Bīstamās pirmsvētku dienas

 
22.decembris 2012 10:46

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) statistiku par ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) skaitu un to intensitāti decembra mēnesī, visbiežāk izraisīto avāriju īpatsvars palielinās tieši pirmsvētku dienās: 23. un 30.decembrī.

Šāda tendence saglabājas jau vairākus gadus. Kā norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, izraisīto avāriju skaitu galvenokārt ietekmē divi faktori: iedzīvotāju iepirkšanās paradumi un nokrišņu daudzums.


Kā liecina LTAB apkopotā informācija par izraisītajiem CSNg, pēdējo četru gadu laikā vidējais CSNg skaits dienā sāk samazināties. Ja 2008. gadā tie bija vidēji 123 apdrošināšanas gadījumi, tad 2011.gadā jau tikai 86. Tomēr, kā norāda Juris Stengrevics avāriju skaitu ļoti lielā mērā ietekmē laikapstākļi. Nokrišņu daudzums ietekmē gan autovadītāju braukšanas paradumus, kultūru kā arī autovadītāju reakcijas spējas.


„Būtisks CSNg samazinājums 2011. gadā ir lielā mērā saistīts ar faktu, ka pērnā gada decembris bija otrs siltākais decembris kopš 1978. gada. Šajā laika posmā arī nekur Latvijā neizveidojās noturīga sniega sega, kas arī ir liels retums. Savukārt pilnīgi pretēja aina ir vērojama šogad, līdz ar ko arī apdrošināšanas gadījumu skaits prognozējami būs lielāks nekā pērnajā gadā. Diemžēl autovadītāji vēl joprojām nereti aizmirst, ka vissvarīgākais ir izvēlēties drošu ātrumu, atbilstošu pieredzei, automobiļa tehniskajam stāvoklim, ceļa segumam un laika apstākļiem. Tāpat netiek ņemts vērā, ka ziemā manevrēšanas iespējas samazinās, savukārt bremzēšanas ceļš ievērojami pagarinās. Autovadītāji vairāk skatās no emocionāliem aspektiem, respektīvi, kā ātrāk nokļūt galamērķī, ievērojami mazāk patērējot laiku. Tomēr kā liecina statistika, lielākā daļa avāriju notiek nevis sliktu laika apstākļu, bet gan autovadītāju paviršības un bīstamu braukšanas paradumu dēļ. Praksē vērojams, ka pat sliktos laika apstākļos daļa autovadītāju nesamazina braukšanas ātrumu.”, skaidro Juris Stengrevics.


Pēdējo četru gadu laikā ir samazinājies arī neapdrošinātu transportlīdzekļu īpašnieku izraisīto CSNg īpatsvars. Salīdzinājumam, 2008. gadā vidēji dienā neapdrošinātu transportlīdzekļu izraisītu avāriju daudzums Ziemassvētku un Jaunā gada dienās sasniedza 3,2%. Savukārt 2011. gadā jau mazāk par 2%. Tomēr, kā norāda LTAB, vēl joprojām gadās situācijas, ka pēc Jaunā gada svinībām autovadītāju vēlme nokļūt galamērķī ir lielāka, nekā apziņa par sekām, kādas var rasties izraisot avāriju ar neapdrošinātu transportlīdzekli.


Tomēr jau vairāku gadu garumā saglabājas tendence, ka vislielākais CSNg skaits tiek izraisīts tieši priekšsvētku dienās, kas saistīts ar transportlīdzekļu daudzumu un iedzīvotāju paradumu atlikt svētku pirkumus uz pēdējo brīdi. Kā liecina LTAB dati avāriju skaits pirmsvētku dienās var būt divas un trīs reizes lielāks kā svētku dienās. Salīdzinājumā, 2010.gada 23.decembrī tika izraisīti 180 CSNg un pirmajos Ziemassvētkos – 77 CSNg, savukārt 2011. gada 23.decembrī – 120 CSNg, bet pirmajos Ziemassvētkos tikai 36, kas ir divreiz mazāk nekā 2010.gadā.

Informāciju sagatavoja:
LTAB sabiedrisko attiecību konsultante
Inese Lukaševska

* Madonas novadā kravas un vieglās automašīnas sadursmē piektdien gājuši bojā divi cilvēki. Negadījumā uz ceļa Madona - Pļaviņas sadūrās kravas automašīna "Renault", kuru vadīja 1982.gadā dzimis vīrietis, un vieglo automašīnu "Audi A4", kuru vadīja 1980.gadā dzimusi sieviete.
Negadījuma vietā no gūtajām traumām gāja bojā "Audi" vadītāja un pasažiere, 2009.gadā dzimusi meitene. 1977.gadā dzimis vīrietis nogādāts slimnīcā.

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 28

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti