Lasītājs jautā: vai likums visiem viens? 82

 
24.novembris 2005 10:10

Vēlos pastāstīt par atgadījumu, kurš notika pagājušo ceturtdien ap plkst. 11.00 pirms izbraukšanas uz Mūkusalas loka, virzienā no Ķekavas.

Situācija bija sekojoša: pirms lokveida kustības stāvēja jaunais Audi A3, kuram pa pēcpusi bija uzsitis kravas automobilis ar lietuviešu numuriem.



Tikai pēc ilgākas situācijas aplūkošanas, kā arī ņemot vērā bezgaumīgās uzlīmes uz Audi A3 sāniem sapratu, ka tas ir CSDD „B” kategorijas iegūšanai paredzētais eksaminācijas transportlīdzeklis.





Uzreiz radās jautājums: kā gan lietuvietis varēja iedomāties, ka priekšā braucošajā transportlīdzeklī notiek praktiskās braukšanas eksāmens?

Šīs situācijas tiesiskie aspekti:

1) „Satiksmes likums”

20. panta „Transportlīdzekļu īpašnieku, valdītāju un turētāju pienākumi un tiesības”
(3) punkts „Transportlīdzekļa īpašnieks, valdītājs un turētājs nedrīkst dot atļauju vadīt transportlīdzekli personai, kurai nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecības, izņemot gadījumus, kad Ceļu satiksmes noteikumos paredzētajā kārtībā notiek transportlīdzekļa vadīšanas apmācība vai vadīšanas iemaņu pārbaude”.

2) „Ceļu satiksmes noteikumi”

21. nodaļa „Mācību braukšana”

216. punkts „Mehāniskajiem transportlīdzekļiem, kurus lieto mācību braukšanai, jābūt pazīšanas zīmei atbilstoši šo noteikumu 260.,261., un 262. punktā minētajām prasībām”.

26.nodaļa „Transportlīdzekļu pazīšanas zīmes, brīdināšanas ierīces un apzīmējumi”

260. punkts „Mehāniskajiem transportlīdzekļiem (arī to piekabēm), kurus lieto mācību braukšanai, jābūt piestiprinātai pazīšanas zīmei – baltam vienādmalu trijstūrim (malas garums no 200 līdz 300 mm – atkarībā no transportlīdzekļa veida) ar sarkanu apmali (apmales platums – 1/10 no malas garuma), uz kura ir melns „M” burts.

261. punkts „Izgaismota 260. punktā minētā pazīšanas zīme jānovieto uz kabīnes vai salona jumta (autobusiem apgaismotu pazīšanas zīmi atļauts novietot aiz priekšējā stikla vai maršruta plāksnes vietā). Autobusiem, kravas automobiļiem un to piekabēm aizmugurē jābūt piestiprinātai papildu pazīšanas zīmei, kas izgatavota no gaismu atstarojoša materiāla”.

262. punkts „Automobiļiem, kurus izmanto individuālai mācību braukšanai, šo noteikumu 260. punktā minētās pazīšanas zīmes atļauts piestiprināt tikai iekšpusē pie priekšējā un aizmugures stikla. Motocikliem priekšā un aizmugurē jābūt piestiprinātai pazīšanas zīmei, kas izgatavota no gaismu atstarojoša materiāla”.

Eksāmens vai „iemaņu pārbaude” ir mācību procesa sastāvdaļa, kuras rezultātā tiek vērtētas, apmācības programmā iekļautās, cilvēka teorētiskās zināšanas vai praktiskās iemaņas.

Pēc šāda eksāmena vai praktisko „iemaņu pārbaudes” cilvēks saņem dokumentu, licenci vai, šajā gadījumā, vadītāja apliecību, kas apliecina konkrētā cilvēka spējas vadīt auto.


Vai spējat atšķirt - vai pie stūres ir cilvēks ar tiesībām vadīt auto?

Eksāmena rezultāts tiek uzskatīts par negatīvu, ja cilvēks nespēj izpildīt eksāmenā izvirzītās prasības (bieži vien tās ir arī rupjas un bīstamas kļūdas, piemēram, distances un intervāla neievērošana, strauja bremzēšana, un ar vadīšanas tehniku saistītās kļūdas, kuras diemžēl eksāmenā vērtētas netiek u.c.).

Tieši šī iemesla dēļ, šiem automobiļiem ir jābūt apzīmētiem ar „M” burtiņu, saskaņā ar „Ceļu satiksmes noteikumiem”.

Pretējā gadījumā, ja CSDD uzskata, ka auto vadīšanas „iemaņu pārbaude” nav mācību procesa sastāvdaļa, kuras laikā auto var neapzīmēt, tad rodas šādi jautājumi:

1) Vai kārtojot autoskolā skolas eksāmenu praktiskajā braukšanā, arī instruktors savu auto VAR NEAPZĪMĒT ar „M” burtiņu, tādējādi pielīdzinot skolas eksāmenu reālajiem apstākļiem, tieši tā, kā to dara CSDD?!?

2) Vai individuālās apmācības laikā, piemēram, vīram apmācot sievu un vēlāk veicot tās „iemaņu pārbaudi” vadīt auto, tas NAV jāapzīmē ar „M” burtiņu?!?

3) CSDD reklāma uz auto, var būt, tas ir labi, taču tas nekādā gadījumā nav droši, jo kā gan, lai, piemēram, citu valstu autovadītāji iedomājas, ka priekšā vai pretī braucošajā transportlīdzeklī pie stūres atrodas persona BEZ vadītāja apliecības, no kuras var sagaidīt visu?

4) Kā ir ar apdrošināšanu? Vai tad, ja pie stūres atrodas vadītājs bez vadītāja apliecības un nav tiesisku pazīmju par to, ka šis ir mācību auto mācību procesā, apdrošināšana tiks izmaksāta?

Ļoti gan gribētos dzirdēt sakarīgu, likumiem un noteikumiem pamatotu, CSDD atbildi uz šiem jautājumiem!

Pirms rūpēties par satiksmes drošību, pašiem būtu jāievēro saistošie likumi un noteikumi, kuru neievērošana šajā sakarā, ĻOTI NEGATĪVI ietekmē satiksmes drošību!!!

Ar cieņu, iAuto lasītājs

Redakcijas piebilde:
šis raksts ar jautājumiem tiek nosūtīts arī uz CSDD - ceram uz atbildi, kuru publicēsim šeit pat.
 
82 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
186343. viesis 24.novembris 2005 10:12
2 0 Atbildēt

?

kur ideja?

ja jau likums visiem viens, tad distance jāievēro jebkurā gadījumā - vai pa priekšu brauc mācībnieks vai edzulis ar bmw ...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Busiņa šoferis zaudē tiesības (+ VIDEO) 4

Busiņa šoferis brauc pa kreiso malējo joslu un bloķē ātrāk braucošos, bet, kas vēl ļaunāk, vienā brīdī viņš apstājas un iet izskaidroties ar Audi vadītāju. Lasīt vairāk

 

Nissan modernizējis krosoveru Qashqai (+ FOTO) 7

Pēc trim gadiem apritē, modernizāciju piedzīvojis viens no Nissan kompaktās klases modeļiem - krosovers Qashqai. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 5

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 21

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti