No maija jaunie lietotāji var pieslēgties tikai elektrības mikroģenerācijas neto norēķinu sistēmai 17

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 2.maijs 2024 10:05

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Izmaiņas likumā paredz ļoti būtiski mainīt principus, pēc kādiem elektrību ražojošās mājsaimniecības nodod to kopējā tīklā, proti, līdz šim tika izmantota neto uzskaites sistēma, kad tika uzskaitīts mājsaimniecības kopējā tīklā nodotās elektroenerģijas apjoms, kuru pēc tam varēja saņemt atpakaļ, savukārt turpmāk tiks izmantota neto norēķinu sistēma, kurā uzskaitīs kopējā tīklā nodotās elektrības cenu konkrētajā brīdī, bet elektrības iztrūkuma brīdī mājsaimniecībai tā būs jāpērk jau par tā brīža cenu. Atsevišķi nozares eksperti ir prognozējuši, ka šīs izmaiņas būtiski mazinās saules paneļu pievilcību patērētājiem.

Valdība šā gada februārī apstiprināja grozījumus elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, kas paredz, ka no šā gada 1.maija Latvijā sāks darboties jauna sistēma mājsaimniecībām, kas ražo elektroenerģiju pašpatēriņam no atjaunojamajiem resursiem, piemēram, uzstādot saules paneļus un pārpalikumu nodod elektroenerģijas tirgotājam.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) iepriekš norādīja, ka Latvijā ir ap 18 000 mājsaimniecību, kam uzstādīti saules paneļi, un lielu daļu no gada patēriņa tās apgādā sevi ar pašu saražoto elektroenerģiju. Gan vēsturiski esošās sistēmas - neto uzskaite, gan jaunās sistēmas mērķis ir saražoto elektroenerģiju izmantot savam patēriņam.

Mājsaimniecības, kuras uzstādījušas saules paneļus un šobrīd izmanto esošo sistēmu - neto uzskaites sistēmu, to varēs izmantot līdz 2029.gada 28.februārim. Līdz šim esošajai neto uzskaites sistēmai varēja pievienoties līdz šā gada 30.aprīlim.

Jebkurā brīdī, sākot no šodienas, 1.maija, iedzīvotāji varēs brīvi pāriet no neto uzskaites sistēmas uz neto norēķinu sistēmu.

Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM) norāda, ka neto norēķinu sistēmu izmanto aktīvie lietotāji, kuri uzstādījuši, piemēram, saules paneļus un ražo "zaļo" elektroenerģiju. Elektroenerģijas pārpalikumu, kas tiks saražots un netiks uzreiz izmantots savam patēriņam, varēs nodot savam tirgotājam par līgumā noteikto vienošanās cenu, tostarp tā saukto universālā pakalpojuma cenu.

KEM akcentē vairākums jaunās sistēmas ieguvumus, tostarp turpmāk neto norēķinu sistēmu varēs izmantot arī uzņēmumi, saražoto elektroenerģiju varēs izmantot visos lietotāju objektos, kā arī atjaunīgo ražošanas iekārtu, piemēram, saules paneļu, jaudu varēs palielināt līdz pat 999,999 kilovatiem (kW) līdzšinējo 11,1 kW vietā.

Tāpat elektroenerģijas pārpalikumu varēs nodot savam tirgotājam par līgumā noteiktu vienošanās cenu, tostarp tā saukto universālā pakalpojuma cenu, ja iekārtas jauda ir līdz 50 kW. Vienlaikus uzkrājumu "virtuālā makā" varēs izmantot elektroenerģijas rēķinu segšanai, gan elektroenerģija cenas, gan sistēmas pakalpojumu segšanai.

Universālo pakalpojumu varēs izmantot gan mājsaimniecības, kam ražošanas iekārtu uzstādītā jauda nepārsniedz 50 kW. Minimālā cena par nodoto enerģiju nedrīkstēs būt zemāka par nulle eiro par megavatstundu (MWh), un tirgotājs to nevarēs samazināt vairāk kā par 20 eiro par MWh no "Nord Pool" biržas nākamas dienas stundas cenas.

Piemēram, ja "Nord Pool" biržas nākamās dienas stundas cena uz to brīdi ir 80 eiro par MWh, gala cena, par kādu elektroenerģija tiks nodota tirgotājam, ir ne mazāka, kā 60 eiro par MWh.

Lietotājiem, kam uzstādītās elektroenerģijas ražošanas iekārtas jauda pārsniedz 50 kW, būs iespēja vienoties ar tirgotāju par citu elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas līguma veidu, tostarp, vienoties par cenu, par kādu lietotājs elektroenerģijas pārpalikumu nodos savam tirgotājam.

Lai aktīvais lietotājs varētu patērēt elektroenerģiju visos savos objektos, elektroenerģijas tirdzniecības, kā arī neto norēķinu sistēmas līgumam par visiem aktīvā lietotāja objektiem ir jābūt noslēgtam pie viena tirgotāja, un līgumam ir jābūt uz aktīvā lietotāja vārda. Visiem aktīvā lietotāja objektiem ir jābūt pieslēgtiem arī viena sadales sistēmas operatora pārvaldītajiem tīkliem, norāda KEM.

Gan vēsturiskās neto uzskaites sistēmas, gan jaunās neto norēķinu sistēmas mērķis ir dot iespēju lietotājiem ar mikroģenerācijas iekārtām ražot elektroenerģiju savām vajadzībām pēc iespējas vienkāršāk - ar mazāku administratīvo slogu, norāda Melnis.

Jaunā sistēma izveidota, lai paplašinātu lietotāju loku, kas var šādu sistēmu izmantot, vienlaikus nodrošinot to, ka sistēmas paplašināšana nerada negatīvas sekas citiem elektroenerģijas lietotājiem, akcentē ministrs.

 
Visi komentāri
 
wons 2.maijs 2024 23:37
0 0 Atbildēt

Var kāds pateikt, vai tas ir izdevīgi?

Vispār 5.maijs 2024 18:34
0 0 Atbildēt

interesanti,  kāpēc iepirkt drīkstēs par kaut kādu samazinātu cenu,  nevis Nordpool cenu  ?????riktīga apjāšana.  Elektrības mājražotājs taču tāpat jau maksā par visiem sadales tīkla pakalpojumiem  !  Atkal ar likumu tiek garantēta peļna kādam x ....

1+1≠2 3.maijs 2024 6:53
0 0 Atbildēt

Čuhņa, "Baltijas valstis vienojušās no Krievijas elektrotīkla atslēgties vēl pirms 2025.gada" cik daudz vates mums ir pārdots par NordPool cenu?

ZZZZ 3.maijs 2024 11:27
0 1 Atbildēt

Vienojušās nav tas pats kas atslēgsies. Un Nord ir virziens kas nav tur, kur. Bet nekas mēs paši saviem poolistiem lēti saražosim un pa dārgo nopirksim 👌

scontent.frix9-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6...BQ&oe=663A7C52

BMW 3.maijs 2024 11:24
0 0 Atbildēt

Kāds jau lieto to Neto norēķinu sistēmu? Var padalīties pieredzē par cik tirgotājs iepērk un par cik tiek pirkts atpakaļ? No teksta var noprast, ka tagad ļauj likt 50 kw paneļus, tātad ir jānodod 5x vairāk, lai tur kaut kas sanāktu. 

Sanāk, ka tirgotāji uz mājsaimniecību rēķina pildīs ES kvotas atjaunojamajai enerģijai un vēl liks mājsaimniecībai par to piemaksāt. Bet varbūt es kļūdos un kāds var mani apgaismot.

ZZZZ 3.maijs 2024 11:32
0 0 Atbildēt

Vai tiešām BMW ir tik naivi? Tur drīz piemaksāsi lai ielaistu tīklā! Uzraksti šo redzamā vietā lai vēlāk neteiktu ka.ka.

hue 3.maijs 2024 14:07
0 0 Atbildēt

Mājsaimniecībām ir pašpatēriņa un eksporta limiti. Neko daudz tur papildus nesaražosi.

BMW 3.maijs 2024 14:20
0 0 Atbildēt

Kādam ir jābūt pašpatēriņam, lai vasaras mēnešos notērētu 11kw stacijas saražoto enerģiju? Neto uzkrājumu sistēmā ir jēga pa vasaru ražot un ziemā kurināties ar siltumsūkni. Neto norēķinu sistēmā nodot vasarā par 0 cenu un ziemā pirkt par 20 centiem sanāk apkāsiens!

hue 3.maijs 2024 14:44
0 0 Atbildēt

Var arī kļūt arī par elektrības ražotāju, citu noteikumi un vidsex.

JanJan 4.maijs 2024 15:59
1 0 Atbildēt

Nu, ja Tev mājās ir elektroauto, kondiška, varbūt nodarbojies ar kkādu galdniecību, metālapstrādi utml, tad varbūt arī ir jēga. citādāk, jā, jēga maza.

Pāreja uz neto norēķiniem notiek, jo pēc neto uzkrājuma pieejas sanāk, ka Bolderājas hrusčenē vai Latgales laukos dzīvojoša pensionāre subsidē to, ka kādam 200-300k vērtā Pierīgas privātmājā sagribējās uzlikt paneļus uz jumta un ziemā apkurināt maju "pa brīvu". To neto uzkrājuma ieguvumu jau nosedza Sadales tīkls, kas beigu beigās to ieliek tarifos, jo viņiem tas izmaksas par cenu starpību viennozīmīgi ir.

1+1≠2 3.maijs 2024 14:58
0 0 Atbildēt

Kā mēs atšķiram 220V pašmāju ražojumu no ārzemju? Kad pārslēdzās tīkls? cik gadus esam NordPool? Ja es maksāju pēc līguma kādu elektrum ir izmainījis, vai es pērku pēc NordPool biržas cenas? Zvanīju neceļ. Vai man zvanīt latvenergo, jo viņi saucās elektrum?

0pis 4.maijs 2024 13:10
0 0 Atbildēt

Neto tīkls, bruto maiss.

JanJan 4.maijs 2024 16:03
0 0 Atbildēt

Pāreja uz neto norēķiniem notiek, jo pēc neto uzkrājuma pieejas sanāk, ka Bolderājas hrusčenē vai Latgales laukos dzīvojoša pensionāre subsidē to, ka kādam 200-300k vērtā Pierīgas privātmājā sagribējās uzlikt paneļus uz jumta un ziemā apkurināt maju "pa brīvu". To neto uzkrājuma ieguvumu jau nosedza Sadales tīkls, kas beigu beigās to ieliek tarifos, jo viņiem tas izmaksas par cenu starpību viennozīmīgi ir. 

Kopumā jau viss pareizi. Tas tāds bonuss, kas early adopters tika iedots, ko pie noteikta apjoma nogriež nost. Līdzības varētu meklēt, piemēram, elektroauto tiesības izmantot sabiedriskā transporta joslas un Rīgas apsaimniekotās autostāvvietas bez maksas. Varu garantēt, kad šito nogriezīs tuvāko gadu laikā, tad ar sāksies bļaušana, kā tad tā, es taču pirku, lai man būtu bezmaksas parkings un nebūtu korķī jāsēž.

ZZZZ 5.maijs 2024 8:33
0 0 Atbildēt

JanJan aizej iedzer tabletīti no bigparma 😜 izskatās, ka tās arī pensionāri sponsorē🙈 tikai kuru? Varbūt esi dabūjis elektrību AR?

JanJan 5.maijs 2024 16:11
0 0 Atbildēt

Kāds sakars? Par tīklā nodoto elektrību tā ir pavisam vienkārša loģika un realitāte. Arī Sadales tīkls to ir atzinis, ka neto uzskaites sistēma Sadales tīklam rada papildu zaudējumus, kurus ir jānosedz un tas tiek izdarīts caur tarifiem. Attiecīgi visi LV patērētāji (tai skaitā pensionāri) kopistiski sponsorē saules paneļu īpašniekus, kas parasti drīzāk ir no vidusslāņa un uz augšu.

ZZZZ 6.maijs 2024 8:24
0 0 Atbildēt

Redz kā neizdevīgi irA. Un jā 5.5.2024 dēļ lielā saražotā apjoma jau slēdzās ārā ģenerējošās iekārtas. Tāds mikro blackout.

ZZZZ 6.maijs 2024 8:25
0 0 Atbildēt

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

Izceltie raksti

Ķīnas Nio prezentē jaunu un cenu ziņā pievilcīgu Tesla Model Y konkurentu

Ķīnas autobūves uzņēmuma Nio jaunizveidotais apakšzīmols Onvo nodemonstrējis Tresla Model Y līdzīgu krosoveru L60, kam sola pievilcīgu cenu un sniedzamību virs 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 

Arī elektrību. Rīgā atklāta pirmā Neste elektroauto uzlādes stacija (+VIDEO)

Latvijā vadošais degvielas tirgotājs Neste paplašina piedāvājumu un atklāj pirmo 100% atjaunojamās elektrības uzlādes staciju Neste My Renewable Charge Rīgā, Lucavsalas degvielas uzpildes stacijā. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām košo Peugeot 208 Hybrid (+VIDEO)

Peugeot 208 ir viens no aizraujošākajiem mazās klases automobiļiem, ko tagad var nopirkt arī kā hibrīdu. Mazais dzeltenais auto dižosies ar satriecošu dizainu un taupīgu apetīti pret degvielu. Lasīt vairāk

 

Jaunpienācēji auto tirgū: vai tiem var uzticēties?

Tikai divos vai trīs gados Eiropas auto tirgū parādījušies daudzi iepriekš nedzirdēti ražotāji no Āzijas. Šīs kompānijas galvenokārt koncentrējas uz elektrisko piedāvājumu. Aziāti prot pārsteigt ar iespaidīgiem tehniskajiem parametriem, tehnoloģijām un to visu piedāvā par salīdzinoši zemu cenu. Bet kā ir ar kvalitāti un uzticamību? Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti