Unikāls eksperiments: Latvijā noskaidro, kurš no 50 elektromobiļiem efektīvākais 12

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 19.aprīlis 2024 6:59

Elektrum Drive sadarbībā ar auto izplatītājiem izveidojis Baltijā unikālu tirgū pieejamo elektroauto testu katalogu. Tests paredzēts potenciālajiem elektroauto pircējiem izvēles atvieglošanai, un tajā novērtēta vairāk nekā 50 Latvijā nopērkamu elektroauto modeļu efektivitāte tieši Latvijas klimatiskajos un satiksmes apstākļos.

Veicot testa braucienus, ir iegūti dati par elektroauto maksimālo nobraukumu ar pilnu akumulatoru, vidējo patēriņu pilsētās, šosejas un kombinētajā režīmā, kā arī uzlādes ātrumu. Praktiski izmantojamie testa rezultāti visiem interesentiem pieejami elektrum.lv/elektroautotesti.

Elektromobilitātes attīstība notiek strauji. Uz pasaules ceļiem jau šobrīd pārvietojas vairāk nekā 30 miljoni elektroauto. Pēc CSDD datiem 2020.gadā Latvijā uzskaitē bija 672 elektroauto, savukārt šobrīd to skaits jau pārsniedz 7100. Tikpat strauji audzis ir arī uzlādes punktu skaits - 2019.gadā Elektrum Drive sāka ar trīs uzlādes pieslēgvietām Rīgā un Jūrmalā, 2024.gadu plānojam noslēgt ar izbūvētām vairāk nekā 800 publiskās uzlādes pieslēgvietām visā Baltijā.

"Ja vēl pirms dažiem gadiem elektroauto izvēle bija diezgan ierobežota, tad šobrīd ir daudzveidīgas iespējas modeļu, cenas un komplektācijas izvēlē. Ja īsti nezināt, kādu elektroauto modeli izvēlēties, to plašais piedāvājums var iedzīt strupceļā. Jo īpaši tādēļ, ka šāda veida automašīnas tehnoloģiski kļūst arvien līdzīgākas. Arī statistikas dati rāda, ka ar elektroauto gadā vidēji nobrauc tikpat, cik ar iekšdedzes dzinēja automašīnu," saka Elektrum elektromobilitātes eksperts Edgars Korsaks-Mills

Tādēļ potenciālajam pircējam racionālu izvēli daudzveidīgajā modeļu, cenas un komplektācijas izvēlē var palīdzēt veikt Elektrum Drive elektroauto testu katalogs. Tajā vienuviet ir apkopoti jau vairāk nekā 50 Latvijas tirgū pieejami elektroauto modeļi, kuru efektivitāti, veicot testa braucienus, ir pārbaudījuši Elektrum eksperti. Katalogā atradīsiet gan elektroauto testa rezultātus, gan citu noderīgu informāciju, tai skaitā katram elektroauto modelim salīdzinājumu ar WLTP* standarta datiem, kā arī piemērotāko mājas uzlādes iekārtu no elektrumveikals.lv piedāvājuma.

Turpina Edgars Korsaks-Mills : "Elektrum testē elektroauto efektivitāti, veicot testa braucienu noteiktā maršrutā un pēc vienas testa procedūras. Daļai elektroauto modeļu ir veikti testi gan vasaras, gan arī ziemas apstākļos, turklāt katalogu turpinām papildināt ar jauniem modeļiem. Jānorāda, ka katra elektroauto modeļa tests ir unikāls, ar atšķirīgiem satiksmes un klimatiskajiem apstākļiem, kas var ietekmēt arī elektroauto testa rezultātu, tādēļ aicinātu elektroauto testa datus nesalīdzināt savstarpēji starp modeļiem. Testa rezultāta mērķis ir parādīt, kāda ir konkrētā elektroauto efektivitāte, kas iegūta testa brauciena laikā. To potenciālais pircējs var ņemt vērā pirms elektroauto iegādes, veicot izpēti un salīdzinot dažādu publiski pieejamo informāciju un datus par interesējošo elektroauto modeli."

Elektroauto testa braucieni veikti trīs maršrutos:

• pilsētas ~ 90 km (vidējais ātrums 30-35 km/h);

• šosejas ~ 80 km (vidējais ātrums 90-95 km/h);

• kombinētajā ~ 150 km (vidējais ātrums 50-60 km/h).

Galvenie vērtēšanas kritēriji:

• maksimālais nobraukums ar pilnu uzlādi (kombinētajā režīmā);

• vidējais patēriņš dažādos maršrutos;

• uzlādes ātrums Elektrum Drive 50 kW un/vai 150 kW līdzstrāvas uzlādes stacijā (no 5% līdz 95%).

Visi testa braucieni veikti, braucot "ECO" režīmā un uzturot salonā komforta temperatūru ~ 21 oC, un iegūtie dati nolasīti no konkrētā elektroauto modeļa borta datora.

* WLTP (Pasaulē saskaņotās vieglo transportlīdzekļu testēšanas procedūra) standarts izstrādāts, balstoties uz pasaulē apkopotiem braukšanas datiem, un iekļauj braukšanas situācijas gan pilsētas satiksmē, gan uz šosejas.

Foto: Publicitātes foto

 
Visi komentāri
 
Juris 19.aprīlis 2024 8:26
3 3 Atbildēt

Netīrākais transportlīdzeklis.

Kanibaals 19.aprīlis 2024 13:25
2 2 Atbildēt

Pajāt cik netīrs. Galvenais, ka netīrumi paliek ārpus pilsētas un lai pāķi tos osta. Tāpat pāķi atrod veidus kā sevi indēt, ber ceļu ar šīfera gabaliem, dīzeļus osta, dedzina atkritumus tā kā viens kvēps vairāk neko nemainīs.

Elon 22.aprīlis 2024 11:13
0 0 Atbildēt

Gribētu redzēt tavu transporta līdzekli,  dīvānā pirdēj

ZZZZ 19.aprīlis 2024 9:02
2 0 Atbildēt

Šajā tabulā var vismaz kaut ko redzēt, un daži cipari vienam ražotājam līdzīgiem modeļiem ir ļoti interesanti iznākuši!

elektrumveikals.lv/lv/majai/e-au...o-testi?page=2

gb 19.aprīlis 2024 10:39
2 0 Atbildēt

Interesanti, kas tā par uzlādi, ko mēra km/h

Kanibaals 19.aprīlis 2024 13:26
0 0 Atbildēt

km@h tā labāk?

ZZZZ 19.aprīlis 2024 10:55
0 0 Atbildēt

gb gribēji m/s? 🙈

0pis 19.aprīlis 2024 12:55
0 0 Atbildēt

Vēja spēku un virzienu ņēma vērā? Būtisks faktors, starp citu.

Teslists 19.aprīlis 2024 14:44
1 1 Atbildēt

Tesla model 3 būtu izpogajis visus. Bet dīleru uzpirktie miskastnieki uzskata, ka ar teslam Latvijā neviens nebrauc. 22kw patēriņš ir kosmoss priekš elektroauto. Teslai tas tāds ir ziemā pie -10 gradiem.

0pis 19.aprīlis 2024 15:41
2 2 Atbildēt

Teslai iestrēgs pedāļa uzlika un nakuj izlādēsies baterija. Laiks tak nākt pie prāta - Maskam Tesla ir tikai grabulītis, viņš nekad ar to nopietni nenodarbosies. Pūt un palaid auto biroja bezdētājiem, kas no tehnikas neko nesaprot, bet ģībst no planšetes,

ZZZZ 22.aprīlis 2024 10:57
0 0 Atbildēt

Ekspluatators 25.aprīlis 2024 22:14
0 0 Atbildēt

Pilikuma izšķirtspēja ļoti zema...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kāpēc ir tik svarīgi noteikt atbilstošu ātrumu satiksmes organizēšanai? Ceļa zīmes 110 km/h piemērs (+ VIDEO) 6

iAutolv skaidro, kādēļ arī tik nelielā satiksmes nogrieznī kāds ir Rīgas-Jūrmalas šosejas posms, nepieciešams savlaicīgi mainīt noteikto maksimālo ātrumu un kādēļ dažkārt lielāks ātrums nozīmē mazāku agresiju uz ceļa. Lasīt vairāk

 

6 Ginesa rekordi: Kārlis Bardelis ar laivu un velo apbraucis apkārt pasaulei (+ VIDEO) 3

Kad viņš sāka savu braucienu apkārt pasaulei, viņam bija 31 gads. To beidzot – 39. Kārlis Bardelis airu laivā un ar velosipēdu apceļojis zemeslodi un nu atgriezies Latvijā. Ceļojuma laikā sasniegti seši Ginesa rekordi un vākti līdzekļi labdarībai. Lasīt vairāk

 

No 1. maija atsevišķos valsts ceļu posmos palielinās maksimālo atļauto ātrumu 10

No 1. maija atsevišķos valsts galveno autoceļu posmos tiks ieviests palielināts atļautais braukšanas ātrums. Lasīt vairāk

 

Kas ir Cupra Tavascan ? (+VIDEO) 6

Izstādē Auto 2024 notika elektromobiļa Cupra Tavascan Baltijas pirmizrāde. Kā TV Autoziņām uzsvēra K-Auto Seat un Cupra tirdzniecības vadītājs Juha Patama, tā ir pilnībā elektriska SUV kupeja, SUV spēcīgā rakstura un kupejas elegances kombinācija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti