Volvo FH izaicina vienu no ātrākajiem varenauto Koenigsegg One:1 (+ video) 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Volvo Truck Latvia | 23.novembris 2014 12:15

Astoņas tonnas smagā Volvo FH pret vienu no ātrākajām sporta automašīnām pasaulē – Koenigsegg One:1.

Tāds ir jaunās Volvo īsfilmas “Volvo Trucks pret Koenigsegg” scenārijs. Sacīkšu mērķis ir vēlreiz pārbaudīt jauno I-Shift divsajūgu pārnesumkārbu, kura izstrādāta, pamatojoties uz sporta automašīnās izmantoto tehnoloģiju.

Volvo Trucks unikālā I-Shift divsajūgu pārnesumkārba tiek pārbaudīta jaunajā īsfilmā “Volvo Trucks pret Koenigsegg”. Īsfilmā Volvo FH sacenšas ar pasaulē pirmo “megaauto” – Koenigsegg One:1, kuras zirgspēku skaits ir vienāds ar tās svaru kilogramos (proti, 1360). Lai sacīkstes būtu taisnīgas, Volvo FH uzdevums ir mazliet atvieglots – kravas automašīna veiks tikai vienu apli, savukārt Koenigsegg jānobrauc divi. Tomēr, neskatoties uz to, rezultātu paredzēt nav iespējams. Sacīkšu mērķis ir vēlreiz pārbaudīt jauno Volvo I-Shift divsajūgu pārnesumkārbu.

Foto: Publicitātes attēls

“Volvo I-Shift divsajūgu pārnesumkārbai ir divi sajūgi – diezgan neraksturīgi kravas automašīnas nozarei. Tomēr līdzīgu tehnoloģiju jau izmanto sporta automašīnās. Tāpēc tieši šāds izaicinājums mums šķita vispiemērotākais,” stāsta Volvo Trucks Izmēģinājuma braucienu nodaļas vadītājs Džefs Bērds (Jeff Bird).

Ar I-Shift divsajūgu pārnesumkārbu aprīkotas Volvo FH kravas automašīnas un sporta automašīnas līdzība ir arī abu parocīgajā, nemanāmās pārnesumu maiņas nodrošinātajā vadāmībā. Par to varēs pārliecināties Zviedrijas dienvidos – Knutstorpas sacīkšu trasē, ko raksturo nelīdzenais reljefs un sarežģītie pagriezieni.

“Varētu šķist, ka tā ir smagsvara kravas automašīnai nepiemērota vide, taču ar diviem sajūgiem aprīkotā I-Shift pārnesumkārba ir vislietderīgākā apstākļos, kuros bieži jāmaina pārnesumi. Pārnesumu nemanāmā pārslēgšanās ievērojami uzlabo vadāmību,” apgalvo Džefs Bērds.

Pie Volvo FH stūres sēž pieredzējušais autosacīkšu meistars Tifs Nīdels. Neatklājot sacīkšu rezultātu, Tifs Nīdels, kurš iepriekš vēl nekad nav piedalījies sacīkstēs ar kravas automašīnu, atzīst, ka šī transportlīdzekļa veiktspēja viņu patīkami pārsteidza.

“I-Shift divsajūgu pārnesumkārba ir fantastiska! To jo īpaši labi var manīt nogāzēs – kravas automašīna raiti turpina gaitu, un nav jūtama nedz pretestība, nedz pārnesumu maiņa. Bremzējot zemāks pārnesums tiek ieslēgts ļoti laideni un ērti. Šai kravas automašīnai pavisam noteikti ir sporta automašīnas sirds,” saka Tifs Nīdels.

Volvo Trucks jaunā divsajūgu pārnesumkārba ir pieejama Eiropā kopš šā gada jūnija, un to iespējams iegādāties visos tirgos, kuros pārdod Volvo FH ar Euro 6 D13 dzinējiem, kuriem ir 460, 500 un 540 zirgspēku jauda.

Par I-Shift divsajūgu pārnesumkārbu

  • I-Shift divsajūgu pārnesumkārba pēc būtības ir kā divas paralēli savienotas pārnesumkārbas. Ja kāds pārnesums tiek ieslēgts vienā pārnesumkārbā, nākamais pārnesums jau laikus tiek iestatīts otrajā pārnesumkārbā. Mainot pārnesumus, viens sajūgs ir jāatslēdz brīdī, kad tiek aktivizēts otrs. Tas ļauj pārslēgt pārnesumus, nesamazinot jaudu.
  •  I-Shift divsajūgu pārnesumkārbas izstrādē izmantota I-Shift pārnesumkārba. Lai gan divsajūgu pārnesumkārbā ir daudz jaunu detaļu, jaunais dubultais sajūgs to pagarina tikai par 12 cm salīdzinājumā ar standarta I-Shift pārnesumkārbu.
  • I-Shift divsajūgu pārnesumkārba pārnesumus pārslēdz, kad nepieciešams, nesamazinot jaudu. Ja noteiktos braukšanas apstākļos optimālai darbībai ieteicams izlaist dažus pārnesumus, jaunā pārnesumkārba pārslēdz pārnesumus gluži tāpat kā parasta I-Shift pārnesumkārba.
  • I-Shift divsajūgu pārnesumkārba var ieslēgt jebkuru pārnesumu, nesamazinot jaudu, izņemot gadījumus, kad mainās darbības diapazons, t. i., pārslēdzoties no 6. pārnesuma 7. pārnesumā.
  • I-Shift divsajūgu pārnesumkārba jaunajā Volvo FH ir pieejama kā papildinājums I-Shift un manuālajai pārnesumkārbai.
  • I-Shift divsajūgu pārnesumkārba ir pieejama Eiropā kopš šā gada jūnija, un to iespējams iegādāties visos tirgos, kuros pārdod Volvo FH ar Euro 6 D13 dzinējiem, kuriem ir 460, 500 un 540 zirgspēku jauda.

Par sacīkstēm

Sacīkstes notika Knutstorpas sacīkšu trasē Zviedrijas dienvidos. Lai, sacenšoties ar sporta automašīnu, kravas automašīnai būtu labākas izredzes, pirms sacīkstēm kravas automašīnā tika atspējots 90 km/h ātruma ierobežojums. Lai īsfilmā radītu patiesi aizraujošu izaicinājumu, Volvo FH veic tikai vienu apli, savukārt Koenigsegg One:1 jānobrauc divi. Filmēšana notika norobežotā un apsargātā trasē.

Par kravas automašīnu sacīkstēs

Kravas automašīna, kura brauca bez piekabes, sver astoņas tonnas, tai ir 540 zirgspēku jauda, un tā ir aprīkota ar I-Shift divsajūgu pārnesumkārbu. Pirms sacīkstēm kravas automašīnā tika atspējots 90 km/h ātruma ierobežojums. Līdz ar to kravas automašīna trasē varēja sasniegt gandrīz 130 km/h lielu ātrumu.

Par Koenigsegg One:1

Koenigsegg One:1 ir pasaulē pirmais "megaauto" jeb sērijveidā ražota sporta automašīna ar vienu zirgspēku uz kilogramu. Tas nozīmē 1360 zirgspēkus uz 1360 kilogramiem – šādu attiecību neviens sporta automašīnu ražotājs iepriekš vēl nebija sasniedzis. Diapazonā no 3000 līdz 7500 apgriezieniem minūtē dzinēja griezes moments ir lielāks par 1000 Nm, un automašīna sasniedz ātrumu 400 km/h mazāk nekā 20 sekundēs no starta brīža.

Par Tifu Nīdelu

Tifs Nīdels vada britu televīzijas raidījumu automīļiem "Piektais pārnesums". Viņš ir bijis sacīkšu pilots daudzus gadus un ir braucis ar visu veidu transportlīdzekļiem un visu veidu sacīkstēs – sākot no Formula 1 autosacīkstēm līdz Lemānas 24 stundu braucieniem.

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Autobraucējs. 23.novembris 2014 12:51
6 0 Atbildēt

Man lūdzu tādu Volvo darbam , un bez ātruma ierobežojuma !

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti