Mazie satiksmes dalībnieki šoruden saņems Pasažieru apliecības

 
30.augusts 2007 10:35

Lai pirmklasniekiem mācītu satiksmes noteikumus un bērnu vecāki varētu justies mierīgi par mazo skolēnu pirmajām patstāvīgajām gaitām, Ceļu satiksme drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes, Iekšlietu ministrijām un Valsts Policiju rīko bērniem veltītu satiksmes drošības kampaņu „Piesprādzē! Neriskē!”.

Tās galvenais mērķis ir mācīt mazos cilvēkus vienmēr atcerēties par satiksmes drošību, gan piesprādzējoties braucot automašīnā, gan ievērojot satiksmes noteikumus ejot pa ielu.
Lai aktualizētu drošības jostu lietošanu mazajiem pasažieriem, šogad ar kampaņas palīdzību tiek uzrunāti 1. un 2. klases skolēni.

Mācību materiāls „Droši uz ielas” un Pasažiera apliecība

Vairāk nekā 40 000 pirmo klašu audzēkņiem CSDD sagatavojusi mācību materiālu „Droši uz ielas”. Skolēni aicināti pēc mācību materiāla apguves kopā ar vecākiem parakstīt solījumu, kas apstiprina viņu apņemšanos turpmāk vienmēr automašīnā lietot drošības jotas. „Robja birojs” apņēmīgajiem pasažieriem nosūtīs pasažiera apliecības – simbolisku dokumentu, kas būs mazo satiksmes dalībnieku dotā solījuma liecība un atgādinājums. Pasažieru apliecības skolēniem nogādās SIA „DPD Latvija”.

Robis viesosies Latvijas skolās

Satiksmes drošības eksperts Robis kopā ar Valsts policiju septembrī viesosies arī Latvijas skolās. Robis sveiks 1., 2.klašu audzēkņus ar mācību gada sākumu un atgādinās svarīgos satiksmes noteikumus un uzvedību principus uz ceļa un automašīnā.
Lai satiksmes noteikumu apguve notiktu bērniem saprotamā veidā, izveidota „Robja skola”, kuras ietvaros Robis bērniem mācīs atpazīt dažādas ceļa zīmes, kā arī uzskatāmi demonstrēs, kā pareizi šķērsot gājēju pāreju un piesprādzēties automašīnā.

Satiksmes drošības raidījums LTV

11. septembrī plkst. 11.15 Latvijas televīzija kampaņas ietvaros demonstrēs specializētu satiksmes drošības raidījumu. Visi Latvijas 1. un 2. klašu bērni satiksmes drošības kampaņas ietvaros aicināti to centralizēti noskatīties. Raidījums tiks demonstrēts latviešu un krievu valodās – attiecīgi LTV1 un LTV7.
Kampaņas laikā arī citi interaktīvi un neparasti pasākumi izstrādāts speciāli sākumklašu audzēkņiem.

Klipi un plakāti

Kampaņas norises laikā Latvijas televīzijās un radio demonstrēs TV un radio klipus.

Policijas reidi Kampaņas laikā Valsts policija rīkos reidus, lai arī šādā veidā mudinātu autobraucējus nepiemirst par drošības jostu lietošanu un jo īpaši mazo pasažieru piesprādzēšanu. Piesprādzētie bērni saņems kampaņas simbolu – rotaļlietu Robi.

„Piesprādzē! Neriskē!” kampaņas vēsture

Ar Eiropas komisijas atbalstu pagājušajā gadā tika aizsākta kampaņa „Piesprādzē! Neriskē!”, kas uzrunāja pirmsskolas vecuma bērnus, rotaļīgā veidā nostiprinot to atmiņā sakarību starp braukšanu ar auto un drošības jostu lietošanu. Rezultātā piesprādzēto bērnu skaits kampaņas laikā un brīdi pēc tās pieauga par 10%. Kā liecina Data serviss 2006. gadā veiktais socioloģiskais pētījums, pēc CSDD kampaņas 72% Latvijas bērnu automašīnās tika piesprādzēti ar drošības jostām.

Statistika

Šogad ceļu satiksmes negadījumos (CSNg) bojāgājušo bērnu skaits salīdzinoši ar aizvadīto gadu nav palielinājies. Tomēr pieaudzis CSNg traumas guvušo bērnu skaits. Vairāk traumas guvuši mazuļi vecumā līdz 9 gadiem, jo tieši šajā kategorijā vērojams CSNg cietušo pieaugums. Palielinājies arī bojā gājušo bērnu pasažieru skaits.

Salīdzinoši dati par 2006. un 2007. gadu laika periodā no 01.01. – 01.07.



Satiksmes drošības kampaņa „Piesprādzē! Neriskē!” finansēta no mas aģentūru „Alfa centrs”.

Fakti par piesprādzēšanos

● Amerikas mediķu pētījumi liecina, ka drošības sēdekļu un jostu lietošana zīdaiņiem samazina letālas CSNg sekas līdz pat 70%, bet 1- 4 gadīgiem bērniem līdz 54%, bērnu paliktņi, kas paredzēti 4-9 gadīgiem bērniem drošības sēdekļi līdz pat 59% pasargā no dzīvībai bīstamām traumām CSNg brīdī.

● Maldīgs ir fakts, ka nepiesprādzēts cilvēks apdraud tikai pats savu dzīvību – viņš apdraud arī pārējos, kuri brauc šajā transportlīdzeklī, jo viņa „lidojuma” leņķis trieciena brīdī nav prognozējams. Rezultātā viņš var nopietni savainot arī citus pasažierus.

● Kā runāt ar bērnu, lai saprot drošības jostu nozīmi?
- Iegādājieties drošības sēdekli kopā, lai viņš pats izvēlas krāsu, formu;
- Ierosiniet, lai bērns savam drošības krēslam dod vārdu – tas padara šo procesu personisku un īpašu;
- Izskaidrojiet bērnam ļoti mierīgi, kādēļ nepieciešams automašīnā piesprādzēties;
- Ieviesiet piesprādzēšanos rituālu! Bērniem patīk darbības, kas atkārtojas – tas rada drošības sajūtu.

● Sods Par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu un nepiesprādzētu pasažieru pārvadāšanu sods 20Ls un transportlīdzekļa vadītājs saņem vienu soda punktu. Ja braucējs pie stūres ir piesprādzējies, bet nepiesprādzēti ir pasažieri, tad naudas sods ir nemainīgs, bet vadītājam nepiešķir soda punktus. Par bērna pārvadāšanu neatbilstoši satiksmes drošības prasībām, Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēti divi soda punkti.

www.csdd.lv
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti