Katrs piektais CSNg cietušais piesakās uz atlīdzību

 
10.jūlijs 2006 11:15

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB): Latvijā tikai katrs piektais no ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem piesakās atlīdzību saņemšanai par personām nodarītajiem materiālajiem un nemateriālajiem zaudējumiem.

Vieni no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc cietušie nepiesakās zaudējumu atlīdzību saņemšanai, ir nebūtiskas traumas, savu tiesību nezināšana, kā arī personīga pazīšanās ar avārijas izraisītāju.

Baiba Gribuste, LTAB valdes priekšsēdētāja vietniece: „Kopš 1997.gada Latvijā ir ieviesta sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, kura paredz atlīdzināt zaudējumus ceļu satiksmes negadījumā cietušajiem. Kopš pērnā gada maija sistēma ir pilnveidota, un nelaimes gadījumos cietušajiem ir iespēja pieteikties ne vien materiālu zaudējumu segšanai, kas radušies ārstēšanās rezultātā, bet arī nemateriālu - sāpju un morālu ciešanu nodarītā kaitējuma finansiālai atlīdzībai.

Piesakoties gan materiālu, gan nemateriālu zaudējumu atlīdzībai jārēķinās, ka rezultāts vislielākajā mērā atkarīgs no cietušā vai tā tuvinieku attieksmes. Šobrīd esam secinājuši, ka cietušie diezgan pasīvi piesakās zaudējumu atlīdzībām. Kā iemeslus cietušie min nebūtiskas traumas, neinformētību, kā arī personīgu pazīšanos vai radniecību ar avārijas izraisītāju, tādējādi vēloties pasargāt vainīgo no it kā vēl lielākas juridiskas un finansiālas atbildības.”

Kopš pērnā gada maija, kad stājās spēkā noteikumi par nemateriālajām atlīdzībām ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem, 70 autoavārijās cietušie vai to tuvinieki pieteikušies atlīdzību saņemšanai par pārdzīvotajām sāpēm un morālām ciešanām. Ar katru mēnesi cietušo vai to tuvinieku pieteikumu skaits par šo atlīdzību saņemšanu tikai pieaug.

Savukārt materiālo atlīdzību saņemšanai par personai nodarītajiem zaudējumiem pērn pieteikti gandrīz 2000 gadījumi. Izmaksāti gandrīz 500 000 latu, no kuriem puse – atlīdzības par ārstēšanās izdevumiem.

Atlīdzību limits no 2 tūkst.latu pieaudzis līdz 250 tūkst.latu

Baiba Gribuste: „Uz doto brīdi OCTA likumā ir noteikts, ka apdrošinātāja atbildības limits ir 250 tūkst.lati katras ceļu satiksmes negadījumā cietušās personas zaudējumu atlīdzināšanai. Šajā limitā ir ietverti cietušā materiālie un nemateriālie zaudējumi, zaudējumi, kuri radušies valsts un pašvaldību budžeta iestādēm nodrošinot cietušā ārstēšanu un rehabilitāciju, izmaksājot pabalstus un pensijas, kā arī cietušajam iegādājoties tehniskos palīglīdzekļus. Jāmin, ka OCTA sistēmas ieviešanas sākumposmā atlīdzību limits bija tikai 2 tūkst.latu. Pēc apmēram gada tas tika paaugstināts līdz 4 tūkst. un vēlāk līdz 10 tūkst.latu, bet, iestājoties Eiropas Savienībā, limits tika ievērojami palielināts- līdz 250 tūkst.latu.”

Latvijā nemateriālo atlīdzību limits visaugstākais Baltijā

Latvijā nemateriālās atlīdzības limits katrai ceļu satiksmes negadījumā cietušajai personai ir visaugstākais Baltijā - 1000 latu. Lietuvā tas ir 350 latu (apmēram 500 eiro), savukārt Igaunijā – 230 latu (apmēram 5 tūkst.kronu).

Materiālo un nemateriālo zaudējumu atlīdzināšana

Materiālie zaudējumi ir zaudējumi, kas saistīti ar cietušās personas ārstēšanos, pārejošu darbnespēju, invaliditāti un nāvi. Cietušajam tiek atlīdzināti zaudējumi par ārstēšanos slimnīcā, rehabilitācijā vai ambulatorajā ārstniecības iestādē; ārstu apmeklējumiem; izmeklējumiem; medikamentu, medicīnas preču un higiēnas preču iegādi; protezēšanas un endoprotezēšanas izdevumiem; ceļa izdevumiem uz un no ārstniecības vai rehabilitācijas iestādes; tehnisko palīglīdzekļu iegādi un ārstēšanās mājas apstākļos u.c..

Sakarā ar pārejošu vai paliekošu darbnespēju pēc ceļu satiksmes negadījuma, cietušajam tiek atlīdzināti slimošanas un invaliditātes laikā negūtie ienākumi, kas tiek aprēķināti, balstoties uz iepriekš veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām. Šajā gadījumā ļoti būtiski, lai pirms negadījuma cietušais saņemtu oficiālus ienākumus, nevis algu aploksnē.

Cietušā nāves gadījumā tiek atlīdzināti cietušā bēru izdevumi, kas nav mazāki par astoņām minimālajām mēnešalgām, kā arī tiek maksātas atlīdzības cietušā apgādājamajiem līdz pilngadības sasniegšanai.

Savukārt nemateriālie zaudējumi ir zaudējumi, kas saistīti ar sāpēm un garīgām ciešanām sakarā ar cietušās personas fizisku traumu; cietušās personas sakropļojumu un invaliditāti; apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi; apgādājamā, apgādnieka vai laulātā I.grupas invaliditāti. Nemateriālie zaudējumi tiek atlīdzināti vienreizēja maksājuma veidā.

Informāciju sniedza:
Baiba Gribuste, LTAB valdes priekšsēdētāja vietniece

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO)

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 22

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti