No 1.jūnija Latvijā sāks darboties «e-polise» 2

 
10.maijs 2008 0:04

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) rīcībā būs viena no modernākajām Eiropā OCTA datu apstrādes sistēmām, kuras pielāgošanā e-polises slēgšanas vajadzībām kopumā gada laikā ir ieguldīti aptuveni 60 tūkstoši lati.

Līdz šim veiktie sagatavošanās darbu rezultāti liecina, ka e-polises ieviešana Latvijā noris pēc plānotā grafika un jau no šā gada 1.jūnija tā varēs uzsākt sekmīgu darbību.

LTAB investējis līdzekļus datu apstrādes sistēmas modernizēšanā

Plānots, ka pēc standartlīguma noslēgšanas ar apdrošinātāju dati automātiski tiks nodoti arī centrālajai OCTA datu apstrādes sistēmai, ko uztur un administrē LTAB. Šo datu apstrādes sistēmu  izmantos arī Ceļu Policija, lai pārliecinātos par OCTA esamību konkrētajam transportlīdzeklim. Tādēļ viens no galvenajiem instrumentiem, lai nodrošinātu veiksmīgu e-polises ieviešanu, ir  stabila un droša IT infrastruktūra, kas nodrošina datu apstrādes sistēmas funkcionēšanu visu diennakti bez pārtraukumiem.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „E-polises viens no galvenajiem instrumentiem ir stabilas un drošas IT sistēmas izveide, kas nodrošina tiešsaistes režīmā automātisku datu ievadi un piekļuvi tiem visu diennakti, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas. Lai arī jau līdz šim esam saņēmuši no ārvalstu kolēģiem augstu atzinību par mūsu izveidoto datu apstrādes sistēmu funkcionalitāti un tā jau agrāk spēja nodrošināt lielāko daļu automātiskas datu ievades un apskates funkcijas tiešsaistes režīmā, e-polises sekmīgas darbības nodrošināšana prasīja zināmas papildu aktivitātes IT infrastruktūras uzlabošanā. Tas ļaus vēl vairāk samazināt potenciālos riskus, piemēram, sistēmas darbības pārtraukumu ilgstošas elektroenerģijas padeves traucējumu un pārlieku lielās noslodzes gadījumos.

Šobrīd tiek uzlabota IT infrastruktūra, lai nodrošinātu stabilāku sistēmas darbību un ātrāku datu apstrādi. Tā tiks  rezervēta arī attālinātā datu centrā, kur tās sekmīgu darbību diennakts režīmā uzraudzīs IT speciālisti. Tāpat tiek pilnveidota datu apstrādes sistēmas drošība. 

Informācijai par e-polisi

Apdrošinātāji jau līdz šim piedāvāja iegādāties OCTA polises internetā. Taču pagaidām vēl likums paredz, ka autovadītājam ir nepieciešams fiziski vadāt līdzi OCTA polises oriģinālu. Līdz ar to pēc polises iegādes internetā ir jāsaņem OCTA polises veidlapa ar abu līgumslēdzēju pušu parakstiem. Pateicoties pērn veiktajām izmaiņām OCTA likumā, tika atvieglota OCTA standartlīguma slēgšanas kārtībā.

No š.g. 1.jūnija pircējiem vairs nebūs nepieciešams saņemt polises veidlapu ar abu līgumslēdzēju parakstiem, bet par apstiprinājumu noslēgta OCTA apdrošināšanas līguma esamībai kalpos apdrošinātāja ar drošu elektronisku parakstu un laika zīmogu apliecināts apstiprinājums. Atbildīgās institūcijas, piemēram, Ceļu Policija, OCTA apdrošināšanas esamību transportlīdzeklim pārbaudīs pēc ieraksta datubāzē.

Tai pat laikā ikviens varēs turpināt slēgt OCTA standartlīgumu arī līdzšinējā kārtībā – pie apdrošinātāja klātienē, saņemot OCTA standartlīguma polises oriģinālu.

Pērkot e-polisi, LTAB iesaka ņemt vērā vairākas lietas: no apdrošinātāja saņemto apstiprinājumu ieteicams izdrukāt un saglabāt, bet, dodoties uz ārzemēm, līdzi jāņem OCTA polises oriģināls. Savukārt pārliecināties, ka dati par noslēgto līgumu nodoti centrālajai datu apstrādes sistēmai, ikviens varēs arī LTAB mājas lapā www.ltab.lv
 
Visi komentāri
 
256811. viesis 10.maijs 2008 0:41
0 0 Atbildēt

60'000 Ls nopietnai IT infrastruktūrai ta kā pamaz liekas. Droši vien būs kāds līgums noslēgts, kur uzturēšanas izmaksas būs pamatīgas.

Īstenībā, ja reiz CP varēs bez problēmām pārliecināties par OCTA esamību, kādēļ gan vajadzīgs vadāt līdz lieku papīru, ko pazaudēt?

256818. viesis 10.maijs 2008 11:45
0 0 Atbildēt

Tu regulaari pazaudee polisi?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti