«Land Rover» atzīmē 60 gadu jubileju

 
18.jūnijs 2008 10:53

Šogad visā pasaulē Land Rover atzīmē 60. gadadienu visas vasaras garumā, kad paredzētas daudzas aktivitātes un pasākumi. Land Rover jubilejai veltīts pasākums Latvijā bija Land Rover golfa turnīrs.

Land Rover sasniegumi

Pirms 60 gadiem, 1948. gada 30. aprīlī, Amsterdamā auto izstādē pirmo reizi notika auto ikonas Land Rover prezentācija. Land Rover Defender ir acīmredzami radies no šī pirmā modeļa, ko tagad pazīstam kā 1. sēriju. Pārsteidzoši ir tas, ka tiem ir kopīgas dažas oriģinālās detaļas, eļļas piltuves aizbāznis un stiprinājumi nolaižamajam audekla jumtam. Taču pārējās automašīnas tehnoloģijas ir būtiski pilnveidotas.

Tagad Land Rover kļuvis stiprāks par stipru, piedāvājot piecus auto modeļus – Range Rover, Range Rover Sport, Discovery, Defender un Freelander. Vispieprasītākais Land Rover modelis Latvijas tirgū ir  Ranger Rover Sport un Discovery3. Kopš 2003. gada Land Rover oficiālais dīleris Latvijā ir SIA Baltic Motors.

Nesen uzņēmums saņēma dzimšanas dienas dāvanu - divas Karalienes Godalgas Uzņēmumam (Queen‘s Awards for Enterprise). Pirmā godalga - Par Starptautisko Tirdzniecību piešķirta par eksporta apjomu, nepilniem 3.6 miljardiem latu gadā, 147 pasaules valstīs -  ar vislielāko noieta tirgu Ķīnā un Krievijā. Otrā godalga uzņēmumam piešķira Par Inovāciju - Land Rover vispāratzīto Apvidus reaģēšanas sistēmu (Terrain Response system). Šī sistēma darbojas, pagriežot sviru, pēc tam tiek aktivizētas transportlīdzekļa dzinēja reaģēšanas un vilkmes sistēmas ar mērķi maksimāli pārvietoties jebkurā apvidū - šī elektronika ir līdzvērtīga pieredzējušam instruktoram, kurš sēž blakus vadītājam.

Veiksmes stāsts

Land Rover ir izcils britu inženierzinātnes un rūpniecības veiksmes stāsts. Uzņēmuma rūpnīcās Solihalē (netālu no Birmingemas) un Halevudā (netālu no Liverpūles), kā arī pētījumu un izstrādes daļas mītnē Anglijas Vidienē, nodarbināti 8.5 tūkst. strādājošo. Tāpat uzņēmums atbalsta aptuveni 40 tūkst. darbavietu automobiļu piegādātāju nozarē.

Kopš pirmā Land Rover I. sērijas modeļa izlaišanas rūpnīcā Solihalē, Land Rover diktē noteikumus 4x4 tirgū. 1970. gadā uzņēmums sāka ražot visu laiku visievērojamāko 4x4 automobili - Range Rover, kas bija pirmais auto 4x4 segmentā. Tas vienlīdz labi paredzēts gan braukšanai pa šoseju, gan bezceļa apstākļos. Šodien līdzās Range Rover un Defender vietu ieņem arī Discovery 3 (dažos tirgos LR3), Freelander 2 (LR2) un Range Rover Sport.

Jau no Land Rover pirmsākumiem jūtams tā piedzīvojumu gars, piedzīvojumu meklētāji, zemnieki, zinātnieki, dabas pētnieki un sporta entuziasti izmanto iespēju, ko piedāvā Land Rover – piekļūt visskarbākajām vietām pasaulē. Jau 60 gadus kompānijas ražotos transportlīdzekļus izmanto daudzas humanitārās un dabas aizsardzības organizācijas; Šodien Land Rover oficiāli sadarbojas ar tādām organizācijām kā Born Free Foundation, Biosphere, Earthwatch, Karaliskā Ģeogrāfu Apvienība (kopā ar IBG) un Ķīnas Zinātnes un Pētījumu Apvienība.

Fils Pofams (Phil Popham), Land Rover izpilddirektors, uzsver: „Land Rover ir sena un izcila vēsture - un nākotne būs tikpat saistoša. Mūsu mērķis ir saglabāt savu nozīmīgumu un apmierināt klientu prasības šodienas mainīgajā globālajā vidē. Šī gada sākumā mēs prezentējām iespējamo nākotnes ieskatu - dīzeļhibrīda LRX kroskupeju.  Tas nozīmē to, ka Land Rover turpinās attīstīties, priekšplānā izvirzot jaunas iespējas, augstākas vērtības un ilgtspējīgu pastāvēšanu".

LAND ROVER VĒSTURE

1948. LAND ROVER I. SĒRIJA    4x4 britu auto ikonas prezentācija Amsterdamas auto izstādē
1949.    ARMY EDITION    Britu armija pasūta savus pirmos Land Rover
1953.        Izlaiž pirmo modeli ar garu garenbāzi
1958.    IZNĀK II. SĒRIJAS LAND ROVER
1966.        Izlaiž 500 tūkstošo Land Rover automašīnu
1970.    RANGE ROVER    Izlaiž daudzpusīgo Land Rover modeli ar divām durvīm
1971.    IZLAIŽ III. SĒRIJAS LAND ROVER
1976.        Jūnijā miljonais Land Rover
1982.        Izlaiž Range Rover ar četrām durvīm
1989.    DISCOVERY    Izlaiž trešo Land Rover modeli
1990.    DEFENDER    No jauna izlaiž un pārdēvē oriģinālo Land Rover
1992.    2. PAAUDZES RANGE ROVER
1995.        Ražo 100 tukstošus Land Rover gadā
1997.    FREELANDER    Izlaiž ceturto Land Rover modeli
2002.    3. PAAUDZES RANGE ROVER Jauna tipa Range Rover debija
2004.    DISCOVERY 3/LR3    Nāk klajā jaunākās paaudzes Discovery
2005.    RANGE ROVER SPORT      Tirdzniecībā nonāk populārais sporta tūrers
2006.            Land Rover izgudro sistēmu CO2 emisiju samazināšanai
2006.    FREELANDER2/LR2     Uzsāk jauna modeļa ražošanu Halevudas rūpnīcā
2007.        Uzstāda pārdošanas rekordapjomu: 226 tūkst. pārdotu automašīnu
2008.    LAND ROVER LRX    LRX koncepcija liek pamatus Land Rover nākotnei
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Mazda CX-80: septiņas sēdvietas, hibrīdi un dīzeļi (+ FOTO)

Mazda nesen prezentēja savu pilnīgi jauno flagmani CX-80. Tā virsbūve veidota, domājot par ērtu manevrēšanu ikdienas braukšanas un parkošanās situācijās, taču ar trim sēdvietu rindām tā nodrošina papildu daudzpusību lielākām ģimenēm. Lasīt vairāk

 

Kāpēc jaunais Toyota Land Cruiser ir principiāli cits auto? (+VIDEO) 12

Uz plašās planētas ražošanā vairs nav atlicis daudz tādu automašīnu kā Toyota Land Cruiser. Tāpēc pirmā iepazīšanās ar jaunās jeb J250 paaudzes modeli Skotijā ir īpaši svarīga. Lasīt vairāk

 

Rīgas dome ārkārtas sēdē lems par 10 miljonu eiro novirzīšanu ielu seguma atjaunošanai 5

Šodien izsludināta Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā deputāti lems par vairāk nekā 10 miljonu eiro novirzīšanu ielu seguma remontiem, liecina ārkārtas sēdes darba kārtība. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti