Vairāk piesakās atlīdzībām par personai nodarītajiem zaudējumiem

 
26.maijs 2008 9:11

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) datiem, pērn 1,597 milj. latus jeb 5% no visām zaudējumu atlīdzībām ceļu satiksmes negadījumos veido atlīdzības par personai nodarītajiem zaudējumiem. Salīdzinot ar 2006.gadu, tās palielinājušās par 65%.

2007.gadā strauji pieaugušas vidējās atlīdzības, kas saistītas ar cietušo personu ārstēšanu un rehabilitāciju. Tas skaidrojams ar ārstniecības iestāžu sniegto pakalpojumu cenu pieaugumu, kā rezultātā pieaugušas arī apdrošinātāju izmaksājamo atlīdzību summas.

Novērojama arī pozitīva tendence: turpina palielināties to personu skaits, kas piesakās uz nemateriālajām atlīdzībām. Salīdzinot ar 2006.gadu, pērn šajā kategorijā izmaksāto zaudējumu apjomi ir pieauguši pat piecas reizes – no 28,5 tūkst.latu uz 139,6 tūkst.latu.

Baiba Gribuste, LTAB valdes priekšsēdētāja vietniece: „Arvien vairāk ceļu satiksmē cietušo apzinās savas tiesības un vienlaikus ar mantai nodarītajiem zaudējumiem piesakās atlīdzībām, kas paredzētas par personai nodarītajiem zaudējumiem.”

Visvairāk atlīdzināts par cietušo personu ārstēšanos pēc CSNg

Vislielāko īpatsvaru no apdrošinātāju izmaksātajām atlīdzībām par personai nodarītajiem zaudējumiem veido cietušo ārstēšanās izmaksas (48%) un atlīdzības VOAVA un VSAA (26%).
Par 85% pieauguši apdrošinātāju atlīdzinātie zaudējumi par ceļu satiksmes negadījumos cietušo ārstēšanos – no 410,1 tūkst.latu 2006.gadā līdz 759,4 tūkst.latiem pērn. Tai pat laikā izmaksu skaits pērn pat samazinājies.

Baiba Gribuste, LTAB valdes priekšsēdētāja vietniece: „Pēdējo gadu augstā inflācija ietekmē arī medicīnas pakalpojumu izcenojumus, kas pēdējā gada laikā ir ļoti strauji palielinājušies. To apliecina arī apdrošinātāju segtie zaudējumi cietušajiem, kas saistīti ar ārstēšanos. Gada laikā vidējā atlīdzība par ārstēšanos pieaugusi gandrīz divas reizes – no 349 latiem 2006.gadā līdz pat 655 latiem pērn. Prognozējam, ka šogad šīs izmaksas turpinās pieaugt, ņemot vērā, ka inflācijas rādītāji ir palikuši nemainīgi augsti. Tā kā ārstēšanās izdevumi veido vislielāko īpatsvaru no visām atlīdzībām par personai nodarītiem zaudējumiem, tad apdrošinātājiem šis cenu pieaugums ir ļoti būtisks.”

Pērn apdrošinātāji VOAVA un VSAA atlīdzinājuši zaudējumus par kopējo summu 419,7 tūkst.latu, veidojot otru nozīmīgāko izmaksu daļu par personai nodarītajiem zaudējumiem ceļu satiksmes negadījumos.

Pieaug pieteikumu skaits nemateriālo zaudējumu atlīdzībām

No 2005.gada 1.maija cietušajiem ir iespēja pieteikties arī uz nemateriālo zaudējumu kompensāciju sakarā ar cietušās personas fizisku traumu, sakropļojumu, invaliditāti, kā arī tuvinieka invaliditāti vai nāvi. Pērn par nemateriāliem zaudējumiem apdrošinātāji atlīdzībās izmaksājuši jau 139,6 tūkstošus latu pretstatā 2006.gadā izmaksātajiem 28,5 tūkstošiem latu.

B.Gribuste: "Atlīdzības par nemateriālajiem zaudējumiem mūsu sabiedrībai ir kaut kas jauns. Tāpēc uz visu atlīdzību fona to īpatsvars vēl joprojām ir salīdzinoši niecīgs. Tomēr jāatzīst, ka ar katru gadu cietušie un to tuvinieki kļūst izglītotāki un apdrošinātājiem arvien aktīvāk iesniedz atlīdzību pieteikumus."

Jaunums - atlīdzību indeksācija

No šī gada 1.janvāra, aprēķinot zaudējumu atlīdzības par cietušās personas darbspēju zaudējumu vai cietušās personas nāvi, tiks indeksēti cietušās personas vai mirušā apgādnieka saņemtie darba ienākumi pirms ceļu satiksmes negadījuma. Indeksācija attieksies uz ceļu satiksmes negadījumiem, kas notikuši pēc 2008.gada 1.janvāra, un tiks veikta reizi gadā, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes oficiāli noteikto iepriekšējā gada inflācijas koeficentu.

Pateicoties atlīdzību indeksācijai, cietušajiem, kuri ceļu satiksmes negadījuma rezultātā būs guvuši darba nespēju vai zaudējuši kādu no apgādniekiem, tiks nodrošināts tāds pats ienākumu līmenis kā līdz negadījumam, kas ik gadu pieaugs, atbilstoši patēriņa cenu un darba samaksas kāpumam valstī. Līdz ar to cietušā ienākumi laika gaitā nemazināsies. Šādas izmaiņas tika veiktas, ņemot vērā straujo inflāciju valstī, kā ietekmē strauji samazinās naudas vērtība.   

Informācijai par personai nodarīto zaudējumu atlīdzībām

Atlīdzībai par personai nodarītajiem zaudējumiem var pieteikties ikviens cietušais, kura veselībai ir nodarīts kaitējums - gājējs, velosipēdists, transportlīdzekļa vadītājs vai pasažieris u.c., ja vien viņš pats nav atzīts par atbildīgo CSNg izraisīšanā. Cietušajam ir iespēja pieteikties gan materiālo, gan nemateriālo zaudējumu atlīdzināšanai.

Uz doto brīdi apdrošināšanas atlīdzības limits par personai nodarītajiem zaudējumiem ir līdz 250 tūkstošiem latu. No 2009.gada 1.decembra tas tiks palielināts līdz 2,5 miljoniem eiro, bet no 2012.gada 1.jūnija tas pieaugs līdz 5 miljoniem eiro par satiksmes negadījumu.

Materiālo zaudējumu atlīdzība paredz segt finansiālus izdevumus, kas saistīti ar cietušās personas ārstēšanos, pārejošu darba nespēju, darbaspēju zaudējumu (invaliditāti) vai nāvi.

Ceļu satiksmes negadījumā cietušajam tiek atlīdzināti nemateriālie zaudējumi, kas saistīti ar viņa sāpēm un garīgām ciešanām viņa fiziskas traumas, sakropļojuma vai invaliditātes dēļ. Savukārt cietušā laulātajam, apgādniekiem un apgādājamajiem nemateriālās atlīdzības tiek maksātas tajos gadījumos, ja cietušais kļuvis par 1.grupas invalīdu vai arī gājis bojā. Nemateriālie zaudējumi tiek izmaksāti vienreizēja pabalsta veidā līdz Ls 1000,00 par katru ceļu satiksmes negadījumā cietušo personu.
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti