Tas būtu jāzin! - Anatols Lapiņš – Porsche galvenais dizaineris 20 gadus 20

 

Foto: Publicitātes attēls/Porsche

iAuto | 28.septembris 2018 12:05

Anatols Lapiņš bija Latvijā dzimis inženieris un dizaineris, kas savu darba mūžu aizvadījis General Motors un Porsche autobūves uzņēmumos.

Anatols Lapiņš (Anatole Lapine) kopā ar vecākiem atstāja Latviju 1939. gadā, sākoties Otrajam pasaules karam, un devās uz Poliju, vēlāk uz Vāciju, kur Hamburgā bija māceklis Daimler-Benz darbnīcā. 1951. gadā Lapiņš ieradās Amerikā un sāka strādāt General Motors (GM) rūpnīcā kā virsbūvju izstrādes nodaļas inženiera palīgs.

Strādājot GM rūpnīcā, Lapiņš automīļiem ir radījis tādu dinamisku automašīnas modeli kā Chevrolet Corvette Stingray no kā vēlāk iedvesmojās Ford un Chrysler auto rūpnīcas, vēlāk Lapiņš uzraudzīja dizaina izveidi Porsche 928, 924, 944 un G sērijas 911 automašīnu modeļiem.

Kādreizējais GM uzņēmuma galvenais dizaineris Mihaēls Mauers (2000.-2004.g.) veltījis atzinīgus vārdus par Lapiņa veikumu, atklājot ka, Rīgā dzimušais auto dizaineris “ nesekoja modei, viņš nepārtraukti ar saviem konceptiem veidoja jaunas tendences”.

Eiropā Lapiņš atgriezās 1965. gadā un tika iecelts par Opel Izpētes centra vadītāju, bet 1969. gada 15.aprīlī viņš pievienojās Porsche kolektīvam kā stila nodaļas vadītājs.

Izcilais dizaineris Anatols Lapiņš piedzima Rīgā 1930. gada maijā. Lapiņš mācījās Ausekļa 46. pamatskolā Āgenskalnā. Ievērojamā personība no dzīves šķīrās 2012. gadā Bādenbādenē Vācijā.

Lapiņš pavadīja dzimtenē laimīgu bērnību un viņš ir teicis : ”Latvija paliks neizdzēšamā atmiņā”.

Foto: Publicitātes attēls/Porsche

Foto: Publicitātes attēls/Porsche

 
20 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Tas labi 28.septembris 2018 13:00
21 1 Atbildēt

ka ieraugot iztrūkstošo nullīti, tev kārtējā verbālā caureja piemetās, protams, par Anatolu Lapiņu tev nospļauties...

Noliktava Nr.7 28.septembris 2018 13:44
13 5 Atbildēt

Tu esi iAuto Juhans,štata kretīns,kas delfos gānās.

viencexperc 28.septembris 2018 13:57
12 15 Atbildēt

Ko par šitādu rakstīt? Piedalījās dizaina veidošanā. Bet nevis viens zīmēja. Tur taču vesala komanda strādā. Daudz taču latviešu bēgļu strādnieku pasaulē. Gan arhitekti, gan dizaineri, gan cūku kopēji.

Ja man teiktu sastādīt top 10 latviešu emigrantus, viņa tur nebūtu.

Liedskalniņš, Ostvalds, ,Upatnieks, ...u.c. kuri kaut ko ir radījuši un izpelnījušies atzinību un slavu (Ostvalds vienīgais latvijas Nobela prēmijas laureāts) kaut vai tas pats Vītols, kurš kļuva miljonārs, tajā laikā atpalikušajā un militāristu kontrolētajā Venecuēlā.

Bet ko šis? Deldēja krēslu un kontrolēja kā citi zīmē?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 26

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti