Kā pasargāt savu auto no zādzības? 22

 
16.septembris 2003 10:35

Ikvienam auto īpašniekam viņa spēkrats, neatkarīgi - jauns vai krietni palietots, ir nozīmīgs un būtiski atvieglo pārvietošanos ikdienā. Diemžēl, auto zādzību skaits mūsu valstī nav būtiski samazinājies. Tādēļ ir vērts padomāt, vai esam veikuši visu iespējamo, lai sevi pasargātu no garnadžu pārsteigumiem.

Apdrošināšanas sabiedrības “BALTA” Drošības dienesta vadītājs Egils Sīlis–Jaunsīlis iesaka pievērst savu uzmanību vairākām, automobīļa drošību nostiprinošām lietām.

Nereti automobīļa nozagšanu ir veicinājuši paši cietušie.

E.Sīlis – Jaunsīlis aicina padomāt: “Vai, ejot uz lielveikalu, kafejnīcu vai tirgu, Jūs sava mēteļa kabatā vai citā brīvi pieejamā vietā turētu skaidras naudas summu, kas atbilst Jūsu automobīļa tirgus vērtībai? Vai Jūs šo mēteli nodotu arī garderobē vai atstātu publiskā vietā bez  uzraudzības uz pakaramā? Pilnīgi droši var apgalvot – Jūs to neatstātu pat biroja galda atvilknē vai sava mājokļa priekšnamā uz avīžu galdiņa.”

Bet automašīnas atslēgas? Bieži vien atslēgas paliek vietās, kur auto zagļiem tās ir viegli pieejamas, tādējādi, atvieglojot sava automobīļa nozagšanu.

Ko darīt?

Pirmkārt - neglabāt blakus visas automašīnas atslēgšanai paredzētās ierīces (atslēgas, signalizācijas pultis, elektroniskās kartes).

Otrkārt - neizmantot atslēgu glabāšanai virsdrēbju kabatas un neatstāt tās viegli pieejamās vietās.

Vai atstāt automobīli ar ieslēgtu dzinēju?

Bieži ir gadījumi, kad zagļi aizbrauc jau iedarbinātu automobīli, kamēr tā saimnieks aizslēdz garāžas durvis vai pagalma vārtus, arī aukstā laikā, kad automobīlis ir atstāts, lai uzsilst tā salons. Pieredzējušu zagli neaiztur pat aizslēgti vārti, apsargāta teritorija un varbūtība sabojāt auto virsbūvi.

BALTAS Drošības dienesta vadītājs iesaka: “Vienmēr izslēdziet automašīnas dzinēju un paņemiet aizdedzes atslēgas pat tad, ja no auto izkāpjat tikai uz mirkli, piemēram, notīrīt sniegu no loga”.

Signalizācijas pulšu darbību var bloķēt!

Itin bieži auto zagļu rīcībā ir dažādas ierīces, kas bloķē signalizācijas pulšu signālu padevi. Tādēļ nevajadzētu paļauties tikai uz to, ka esat nospiedis signalizācijas pultī vajadzīgo pogu,. E.Sīlis – Jaunsīlis atzīmē “ Noteikti vizuāli pārliecinieties, ka signalizācija ir aktivizēta”.

Un vēl - ja signalizācijas pultij ir jaunas baterijas, bet auto aizslēdzas tikai ar trešo vai ceturto mēģinājumu, iesakām no aizdomīgās vietas tomēr doties prom ar visu auto.

Zādzība kā viltus ceļu satiksmes negadījums!

Ir piedzīvotas situācijas, kad auto zagļi, lai izvilinātu auto vadītāju no iekārotā automobīļa, inscenē nelielu ceļu satiksmes negadījumu. Īpaši bieži šādi gadījumi ir novēroti Polijā un Lietuvā. Brīdī, kad automašīna ir apstājusies, piemēram, pie krustojuma, tai aizmugurē viegli ietriecas cits auto. Bet, kad tās vadītājs izkāpj, lai novērtētu radītos bojājumus, viens no aizmugurē braucošās automašīnas pasažieriem iesēžas atvērtajā automobīlī un aizbrauc. No notikuma vietas aizbrauc arī aizmugurē esošais auto.

Pēc sadursmes nesteidzieties pamest savu auto!

Vispirms novērtējiet situāciju, neizkāpjot no sava automobīļa:  kāds auto ir ietriecies Jūsu automobīlī? Cik tajā ir cilvēku? Ko tie dara, vai izkāpj no auto? Vai tuvumā ir vēl citi cilvēki?

Ir labi, ja šādā situācijā Jūs savā automašīnā neesat viens. Izvērtēt notikušo vēlams būtu jāiet līdzbraucējam, nevis vadītājam. Savukārt auto no iekšpuses ir nekavējoties jāaizslēdz.

Drošības dienesta vadītājs iesaka: “Ja automobīlī tomēr esat viens, tad no automašīnas izkāpiet tikai tad, kad tiešā tuvumā neviena nav, bet izkāpjot nekavējoties aizslēdziet durvis”.

Lai Jums laimīgs ceļš!

 
22 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
96958. viesis 16.septembris 2003 13:47
1 0 Atbildēt

Jaa, jaa, juriz! Labaak iet kaajaam, arii nebuus sarezhgjiijumu

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti