,5 litri uz 100 kilometriem (94 g/km CO2).
 
Augstas veiktspējas OPC versijas – pilnīgam braukšanas baudījumam
 
Opel rūpējas arī par klientiem, kuri alkst pēc augstas veiktspējas mazizmēra auto par pieejamu cenu. Tā 1987. gadā Frankfurtes auto izstādē tika atklāts sportiskais Corsa GSi ar 100 ZS jaudu un 1,6 litru dzinēju ar elektronisko degvielas iesmidzināšanu. 20 gadus vēlāk, 2007. gada Ženēvas auto izstādē, savu debiju piedzīvoja jaudīgais Corsa OPC ar 1,6 litru turbodzinēju (141 kW/192 ZS). Kopš 2011. gada ir pieejama vēl jaudīgāka versija – Corsa OPC Nürburgring Edition. Tas ir visu laiku jaudīgākais un ātrākais Corsa modelis. Automobiļa 1,6 litru benzīna turbodzinēja jauda ir 155 kW/210 ZS, un tā maksimālais griezes moments ir 250 Nm, ko ar overboost funkcijas palīdzību ir iespējams palielināt līdz 280 Nm. Corsa OPC Nürburgring Edition spēj attīstīt 230 km/h maksimālo ātrumu, bet 100 km/h automobilis spēj uzņemt nieka 6,8 sekundēs.
 
Katru pusgadu jaunumi no Corsa
 
Corsa modeļu saime vienmēr attīstās kopā ar jaunām inovācijām. Kopš jaunākās modeļu paaudzes ražošanas uzsākšanas, tā, iepazīstinot ar jauniem modeļiem un tehnoloģijām, vienmēr divreiz gadā tiek uzlabota. 2010. gadā ar milzums daudz uzlabojumu tika atjaunots viss, kas slēpjas zem Corsa ārienes. Īpaši tika piestrādāts pie šasijas un automašīnas vadāmības, kā arī tika palielināts dzinēju spektrs, nodrošinot ne tikai daudz jaudīgāku, baudāmāku un komfortablāku braukšanas pieredzi, bet padarot to arī ekonomiskāku.
 
Opel Corsa pārvērtības turpinājās 2011. gadā, kad modelim tika piešķirts jauns izskats un pārveidota priekšpuse, bet ārpuse un iekšpuse padarīta vēl sportiskāka. Tika papildināts automobiļa krāsu un dekoru klāsts, kā arī tika piedāvāts plašs pielāgotu versiju spektrs, padarot to vēl pievilcīgāku kā jelkad. Tika uzsākta 94 g ecoFLEX versijas ražošana un dažos modeļos tika ieviesta Start/Stop tehnoloģija. Atjauninājumu skaitā bija arī jauna multimediju informācijas un izklaides sistēma „Touch & Connect”, kas ietvēra piecu collu skārienjutīgu ekrānu, pilnu navigācijas pārklājumu 28 Eiropas valstīs, Bluetooth, iPod un USB savienojamību, turklāt tas viss tika piedāvāts par ļoti konkurētspējīgu cenu.
 
2012. gadā dzinēju klāstu papildināja jaudīgs un efektīvs 88 kW/120 ZS 1,4 litru ecoFLEX benzīna turbodzinējs ar Start/Stop tehnoloģiju. Ar dažādiem jauniem, krāsainiem un pievilcīgiem trīsdurvju un piecdurvju modeļiem tika papildināta ļoti populārā un īpaši veiksmīgā Color Edition līnija: sportiskais un elegantais Corsa ‘Kaleidoscope’, All Black un All White Color Editions, kā arī jaunā un modernā Color Edition Switch pakete.
 
Šī brīža Corsa modeļu saime kā neviens cits konkurents piedāvā daudz inovatīvu iezīmju, to skaitā ir apsildāms stūres rats un FlexFix velosipēdu pārvadāšanas sistēma. Savukārt citi papildinājumi segmentā ir reti pieejami – halogēnā priekšējā apgaismojuma sistēma (AFL), kalnā uzbraukšanas palīgsistēma un panorāmas tipa jumts.
 
Opel Corsa savu 30. dzimšanas dienu svin gadā, kad ir vēl kāda cita zīmīga jubileja – 2012. gadā Opel atzīmē kompānijas 150. gadadienu. Pasaulē ir tikai daži autoražotāji, kas var lepoties ar tikpat senām tradīcijām. Šogad ir vēl divas jubilejas, ko svinēt – Saragosas un Eizenahas rūpnīcas svinēs savu, attiecīgi 30. un 20. jubileju.
 
Visi komentāri
 
286852. viesis 3.septembris 2012 15:58
0 0 Atbildēt

Vispār jau visos laikos tie ir bijuši autovadītāju iemīļoti auto. (IV)

286853. viesis 3.septembris 2012 16:31
0 0 Atbildēt

Jau no 2009.gada, Opel ir ļoti labi auto

286856. viesis 4.septembris 2012 12:07
0 0 Atbildēt

Pēdējos gados kvalitātes ziņā jau opeļi neatpaliek no meršiem,bembjiem un auģikiem. Tikai nosaukums kaut kā kā piesaista senākus laikus...Bet cenas arī kāpj - labu Corsu par kadeta cenu vairs nenopirksi.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti