Satiksmes ministrs - pret bezatbildīgiem vadītājiem 84

 
29.jūlijs 2004 9:43

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers atbalsta CSDD pausto iniciatīvu par iespējamo automašīnu konfiskāciju personām, kas auto vadījušas, atrodoties alkohola reibumā un bez autovadītāja apliecības.

A. Šlesers uzskata, ka nepieciešami bargi, radikāli soļi, kas palīdzētu apturēt drūmo ceļu satiksmes negadījumu virkni.

Apkopotie statistikas dati liecina, ka jūlijā no 349 reibumā aizturētajiem autovadītājiem gandrīz 30 procentiem nebija autovadītāja tiesību. (Šie cilvēki nekad nav saņēmuši vadītāja tiesības vai arī tās atņemtas par nopietniem satiksmes noteikumu pārkāpumiem).

Apzinoties šo šokējošo skaitu un rēķinoties, ka šādi "autovadītāji" rada pastāvīgus satiksmes negadījumu draudus un, kā liecina statistika, – bieži arī izraisa tos, jārada patiesi bargs un iedarbīgs mehānisms šādu cilvēku sodīšanai. Informācijas analīze liecina, ka Latvijā varētu būt ap 20 000 cilvēku, kas sēžas pie auto stūres, lai gan viņiem nav braukšanas tiesību.

Tādēļ Ceļu satiksmes drošības direkcija sadarbībā ar Valsts policiju izstrādā grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas atsevišķos gadījumos par rupjiem satiksmes noteikumu pārkāpumiem paredzētu automašīnas konfiskāciju. 5. augustā grozījumus paredzēts iesniegt izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē.

Automašīnas konfiskācija grozījumos Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēta par trim pārkāpumiem:

- ja vadītājs aizturēts alkohola reibumā un viņam nav vadītāja tiesību;
- atkārtota braukšana bez vadītāja tiesībām(autovadītāja apliecības);
- ja vadītājam tiesības atņemtas (piemēram, par braukšanu reibumā vai ievērojamu atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu).

Pašreiz spēkā esošais sods par braukšanu bez tiesībām(autovadītāja apliecības) ir no 30 – 300Ls, tomēr tas nenodrošina soda neizbēgamību. Vainīgais var izvairīties no soda nomaksas un viņa rīcībā nav nekā tāda, ko varētu aprakstīt tiesu izpildītāji.

Automašīnas konfiskācija, kuru vadot pieķerts vainīgais, ir pietiekami iedarbīga metode, gan nelikumīgajiem "autobraucējiem", gan tiem autoīpašniekiem, kas vieglprātīgi dod savus auto citiem. Latvijas situācija liecina, ka pret bezatbildību pie auto stūres jāvēršas ļoti stingi, jo šādu braucēju attieksme prasījusi pārāk daudz nevainīgu cilvēku dzīvības uz ceļa.

Satiksmes ministrs A.Šlesers uzskata, ka vajadzētu meklēt arī citas likumdošanas iespējas, lai šādus bezatbildīgos autobraucējus sauktu pie kriminālatbildības.
 
84 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
134100. viesis 29.jūlijs 2004 11:17
1 0 Atbildēt

- ja vadītājam tiesības atņemtas (piemēram, par braukšanu reibumā vai ievērojamu atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu)

Tad sanāk, ka, ja ja vadītājam tiesības atņemtas, automātiski par sodu tiek atņemta mašīna? Vai tomēr būtu:

- par automašīnas vadīšanu, ja vadītājam tiesības jau atņemtas (piemēram, par braukšanu reibumā vai ievērojamu atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti