Ātrāk pārdos iereibušo šoferu auto 10

 
9.jūlijs 2007 0:04

Lai veicinātu iereibušiem autovadītājiem izņemto transportlīdzekļu apriti un samazinātu valsts aģentūrā Materiālās rezerves glabājamo transportlīdzekļu skaitu, Iekšlietu ministrija 5.jūnijā pieteica izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē grozījumus Ministru kabineta 2006.gada 11.jūlija noteikumos Nr.580 Noteikumi par rīcību ar administratīvo pārkāpumu lietās izņemto mantu un dokumentiem, kas ļaus ātrāk pārdot iereibušiem autovadītājiem izņemtos transportlīdzekļus.

Grozījumi dos izņemtā transportlīdzekļa īpašniekam tiesības rakstiski atteikties no sava transportlīdzekļa. Līdz ar to viņam nebūs jāsedz izdevumi par transportlīdzekļa uzglabāšanu laikā pēc atteikuma saņemšanas, bet VA Materiālās rezerves būs iespēja transportlīdzekli nekavējoties nodot realizācijai, no gūtajiem ienākumiem sedzot glabāšanas izdevumus.

Tāpat grozījumos iecerēts vienkāršot transportlīdzekļu atgūšanas kārtību. Līdz šim transportlīdzekli varēja atgūt tikai īpašnieks vai īpašnieka pilnvarota persona. Taču praksē bieži veidojās situācijas, ka īpašnieks par transportlīdzekļa atrašanos VA Materiālās rezerves uzzināja tikai pēc mēneša, saņemot aģentūras paziņojumu, vai arī īpašnieks ilgstoši atrodas ārzemēs, un tāpēc viņam nav iespējams ne pašam izņemt savu transportlīdzekli, ne arī pilnvarot kādu personu to darīt viņa vietā. Rezultātā transportlīdzekļu glabāšanas izmaksas bieži vien pārsniedza transportlīdzekļu vērtību, un īpašniekiem nebija izdevīgi tos atgūt.

Tāpēc transportlīdzekļu atgūšanu iecerēts vienkāršot, paredzot, ka tos VA Materiālās rezerves varēs saņemt persona, kas uzrādīs transportlīdzekļa tehnisko pasi un apliecinājumus par piespriestā soda un glabāšanas izdevumu nomaksu.

Iecerēts arī dot valsts aģentūras Materiālās rezerves direktora pilnvarotai personai tiesības pieņemt lēmumu par to izdevumu piedziņu no izņemtās mantas īpašnieka, kas aģentūrai radušies sakarā ar transportlīdzekļu glabāšanu. Tas nozīmē, ka aģentūra varēs tieši vērsties pie tiesu izpildītājiem parādu piedziņai. Līdz šim izdevumi aģentūrai bija jāpiedzen cilviltiesiskā kārtībā, vēršoties tiesā.

Grozījumi arī paredz, ka no līdzekļiem, kas tiek iegūti, realizējot transportlīdzekli, vispirms tiek segti aģentūras izdevumi par glabāšanu, un tikai pēc tam – nenomaksātā soda nauda. Līdz šim notika otrādi – līdzekļus vispirms ieskaitīja Valsts kasē nenomaksātās soda naudas segšanai, un tikai pāri palikušie līdzekļi pienācās VA Materiālās rezerves glabāšanas izdevumu segšanai.

Jau vēstīts, ka iereibušiem autovadītājiem izņemto transportlīdzekļu glabāšana prasa ievērojamus valsts budžeta līdzekļus, tāpēc Iekšlietu ministrija meklē risinājumus, kā samazināt šos tēriņus. Informatīvajā ziņojumā, ko Ministru Kabinets izskatīja šā gada 19.jūnijā, Iekšlietu ministrija norādīja, ka šā gada 1.jūnijā VA Materiālās rezerves glabāšanā atradās 4066 iereibušiem vadītājiem izņemti transportlīdzekļi, bet izsolēs pārdoti 610. Vidēji mēnesī aģentūras glabāšanā paliek aptuveni 200 - 250 transportlīdzekļi. 20 - 25% gadījumu īpašnieki neizņem tiem piederošos transportlīdzekļus, galvenokārt tāpēc, ka glabāšanas izmaksas ievērojami pārsniedz transportlīdzekļa vērtību.

Šogad līdz 14.jūnijam aģentūra komersantiem par aizturēto transportlīdzekļu pārvietošanu un uzglabāšanu bija samaksājusi 2,7 miljonus latu, savukārt aģentūras ieņēmumi no transportlīdzekļu īpašniekiem par glabāšanu un ieņēmumi no transporta līdzekļu realizācijas bija tikai 377 tūkstoši latu. Piešķirtie valsts budžeta līdzekļi šīs funkcijas nodrošināšanai ir nepietiekami.

Iereibušiem autovadītājiem izņemto transportlīdzekļu glabāšanas funkciju VA Materiālās rezerves veic kopš 2006.gada 1.janvāra.
 
Visi komentāri
 
237964. viesis 9.jūlijs 2007 0:07
0 0 Atbildēt

Kaut kas jau ar mūsu tiesu sistēmu nav kārtībā. Kā tas ir- nevar piedzīt naudu par uzglabāšanu? Tā nav vājuma pazīme?

237965. viesis 9.jūlijs 2007 3:19
0 0 Atbildēt

Varētu publiskot informāciju, cik izmaksā vidēja 1 auto turēšana Materiālas Rezerves uzraudzībā? Nevaru saprast, no kurienes tādas summas.. o_O

237966. viesis 9.jūlijs 2007 7:24
0 0 Atbildēt

Galvenaa likuma groziijuma ieziime ir taa, ka ieguutaas sodanaudas tiks caur kaadu SIA "Staavieta" novirziitas ieintereseeto personu kabataas, bet kapeikas iazsutiis uz valsts kasi.

237975. viesis 9.jūlijs 2007 10:00
0 0 Atbildēt

Tās summas nav nedaudz par lielu ??

Evakuējot auto un novietojos šajās stāvvietās tādu skaitītāju ierubī, ka pa maz neliekās. Parastajās maksas stāvvietās cenas ir daudz zemākas un viņi uz to pamanās vēl nopelnīt, bet Jums redz zaudējumi ? ... Nav ko brīnīties, ka cilvēki savu auto neizņem!

Piekrītu arī Sandim, likuma grozījumi kārtējo reizi kādas konkrētas cilvēku grupas interesēs.

237977. viesis 9.jūlijs 2007 10:05
0 0 Atbildēt

Cik zinu-tāpat vien mašīnas uz ceļa neatņem un tur nenovieto. Ja nedzer un nebrauc, tad tak viss OK, ko satraukties? Dzēri, brauci-maksā. Ja nevari, attīrās ceļi no lūžņiem, jo tie ''auto'', kurus neizpērk, ir lūžņi.

237996. viesis 9.jūlijs 2007 12:52
0 0 Atbildēt

Dex - domaaju ka nevienu sheit nesatrauc tas cik naakas pikjot "dzer un brauc" varonjiem, jautaajusm ir driizaak kaada xera peec mees no nodoklju naudaam dabonam maksaat ~ 2,4 miljoni par pljeeguru auto ???

Tipa taa itka mees visi esam liidzvainiigi tajaa ka ir aaksti kas dzer un piedevaam veel uzraujas uz policijas ( pretstataa tiem as arii brauc smigaa un nekad neuzraujas). Es tad labaak par to ka ka tos 2.4 ljimonus sadala polcistiem kas visciitaagaak nonjem no trases pljeegurus, nevis kaut kaadaam mistiskaam (droshi vien privaatpersonaam piederoshaam) staavvietaam.

237999. viesis 9.jūlijs 2007 13:01
0 0 Atbildēt

izskats gan, ka pardot izdodas ari tikai lūžņus, vidējā cena 618 Ls liekas tāda neadekvāta.

238002. viesis 9.jūlijs 2007 13:34
0 0 Atbildēt
238035. viesis 9.jūlijs 2007 19:43
0 0 Atbildēt

kaarteejais plaans, kaa uzvaariities. a kas domaas par to kaa tautai iedvest nedzershanas domu?

238039. viesis 9.jūlijs 2007 20:07
0 0 Atbildēt

Tapec jau ari nevar nopelnit naudu,jo njem nost nabadzigajiem visadus $rotus tik,kur tad taukupakalju lepnie Audi,Bmw,visadi SUV-pareiz,atbildi pa$i zinat,jo tadi par nozelu veljoprojam dzivodami bananu republika ir augstaki par likumu..........

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti