LTAB brīdina Latvijā reģistrētu auto īpašniekus neiegādāties OCTA pie Latvijā nereģistrētiem apdrošinātājiem 17

 

Foto: iAuto.lv

LTAB | 27.marts 2024 12:57

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk- LTAB) pēdējā laikā aizvien biežāk sastopas ar situācijām, kad Latvijā reģistrētu transportlīdzekļu īpašnieki nepārdomāti iegādājas OCTA polisi pie Latvijā nereģistrētām (visbiežāk Lietuvas) apdrošināšanas sabiedrībām.

“Eiropas Savienības normatīvie akti paredz, ka katrai dalībvalstij jāatbild par tajā reģistrētajiem transportlīdzekļiem, tajā skaitā jānodrošina OCTA iegādes iespējas, attiecīgi, ja OCTA polise transportlīdzeklim, kas reģistrēts mūsu valstī, iegādāta pie Latvijā nereģistrēta apdrošinātāja, tā nav derīga,” brīdina LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Atbilstoši OCTA direktīvai, katra dalībvalsts, veic visus vajadzīgos pasākumus, lai nodrošinātu to, ka civiltiesiskā atbildība par to transportlīdzekļu lietošanu, kas parasti atrodas tās teritorijā, ir apdrošināta. Tas nozīmē, ka, lai piedalītos ceļu satiksmē Latvijā un pārējās ES dalībvalstīs,  ar Latvijā reģistrētu transportlīdzekli, OCTA apdrošināšanas līgumu  tam var noslēgt tikai pie apdrošinātājiem, kam ir tiesības sniegt OCTA apdrošināšanas pakalpojumus Latvijā. Pēdējā laikā parādījušies vairāki gadījumi, kad transportlīdzekļu īpašnieki, neapzinoties riskus būt neapdrošinātiem, iegādājas polisi pie citas dalībvalsts apdrošinātāja, kas nav reģistrējis tiesības sniegt OCTA pakalpojumus Latvijā. “Šāda polise Latvijā reģistrētam transportlīdzeklim nav derīga” skaidro J.Abāšins.

“Iegādājoties transportlīdzeklim OCTA polisi pie citas dalībvalsts apdrošinātāja, Latvijā reģistrētā auto īpašnieks riskē ar sodu par braukšanu bez derīgas OCTA, kā arī gadījumā, ja ar šādu transportlīdzekli tiks izraisīts ceļu satiksmes negadījums, zaudējumus nāksies segt no savas kabatas,” informē LTAB valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka nepārdomāta OCTA iegāde, var rezultēties vairāku simtu un pat tūkstošu eiro lielās izmaksās.

LTAB vērš uzmanību, ka normatīvie akti paredz kārtību, kādā Latvijā reģistrēts transportlīdzeklis, kas paredzēts pārdošanai citā valstī, var būt apdrošināts pie citā dalībvalstī reģistrēta apdrošinātāja: “Ja transportlīdzekļa īpašnieks nolēmis auto pārdot ārvalstniekam, kas to plāno reģistrēt citā dalībvalstī, tad tam ir pienākums pārreģistrēt īpašumtiesības un noņemt auto no uzskaites izvešanai no Latvijas, un saņemt tranzīta numura zīmes.  Tikai šādā gadījumā jaunais auto īpašnieks var iegādāties OCTA polisi pie tās valsts apdrošinātāja, kurā paredzējis reģistrēt iegādāto spēkratu,” skaidro J.Abāšins.

 
Visi komentāri
 
Tiltiņš 27.marts 2024 13:41
12 0 Atbildēt

Vai tik nav tā ka kāda Eu regula vai direktīva to tomer atļauj, bet mūsu normatīvi pretēji Eu dokumentiem to aizliedz, ne reizi vien tā ie bijis citās lietās.

Nja 27.marts 2024 14:38
0 0 Atbildēt

Man šķiet tā regula nosaka ka octa ir derīga visā EU. Bet te jau paša octa iegāde tiek apšaubīta un īsti nav derīga. Šķiet diezgan loģiski, ja auto reģistrēts LV, tad Tu šeit arī perc octu, kura ir deriga EEZ.

BMW 27.marts 2024 15:15
15 0 Atbildēt

Kas tas te par kārtējo kartelīti? Ja apdrošinātājam ir licence un segums ir derīgs Latvijā, tad pērku kur lētāk! Sanāk ka LTAB biedriem ir neatbilstošas cenas Baltijas līmenī!

Ludis 27.marts 2024 15:33
3 0 Atbildēt

Redz ku lieta pret LTAB bijusi, LTAB zaudeja

m.db.lv/zinas/nakamga...u-cenas-514349

Cik atceros vel bija ka OCTAi ir jaatlidzina zaudejumus lidz 2500’000€, bet bija MK kas paredzeja bezmaz ne vairak ka 12’000€, tur par acu zaudešanu bija kaut kas ap 400€

GB12 27.marts 2024 15:38
0 0 Atbildēt

Ko tad ar Baltiju aprobežojies? Bet pēc šādas loģikas visi, piemēram, Skandināvijas, Īrijas vai citu dārgo apdrošināšanas valstu auto īpašnieki varētu mašīnas drošināt Latvijā, kur ir vienas no zemākajām OCTA cenām Eiropā.

spainis 27.marts 2024 21:02
0 0 Atbildēt

Nu bet kāpēc gan ne? Pērkot polisi tak jānorāda mašiņa numurs un reģistrācijas apliecības numurs. Attiecīgi  ir iespēja redzēt, ka mašins reģistrēts dārgajā valstī un polisei tiek piestādīta dārgā cena. Kur problēma?

GB12 28.marts 2024 14:17
0 0 Atbildēt

Tad tas šo padarītu bezjēdzīgu. Jo Lietuvas apdrošinātājs tieši tāpat tad skatītos uz Latvijā reģistrētu auto, vai ne tā?

BMW 28.marts 2024 8:47
10 0 Atbildēt

Ja jau tās Latvijas cenas būtu lētākās, saimnieciskie letiņi nepirktu polises Lietuvā! Intereses pēc paskatījos nekustamā īpašuma apdrošināšanas polises Lietuvā un sāku domāt, ka nākamo polisi ņemšu pie Leišiem.

Jahtas polisi pirku pie Vāciešiem, bija 5 reises lētāk kā Ergo, bet pārējie LV sūnu ciema kantori neko tādu nemaz neapdrošina!

GB12 28.marts 2024 14:22
0 0 Atbildēt

Es nesaku, ka lētākās, lasi uzmanīgāk. Bet par leišiem runājot - vai esi tik drošs, ka, pērkot polisi, ja tas ir privātīpašums un nav tur kaut kāda ūberpils, vai tiešām sanāks jūtami lētāk? Normālu māju Latvijā apdrošināt maksā ap 200-300 euro gadā. Lietuviešu apdrošinātājam te būs jārēķina klāt administratīvās papildus izmaksas, kas radīsies kaut vai tāpēc, ka būs jāorganizē eksperts, kas te uz vietas to īpašumu apskatīs. 

Jahtas vispār drošina arī BTA un If. Protams, ir savi nosacījumi, bet apdrošināt var.

Freijers 27.marts 2024 16:13
2 0 Atbildēt

Paga paga, kā tas iet kopā ar vienoto ES tirgu ? Jeb LTAB ierāvēji, kas OCTA likumu savām interesēm jau salobējuši pilnīgi nu sāk bīties no reālas konkurences ?

650 27.marts 2024 18:25
2 0 Atbildēt

Misters Abāšins drošvien neko (ne/Uja..) nebij iepriekš dzirdējis- kā te varēja ieviesties vispār tāda tehniska iespēja, ka labticīgais klients šo LV OCTA polisi vispār var pie kaut kādiem "ārvalstu" šarlatāniem iegādāties. 

Nekur nekādi "tiesiskie" regulējumi (vai tā dēvētā Uzraudzība) nav ne nafig vajadzīgi- lai tik tuvējo "ārzemju" krāpnieki turpina tos LVijas lohus kāst arvien izsmalcinātākos veidos. Bolti,Volti,investīciju kāllcentri, priekšapmaksas "objabonementa" automazgātuves- ir jādara viss iepējamais latvijiešu Darbaļaužu ērtībām.

Jumu 27.marts 2024 19:33
1 0 Atbildēt

Bet kā uzzināt, ka apdrošinātājs nav Latvijā reğistrēts? Vajadzēja ar to sākt, bet par to ne vārda.

GB12 28.marts 2024 14:26
0 0 Atbildēt

Jābūt Latvijas Bankas mājas lapā. Viņi dod licences apdrošinātājiem. Agrāk to darīja FKTK, viņu mājas lapā šis saraksts bija.

imzz 28.marts 2024 10:52
0 0 Atbildēt

Automašīnas apdrošināšana jūsu mītnes valstī

Automašīnu reģistrācijas iestādēm ir jāpieņem apdrošināšanas segums no jebkuras apdrošināšanas sabiedrības:

atrodas šajā valstī vai ar biroju tur

bez biroja šajā valstī, bet pilnvarota tur sniegt pakalpojumus.

Principā jūs varat apdrošināt savu automašīnu arī citā ES valstī, kas atšķiras no jūsu dzīvesvietas valsts. Taču neaizmirstiet pārbaudīt, vai apdrošināšanas kompānija piedāvā starptautiskus pakalpojumus.

Citāti no: 

europa.eu/youreurope/ci...y/index_en.htm

AK 29.marts 2024 13:26
0 0 Atbildēt

OCTA taksistiem ir sākot no 80 eiro mēnesī, dažas sabiedrības grib par 4000€ vērtu auto prēmiju  6000€ gadā.

Galvenais pie leišiem nenopirkt

Guntars 30.marts 2024 20:14
0 0 Atbildēt

Visa tā octa ir kartelis,jautāju par dokumentiem lai uzrāda viņi mani sūtīja uz visādiem sev izdevīgiem datiem, beigās vēl vienu māju tālāk, tā kā Latvijas valsts ir komercfirma tad šī ir viena no lielākajām afērām .

Rexx 31.marts 2024 15:09
0 0 Atbildēt

Šajā sakarā daži jautājumi:

1. Vai  tad vienā ES valstī iegādāta polise nav saistoša citai ES valstij? Līdzīgi, kā auto garantijas nosacījumi?

2. Ja jau Lietuvā iegādāties OCTA ir izdevīgāk, kāpēc tad mūsējie nav elastīgi ar cenām? Vai tad Lietuvā servisi daudz lētāki? 

3.Vai mūsu OCTA  tirgoņiem apetīte lielākā?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 2

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti