Ārzemēs reģistrēta auto vadīšanai Latvijā vairs nav izņēmumu - Latvijā deklarētiem autovadītājiem jamaksā nodoklis 79

 

Foto: iAuto.lv

iAuto.lv | 30.jūnijs 2017 11:03

Kopš šī gada sākuma stājušies spēkā grozījumi Ceļu satiksmes, Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumos, kas paredz to, ka par ārzemēs reģistrēta transportlīdzekļa lietošanu Latvijas teritorijā jāmaksā diezgan sālīti. Vai ir kādi izņēmumi?

Grozījumi likumos nosaka, ka par ārzemēs reģistrēta transportlīdzekļa izmantošanu jāmaksā:

  • 10 EUR dienā;
  • 250 EUR mēnesī;
  • 600 EUR par 6 mēnešiem;
  • 1000 EUR par gadu.

Jāpiemin, ka šis nodoklis attiecas uz Latvijā deklarētām personām, kuras vēlas izmantot ārzemēs reģistrētu transportlīdzekli.

CSDD norāda, ka vairs nepastāv arī izņēmumu un nodoklis jāmaksā, ja pat automobiļa īpašnieks ir līdzās automašīnā. Nav arī nozīmes tam, ka automobilis kalpo dienesta vajadzībām vai darba pienākumiem - ja autovadītājs deklarēts Latvijā, ārzemēs reģistrēta transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis ir jāmaksā.

Ārzemēs reģistrēta transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa apmaksas kvīts Foto: iAuto.lv

Te gan jāatceras tas, ka šis nodoklis tiek piemērots konkrētajam automobilim, nevis autovadītājam. Tāpēc vienu reizi to samaksājot, apmaksātajā periodā ar šo auto drīkst braukt jebkurš. CSDD atgādina, ka atbildība (piemēram, soda piemērošana par CSN pārkāpumu, vādītājam klāt neesot, u.tml.) ir tam, kurš veicis maksājumu.

Par šī likuma neievērošanu autovadītājam piemērojams sods no 140 līdz 400 EUR. Satiksmes ministrija šos grozījumus pamatoja ar to, ka daļa iedzīvotāju iespēju pārvietoties ar ārzemēs reģistrētu auto izmantoja negodīgi, lietojot Latvijas ceļus un infrastruktūru, bet nodokli par to nemaksājot.

Ja īslaicīgai lietošanai 10 EUR dienā šķiet pieņemami, tad ilgstoši lietot ārzemēs reģistrētu transportlīdzekli kļūst dārgi,  it īpaši ja ir kāds pamatots šāda transportlīdzekļa lietošanai Latvijā. Tomēr ir iespēja ārvalstīs reģistrētus transportlīdzekļus Latvijā piereģistrēt uz laiku, ārzemēs izdotās numurzīmes nododot CSDD glabāšanā un pēc tam tās atgūstot. Tādējādi par transportlīdzekļa ekspluatāciju Latvijā jāmaksā nodokļi un nodevas tāpat, kā par Latvijā reģistrētu transportlīdzekli.

Padalies komentāros ar savu pieredzi! Vai ir nācies šo nodokli maksāt vai piereģistrēt transportlīdzekli uz laiku?

 

 
79 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
imzz 1.jūlijs 2017 1:53
105 4 Atbildēt

"CSDD norāda, ka vairs nepastāv arī izņēmumu un nodoklis jāmaksā, ja pat automobiļa īpašnieks ir līdzās automašīnā."-

Ja atbraucis paziņa no ārzemēm, tad nevar iesēsties vadītāja vietā, ja nav samaksāts nodoklis ,kaut gan ārzemnieks sēž blakus ar visiem dokumentiem ? Tas jau ir , kā Šveikā bija, "non plus ultra", kaut kas vienreizējs. Derētu salīdzināt, vai Latvija nevar pretendēt uz vietējiem autobraucējiem nedraudzīgākās ES valsts statusu.

Pļurkt 30.jūnijs 2017 14:20
97 25 Atbildēt

Ir jau ar!!

Visā Eiropā VAR iziet TA un apdrošināt auto reģistrētu Latvijā.

VISĀ Eiropā tā IR legāla TA un apdrošonāšana IZŅEMOT Latviju!!

VISĀ Eiropā VAR noteiktu mēnešu skaitu pārvietopties ar citā valstī reģistrātu mašīnu, un pie kājas kur ir deklarēts tās vadītājs, bet Latvānijā nevar!

Neko vairāk kā pēdējās pāri palikušās ādas nomaukšanas likums!

martinslusis 30.jūnijs 2017 12:55
95 11 Atbildēt

Vispār jau interesanti kā tas viss iet kopā ar brīvu darbaspēka un resursu kustību Eiropas Savienībā. Nodomu, protams, saprotu, bet kaut kā nav pārliecības, ka tas iet kopā ar ES ideju.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti