Māris Saukāns uzvar rallijreidā Hungarian Baja 2

 
23.augusts 2005 10:01

Rīga Rally Raid Team komandas ekipāža Māris Saukāns un Uldis Dzenis sestdien kļuva par starptautiskā apvidus rallija Hungarian Baja uzvarētājiem.

Latvijas braucējiem izdevās būt ātrākajiem visos trīs rallijreida noslēguma dienas ātrumposmos un tādējādi nodrošināt sev pārsvaru pār spēcīgākajiem mājinieku sportistiem, kā arī pārējiem Hungarian Baja viesiem no Čehijas, Slovakijas, Vācijas un Itālijas.

Sacensību prologā un vēl sešos ātrumposmos Māra Saukāna pilotētā ekipāža kopumā tikai vienreiz piekāpās konkurentiem. Sacensību sākumā – piektdien pirmajā ātrumposmā ātrākas bija ungāru Šandora Kisa un Ištvana Gala ekipāžas. Turpinājumā gan izpaudās latviešu sportistu meistarības un OSCar tehniskais pārsvars, un kapitulēja gan sīkstāko pretestību izrādījušais Kiss, gan pārējās Ungārijas apvidus ralliju autoritātres, kas mājās pamatoti cerēja uz uzvaru.

Jau piektdienas otrajā ātrumposmā, kas bija 236 km garumā, Saukāns/Dzenis sāncenšiem atvinnēja gandrīz visu iepriekš zaudēto (gandrīz divas minūtes), bet pēc trešā uz pusi īsākā ātrumposma, kurā Šandors Kiss no mūsējiem atpalika tikai par divām sekundēm, ar astoņu sekunžu pārsvaru līderību tomēr saglabāja ungārs.

Sestdienas sacensības sākās ar 130 km garu ātrumposmu, kurā Šandors Kiss startēja salīdzinoši neveiksmīgi, jo ātrākajiem braucējiem zaudēja gandrīz deviņas minūtes. Māra Saukāna diktētajam tempam vistuvāk noturējās čehs Jozefs Sikora un ungārs Balažs Zalajs, kuri zaudēja attiecīgi 17 un 43 sekundes, taču viņu atpalicība no līderiem bija mērāma jau vairākās minūtēs. Pēc šāda pavērsiena Mārim Saukānam un Uldim Dzenim atlika vien saprātīgi finišēt, jo atlikušo divu ātrumposmu summā atlika veikt vairs tikai 74,2 km un latviešu braucēju pārsvars bija pietiekami liels.

Neskatoties uz visai drošo pārsvaru Māris Saukāns nesamazināja tempu un bija ātrākais arī abos pēdējos ātrumposmos, savu rezultātu attiecībā pret Šandoru Kisu uzlabojot vēl par 17 sekundēm. Kopējais Saukāna/Dzeņa ekipāžas pārsvars pār otrās vietas ieguvējiem Šandoru Kisu/Peteru Čegledi bija gandrīz desmit minūtes. Trešo vietu rallijreidā Hungarian Baja izcīnīja čehu ekipāža Jozefs un Mareks Sikoras, kuri no ungāriem atpalika nedaudz mazāk par trim minūtēm.

Ar ceturto vietu nācās samierināties citam spēcīgajam Ungārijas rallijreidu braucējam Balažam Zalajam, bet augsto septīto vietu konkurencē ar daudz jaudīgāku automobiļu īpašniekiem sasniedza arī Latvian Baja sevi labi pieteikušie cehu sportisti Miroslavs Zapletals un Mira Janačeks, kuri, atgādināsim, startē ar rallijreidiem nepierasti mazo apvidus automobili Suzuki Jimny.

Māris Saukāns ļoti atzinīgi novērtēja sava jaunā stūrmaņa Ulda Dzeņa ieguldījumu uzvaras izcīnīšanā. „Uldim sacīkšu režīmā šis ir otrais rallijreids, bet pirmās nopietnās sacensības viņš aizvadīja tikai jūlijā Latvian Baja trasēs Latvijā. Esmu patīkami pārsteigts par viņa straujo izaugsmi, jo Ungārijas rallijreids bija pietiekami sarežģīts ne tikai no pilotēšanas, bet arī no stūrmaņa darbības viedokļa,” atzīmēja Māris Saukāns.

Jāpiebilst, ka Hungarian Baja ir pirmās starptautiska mēroga sacīkstes ārpus Latvijas, kurās izdevies triumfēt Latvijas pārstāvjiem. Lai arī šīs sacensības nav Eiropas kausa izcīņas posms, tomēr uzvara nodrošina gan pašu sportistu, gan mūsu valsts vārda izskanēšanu visā rallijreidu sporta auditorijā.

LAF Cross Country komisijas
preses sekretārs
Ainārs Zariņš

 
Visi komentāri
 
176157. viesis 23.augusts 2005 10:04
0 0 Atbildēt

Vai tad Mārim jauns stūrmanis ?

176170. viesis 23.augusts 2005 11:33
0 0 Atbildēt

Nav jauns sturmanis! Bet gan sturmanja Dublieris :) - zinu to ka divas dienas dublieris tika trenkaats pa Aadazhu pligonu :)

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti