Statoil plāno izdalīt 100 000 papīra maisiņus atkritumiem

 
17.jūnijs 2008 8:48

Tuvojoties Līgo svētkiem, Dabasdraugiem, Statoil kopā ar Cūkmenu atklāj jauno pikniku un dabās došanās sezonu ar kampaņu „Paņem papīra maisu!”. Kampaņa norisinās jau otro gadu, un tās laikā astoņās Statoil degvielas uzpildes stacijās (DUS) plānots izdalīt 100 000 papīra maisiņu atkritumu savākšanai.

„Jau pēc nedēļas Jāņi! Lai tie nekļūtu par latviešu nacionālajiem mēslošanas svētkiem un lai līgotāji neaizmirstu pēc svētkiem savus atkritumus mežā, pļavā, ezera krastā vai citur, kur līgots, aicinu visus, izbraucot no Rīgas, bez maksas paņemt smukos papīra atkritumu maisiņus, kuros savākt savus atkritumus! Nemēslosim! Līgo!” saka Cūkmens, a/s „ Latvijas valsts meži” kampaņas „Nemēslo mežā!” varonis, kas cīnās par tīrību mežos.

„Papīra maisiņus par brīvu varēs paņemt deviņās Statoil uzpildes stacijās Rīgā, īpaši uz ielām, ved ārpus Rīgas un degvielas uzpildes stacijā Salacgrīvā,” stāsta Iveta Stirna, biedrības Dabasdraugiem valdes priekšsēdētāja. „Šogad esam ņēmuši vērā pērnā gada pieredzi, un pilnveidojuši maisiņu dizainu, tie tagad ir parocīgāki lietošanā. Bet, izvadājot maisiņus pa degvielas uzpildes stacijām, atklājām, ka sabiedrības informētības līmenis ir audzis. Daudzi no DUS apmeklētājiem lūdza atļauju paņemt maisiņus pat vēl pirms tie bija izlikti stendos. Atliek vien cerēt, ka lielākā daļa no tiem arī tiks izmantota tiem paredzētajiem mērķiem atkritumu savākšanai mežos, ceļmalās, ūdenskrātuvju krastos un citās vietās brīvā dabā.”

Kampaņas organizētāji ir aprēķinājuši, ka atkritumu savākšana viena kvadrātmetra platībā mežā izmaksā 13 latus. Ja katrā no 100 000 izdalītajām papīra turzām tiktu savākts vismaz viens kvadrātmetrs atkritumu, tad valsts budžetā tiktu ietaupīti vairāk nekā viens miljonu latu.

„Vēl nesen aicinājām DUS apmeklētājus atteikties no plastmasas maisiņiem pirkumiem, bet tagad aicinām paņemt papīra maisus atkritumiem. Bio iepakojums uzkodām, biodegvielas, papīra maisiņu kampaņa, elektrības izslēgšana visā birojā nakts laikā un papīra lapu otras puses izmantošana - Latvija Statoil iesaistās ikvienā aktivitātē, kas varētu palīdzēt sasniegt kopējo mērķi: samazināt mūsu (gan uzņēmuma, gan visas sabiedrības) atstāto pēdas nospiedumu vidē,” norāda SIA Latvija Statoil izpilddirektors Sandis Šteins.

Bezmaksas papīra maisiņi būs pieejami sekojošās Statoil degvielas uzpildes stacijās: Juglā, Brīvības gatve 434a; Pļavniekos, Lubānas ielā 76a; Deglava ielā 164c; Krasta ielā 101; Ziepniekkalna ielā 9; K. Ulmaņa gatvē 117; Sarkandaugavā, Tvaika ielā 2; Mežciemā, Biķernieku ielā 121a; Vienības gatvē 105. Īpašs jaunums šogad ir stacija ārpus Rīgas – Salacgrīvā, Viļņu ielā 4.

Dabasdraugiem un Cūkmens piedāvā nelielu testu, lai varat pārbaudīt savas zināšanas par dabai nozīmīgiem jautājumiem.

1.    Cik gados sadalās plastmasas pudele?
a.    1;
b.    5;
c.    100;
d.    500.
 
2.    Cik m3 (kubikmetri) atkritumu katru gadu nonāk Latvijas mežos?
a.    2;
b.    350;
c.    870;
d.    Vairāk kā 5000.
 
3.    Cik lielu daudzumu BIOplastmasas var iegūt no 1ha lauksaimniecības zemes?
a.    ~500 kg;
b.    Necik;
c.    ~ 2 tonnas;
d.    4 tonnas.
 
4.    Kurš no zemāk minētajiem iepakojuma veidiem ir videi Nedraudzīgs?
a.    Papīrs;
b.    Plastmasa;
c.    Audums;
d.    BIOplastmasa;
e.    Viss augstāk minētais.
5.    No kartupeļu un kukurūzas cietes var izgatavot:
a.    Iepirkuma maisiņus;
b.    Vienreizējās lietošanas traukus;
c.    Atkritumu maisus;
d.    Pudeles;
e.    Visu augstāk minēto.

Pareizās atbildes. 1:d; 2:d; 3:c; 4:b; 5:e.

Par Dabasdraugiem.lv

Kamēr vien cilvēks ir eksistējis, viņš ir radījis atkritumus un kaut kur tos izmetis. Diemžēl bieži vien šis kaut kur ir automašīnas atvērtais logs. Vai lazdu krūms turpat blakus vietai, kur ieturēta veselīga maltīte svaigā gaisā. Vai labākajā gadījumā lielā atkritumu kaudze blakus mazajai, jau pārpildītajai atkritumu urnai. Statistika stāsta , ka 2005. gadā no meža tika izvesti 6000 kubikmetru atkritumu! 
 
Mēs gribam uzlabot šo situāciju. Mēs gribam, lai tu vienmēr padomā, vai neesi aizmirsis aiz sevis tukšo sviestmaizes kārbu vai limonādes pudeli. Un mēs lūdzam tevi aicināt arī savus draugus vienmēr padomāt par apkārtējo vidi. 
 
Lai palīdzētu tev rūpēties par apkārtējo vidi, šī projekta ietvaros mēs esam izvietojuši stendus ar papīra maisiņiem. Paņem maisu, ieliec atkritumus un vēlāk izmet atkritumu konteinerā!
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti