Vācija: pieprasījums pēc elektroautomobiļiem krītas 14

 

Ilustratīvs attēls Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

iAuto | 14.februāris 2024 5:25

Prognozes Eiropas lielākajam automobiļu noieta tirgum šajā segmentā 2024. gadam nevieš optimismu.

Izdevums insideevs raksta, ka pieprasījums pēc elektriskās piedziņas automobiļiem Vācijā samazinās un 2024.gadam tiek prognozēts kritums par 14 procentiem. Federālās autotransporta pārvaldes (KBA) apkopotā statistika rāda, ka 2024. gada janvārī Vācijā reģistrēti 22 474 pilnībā elektriski automobiļi (BEV), kas ir visnotaļ iespaidīgs pieaugums par 24 procentiem, salīdzinot ar to pašu mēnesi pagājušajā gadā.

Tomēr saskaņā ar VDA autoindustrijas asociācijas analīzi šis pieaugums saistās tikai ar statistikas bāzes efektu, jo elektrisko automašīnu pārdošana 2023. gada janvārī bija īpaši vāja..

Tāda pati negatīva aina parādās, aplūkojot BEV daļu no kopējā pārdošanas apjoma: 2024. gada janvārī tas bija tikai 10,5 procenti. Salīdzinājumam: 2023. gadā kopumā tas bija 18 procenti.

VDA sagaida, ka 2024. gadā Vācijā tiks pārdoti aptuveni 451 000 BEV automobiļu, kas būtu par 14 procentiem mazāk nekā 2023. gadā. Tas nozīmētu, ka tirgus saruks pirmo reizi pēc vairāku gadu augšupejas, nokrītoties pat zem 2022. gada līmeņa.

Kā to skaidro eksperti?

Elektromobiļu pārdošanas apjoma samazināšanās, iespējams, lielā mērā ir saistīta ar to iegādei atvēlētā valsts atbalsta pārtraukšanu, taču tiek minēti arī citi iemesli, piemēram, BEV sniedzamība ir ierobežota, uzlādes infrastruktūra nav pietiekami attīstīta, ir augstas iegādes izmaksas, bet vērtība otrreizējā tirgū strauji krītas.  Bloomberg analītiķis Jans Burgards atzīmē, ka BEV automobiļu tirgus augšējais segments ir piesātināts un ikviens, kur gribēja un varēja atļauties dārgu elektroautomobili, tādu jau ir iegādājies – pārējie gaida automašīnas cenu segmentā ap 25 000 eiro, kur šobrīd nav lielas izvēles.

Ko dara ražotāji?

Ražotāji cenšas uzturēt augstus BEV pārdošanas apjomus, piedāvājot atlaides līdz 10 000 eiro apmērā. Tā rīkojas Volkswagen, Tesla, Fiat, Dacia, Renault, Nissan, BYD un, iespējams, vēl daži, kuriem nepatīk tik ļoti reklamēt savas atlaides. No otras puses, šogad ir paredzēts laist klajā vairākus modeļus par pieņemamām cenām, tostarp Citroen e-C3 un tā māsas modeļus un Renault 5 Electric.

Nobeigumā insideevs secina, ka elektrisko automašīnu tirgus 2024.gadam nevieš optimismu, tomēr ražotāji centīsies uzturēt pieprasījumu ar atlaidēm un lētām mazām automašīnām – vismaz tiktāl, cik tas iespējams.

 
14 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Jobo 14.februāris 2024 9:37
31 1 Atbildēt

Laba ziņa. Bet mūsējiem to nesaprast. Zaļais kurss ir jāievēro. Iznīcināsim savu ekonomiku, paliksim ar pliku dirsu, bet vismaz būsim zaļi.

Nja 14.februāris 2024 7:34
20 1 Atbildēt

A ko viņi domāja visiem vajadzēs? Tad kad maksās 1:1 ar iekšdedzes dzinēja auto. Tad vēl daudzi atteiksies, daudzi tikai sāks domāt utt. Visi kas gribēja paspēlēties jau nopirka. Tagad nākamais ešalons, valsts iestādes, jo tāda prasība. % jābūt 0 emisīju auto.

progress 14.februāris 2024 8:06
18 2 Atbildēt

NY policija iegaadaajaas elektroauto, un briidi veelaak saprata, ka taas lamatas nekam neder, un atteicaas no taam! Auto domaats lai brauktu, nevis citaam aktivitaateem!!!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

ASV plosās tornado; "vētru mednieki" tiem seko (+ VIDEO) 2

Neraugoties uz policijas brīdinājumiem, cilvēki, kas sevi dēvē par Storm Chaser (vētru mednieki) izmanto automašīnas, lai postošajai dabas stihijai nonāktu pēc iespējas tuvāk. Lasīt vairāk

 

Degvielas cenas: Dīzelis 1.647 un 95 benzīns 1.697 EUR - 26.04.2024 (+ VIDEO) 6

Latvija apsteidz Spāniju... ar degvielas cenām. Būtu jauki, ja tas notiktu arī ekonomikā, taču atliek tikai paskatīties, kaut vai uz mūsu ceļiem, lai saprastu, kur esam. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 3

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti