Auto, no kuriem var piezvanīt uz 112 - līdz 2009.gadam 4

 
4.februāris 2005 9:10

Saskaņā ar šodien Briselē pieņemto Eiropas Komisijas un rūpniecības kopīgo rīcības plānu visi jaunie transportlīdzekļi Eiropā jau no 2009. gada varētu tikt apgādāti ar automātiskām neatliekamās palīdzības zvana (eCall) ierīcēm.

Augsta līmeņa rūpniecības vadītāju, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un Eiropas Parlamenta pārstāvju sanāksmē tika izskatīts visas Eiropas valsts un privātā sektora partnerības satiksmes drošības jautājumos "eSafety Forum" darba pārskats. eCall rīcības plānu realizēs visā Eiropā kā daļu no ES eSafety satiksmes drošības iniciatīvas.

"Izmantojot šo tehnoloģiju, jūsu auto varētu jums izglābt dzīvību," atzīmēja informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Viviana Redinga. "Progresīva informācijas un sakaru tehnoloģija paver plašas iespējas satiksmes drošības uzlabošanai Eiropā. Līdzīgi sadursmju novēršanas radariem (skatīt IP IP/05/54) arī eCall tehnoloģija ir joma, kurā vienprātība visas ES līmenī var likvidēt visus tehniskos un tirdznieciskos šķēršļus efektīvu satiksmes drošības sistēmu ieviešanai Eiropā."

Avārijas gadījumā e-zvana ierīce izsauks Valsts dienesta dispečerpunktam (PSAP) piesaistītos avārijas dienestus, precīzi norādot jūsu atrašanās vietu. Ierīce var ieslēgties automātiski vai arī to var iedarbināt kāds transportlīdzeklī esošais. Precīza informācija par notikuma vietu būtiski samazinās avārijas dienestu reaģēšanas laiku, tādējādi glābjot dzīvības un mazinot traumu smagumu. Nesen veiktie pētījumi liecina, ka pilnībā izvērsta eCall sistēma Eiropā varētu izglābt līdz pat 2000 cilvēku dzīvības gadā.

Rīcības plāns paredz, ka līdz 2005. gada beigām jāvienojas par eCall standartizāciju un specifikāciju, 2006. gadā ir jāveic vispusīgas praktiskās pārbaudes un 2009. gadā eCall tehnoloģija jāievieš visos jaunajos transportlīdzekļos. Šī tehnoloģija izmantos Eiropas vienoto neatliekamās palīdzības telefona numuru (E-112). eCAll sistēmas sekmīgai darbībai ES dalībvalstīm vēlākais 2007.gadā nāksies apgādāt ar nepieciešamajām iekārtām vai modernizēt savus Valsts dienesta dispečerpunktus, lai tie spētu uztvert un apstrādāt eCall zvanus. Šobrīd jau vairāk nekā 20 rūpniecības, Eiropas Komisijas un dalībvalstu pārstāvji ir parakstījuši saprašanās memorandu par plāna realizāciju, kas nosaka pasākumus, kurus jāveic Eiropas Komisijai, dalībvalstīm, autotransporta, sakaru pakalpojumu un apdrošināšanas nozarēm. Saprašanās memoranda pamatuzdevums ir nodrošināt eCall tehnoloģijas darbību visās dalībvalstīs.

Šajā sanāksmē Eiropas Komisija arī iesniedza apspriešanai plānu eSafety iniciatīvas trešajam gadam. Savā paziņojumā 2005.gada martā Eiropas Komisija iekļaus darba pārskatu un noteiks īpašus pasākumus eSafety tehnoloģiju ātrākai ieviešanai.

ES satiksmes drošības pasākumus atbalsta Eiropas Komisijas Informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu, Uzņēmējdarbības un rūpniecības, kā arī Enerģētikas un Transporta ģenerāldirektorāti.
 
Visi komentāri
 
156700. viesis 4.februāris 2005 9:24
0 0 Atbildēt

Policijai arī būs labi. Vairs nebūs jēgas ar mašīnu aizlaisties no avārijas vietas, jo tik un tā būs zināms no kuras mašīnas ir zvanīts. Tikai interesanti kā tas aparāts izfiškos kurā gadījumā zvanīt un kurā nē. Parkojoties uz apmales kāds savam autiņam noraus bamberu, bet tas eCall padomās ka ir riktīga avārija un zvanīs 112.

156742. viesis 4.februāris 2005 12:06
0 0 Atbildēt

Kā būs ar auto zagšanas lietām?

156744. viesis 4.februāris 2005 12:33
0 0 Atbildēt

zaga zog un zags... taa i tikai elektronika...

156776. viesis 4.februāris 2005 17:41
0 0 Atbildēt

isie pratiņi - sistēma var tikt sajūgta ar tiem pašiem airbag un zvanīs, kad tiešām vajag.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti