No 1. maija atsevišķos valsts ceļu posmos palielinās maksimālo atļauto ātrumu 10

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 30.aprīlis 2024 11:00

No 1. maija atsevišķos valsts galveno autoceļu posmos tiks ieviests palielināts atļautais braukšanas ātrums.

Maksimālo atļauto braukšanas ātrumu līdz 110 km/h plānots palielināt Jūrmalas šosejas (A10) posmā no Rīgas līdz Jūrmalai.  

Braukšanas ātrums līdz 100 km/h būs atļauts trijos posmos:

-       Daugavpils šosejas (A6) posmā no Salaspils līdz Ikšķilei (19,65.– 28,30. km);

-       Tīnūžu–Kokneses šosejas (P80) posmā no Ogresgala līdz Koknesei (5,20.–60,35. km); 

-       Jelgavas šosejas (A8) posmā no Rīgas līdz Jaunolainei (9,98.–18,96. km). Pērn vasaras sezonā braukšanas ātrums tur netika mainīts, tomēr, izvērtējot ceļu satiksmes negadījumu statistiku, secināts, ka šajā posmā vasaras sezonā ir iespējams palielināt atļauto braukšanas ātrumu.

Netiks palielināts maksimālais atļautas braukšanas ātrums Tallinas šosejas (A1) Saulkrastu apvedceļa posmā (21,40.–26,02. km), jo pērn, salīdzinot ar 2022. gadu, ceļu satiksmes negadījumu skaits uz tās palielinājās par 58 %. Maksimālais braukšanas ātrums uz šīs šosejas ir ne lielāks par 90 km/h, atsevišķos posmos tas ir mazāks. 

Atgādinām, ka ceļazīmes norāda maksimālo braukšanas ātrumu, kuru nedrīkst pārsniegt, taču autovadītāja pienākums ir izvērtēt ceļa stāvokli, braukšanas apstākļus, transporta līdzekļa tehnisko stāvokli un savas spējas, un izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu līdz maksimāli atļautajam. 

Aicinām autovadītājus atbildīgi izturēties pret tiesībām vadīt transporta līdzekli un rūpēties par savu un citu satiksmes dalībnieku drošību, neveikt pārdrošus un aizliegtus manevrus un rūpīgi izvērtēt nepieciešamību veikt katru ieplānoto apdzīšanas manevru, kas ir bīstamākais satiksmē. 

Par mainīgo elektronisko ceļazīmju darbību

No 15.aprīļa Vidzemes šosejas (A2) posmā no Langstiņiem  līdz Siguldai, kur darbojas mainīgās elektroniskās ceļazīmes, jau no 15. aprīļa maksimālais atļautais braukšanas ātrums labvēlīgos apstākļos ir līdz 110 km/h.

Mainīgās elektroniskās ceļazīmes ir savienotas ar trim meteoroloģiskajām stacijām, ar kuru palīdzību tiek iegūti dati: saķeres koeficients, gaisa un virsmas temperatūra, nokrišņu daudzums, veids, intensitāte, redzamība, vēja ātrums u.c. Izvērtējot katru no iegūtajiem mērījumiem, tiek automātiski izvēlēts atbilstošākais maksimālais atļautais braukšanas ātrums. Informācija uz mainīgās informācijas ceļa zīmēm tiek atjaunota ik pēc piecām minūtēm un var būt atšķirīga uz katras ceļazīmes, jo meteoroloģisko staciju rādījumi katrā posmā var būt atšķirīgi. 

Ja uz mainīgās informācijas ceļazīmēm nav nekāda veida informācijas, atļautais maksimālais braukšanas ātrums ir 90 km/h ārpus apdzīvotām vietām un ir jāizvēlas ātrums, kas atbilst konkrētajiem laikapstākļiem un/vai situācijai uz ceļa.

Ķekavas apvedceļš

Savukārt Ķekavas apvedceļa četru joslu posmā no Krogsila līdz Rīgas apvedceļa šķērsojumam maksimālais atļautais braukšanas ātrums transportlīdzekļiem ar masu līdz 7,5 t ir 120 km/h. Vēršam uzmanību, posms no Krogsilam līdz Rīgas apvedceļa šķērsojumam ir apzīmēts ar ceļazīmi Nr. 552 “Ātrgaitas ceļš”, kas atļauj maksimālo braukšanas ātrumu līdz 120 km/h un liedz lēngaitas tehnikai, gājējiem un velosipēdistiem izmantot šo posmu.

 
Visi komentāri
 
khe 30.aprīlis 2024 11:26
0 0 Atbildēt

uz Siguldas šosejas, lai arī skaitās 110, ir daudz garu posmu, kur tāpat ir 90, kas liekas nedaudz dīvaini...

Uz Jelgavas šosejas arī - kāpēc tikai līdz Jaunolainei palielināt ātrumu - tālāk , kur mazāk braucēju, tur ne? Ceļš pēc būtības tik pat pārskatāms, ok tur ir krienti vairāk pieslēgumi uz privātmājām, aks tad noteikti arī ir iemesls, bet nu dēļ tām mājām, kur reizi dienā katrā kāds iebrauc/izbrauc... Nu nez.

iJuris 30.aprīlis 2024 21:07
0 0 Atbildēt

Jelgavas šoseja cauru gadu ir vismaz 110, parasti gan ap 120 130.... Citiem mazliet vairāk.

Tikai zīmēm nauda pietrūka, tāpēc uzlika tik, cik varēja atļauties.

650 30.aprīlis 2024 11:53
2 0 Atbildēt

Kāpēc rīgas virzienā pie tā dēvētā Babītes mezgla uz jūrmalas šosejas tieši PIRMS pašas Piņķu nobrauktuves/izbrauktuves un tai 50m tālāk sekojošās iebrauktuves LN tankā ir demonstratīvi pakarināta zīme 110 ? Kādi diez ir (kārtējie) "loģiskie" argumenti kokrēti šajā acīmredzamu nepārprotamu Debiliķu "izprojektētajā" vietā??

0pis 30.aprīlis 2024 12:30
0 0 Atbildēt

Nu tas virsraksts skan pilnīgi kā "Mazie, paciešās, tūlītās auklīte vissiem nomazgās duppšus un uzliks sausus pamperuļļus" 😄

imzz 30.aprīlis 2024 14:04
1 0 Atbildēt

Nu, beidzot. Slavenais ātrumposms Babīte-Lielupes tilts apm. 6 km, par kuru ir bijušas tikpat dedzīgas diskusijas, kā par kādu Nirnburgringa trasi, beidzot atkal darbosies ;)

0pis 30.aprīlis 2024 16:31
0 0 Atbildēt

Tak nav tir 6km....3?

krampītis 30.aprīlis 2024 19:49
0 1 Atbildēt

sašutusī tauta beeeeiiidzot varēs spiiieest gāaaaazes pedāaali ))

imzz 1.maijs 2024 13:05
0 0 Atbildēt

Un spļaut zēveli par tiem, kuri velkas 3 joslā uz 90 ;)

ro 30.aprīlis 2024 20:48
0 0 Atbildēt

Cik nu spiest,bet uz saviem 140 varees vilkties pa Juurmaleni😁

ZZZZ 1.maijs 2024 8:47
0 0 Atbildēt

Tikmēr mazpicānos var 250!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

44 505 eiro - Volkswagen Golf GTI pieejams pasūtīšanai

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen atklājis pieteikšanos modernizētā Golf sportiskā modeļa GTI iegādei. Cena par bāzes versiju – 44 505 eiro. Lasīt vairāk

 

Gaidot uzlādi, tas svarīgi - Jēkabpilī uzbūvē mazmājiņu par 70 000 eiro (+ VIDEO) 21

Kamēr vieni nesaprot, kā tādu summu var izlikt par tautā saukto mazmājiņu, citi, ieskaitot elektroautomobiļu īpašniekus no tuvējā uzlādes punkta, priecājas, par noderīgo infrastruktūras risinājumu. Vairāk RE TV video sižetā. Lasīt vairāk

 

Ātruma cilts: divi vīri, divi elektroauto, divas atšķirīgas uzlādes stratēģijas - kurš pirmais tiks līdz Liepājai (+ VIDEO) 19

Pauls Timrots kopā ar kolēģi Edgaru Bergholcu meties elektroauto izaicinājumā – abi sacenšas, lai tiktu līdz Liepājai, katrs izmantojot savu mašīnas uzlādes stratēģiju. Lasīt vairāk

 

Līdz 47 mašīnām stundā – cik var saražot Xiaomi rūpnīca? (+ VIDEO) 13

Neskatoties uz to, ka Ķīnas tehnoloģiju gigants Xiaomi autobūves jomā ir jaunpienācējs, uzņēmuma ambīcijas ir lielas un attīstība strauja. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti