Lai tiktu uz savu īpašumu Jūrmalā, tomēr jāpērk caurlaide! Kā tas var būt? (+ VIDEO) 41

 

Jūrmalas iebraukšanas caurlaižu iegādes automāts Foto: iAuto.lv

iAuto.lv | 27.februāris 2024 17:08

iAuto redakcijā vērsās portāla lasītājs un Jūrmalas iedzīvotājs Māris, kurš vēlas aktualizēt problēmas un pilsētas vadības attieksmi saistībā ar iebraukšanas caurlaides iegūšanu. Šī gada janvārī Māris iekļuva ceļu satiksmes negadījumā, kā rezultātā viņa īpašumā esošais auto tika pamatīgi sabojāts. Automobiļa remonta laikā viņš izmanto iznomātu automobili. Ņemot vērā to, ka Mārim Jūrmalā ir īpašums, kā arī viņa dzīvesvieta ir deklarēta Jūrmalā, viņam nodeva par iebraukšanu Jūrmalā nav jāmaksā.

Meklējot iespēju piešķirt caurlaidi iznomātajai automašīnai uz 30 dienām (īpašumā esoša auto remonta periodu) viņš 2. februārī ar iesniegumu vērsās pie Jūrmalas domes. Un tā kā iesniegums netiek izskatīts uzreiz, Māris arī vaicāja par kārtību, kā iesniegt maksājumu apliecinošus dokumentus, lai kompensētu Jūrmalas caurlaides izdevumus par dienām, līdz caurlaides piešķiršanas brīdim. Iesniegumā Māris atsaucās arī uz ceļu satiksmes negadījuma administratīvās lietas numuru un apdrošināšanas pieteikuma numuru. Atbildi no Jūrmalas domes viņš saņēma tikai 21. februārī.

iAuto lasītāja transportlīdzeklis pēc negadījuma Foto: iAuto.lv

Par saziņu ar Jūrmalas domi turpina Māris: “Atbildē nav lēmuma, vai individuālā kārtā tiks piešķirta caurlaide. Atbilde satur tikai Jūrmalas domes saistošos notikumus. Kā arī Jūrmalas interneta vietnē ir norādīts, kādās situācijās varu saņemt caurlaidi vai atlaidi. Ņemot vērā to, ka 2. februārī zvanot Jūrmalas domes klientu dienesta tālrunim, darbiniece atbildēja, ka nav paredzēts šādā situācijā piešķirt caurlaidi, prasīju kas to var izlemt? Rezultātā vienojāmies, ka rakstīšu iesniegumu, lai izskata manu situāciju. Rezultātā pēc 21 dienas nekas nav izskatīts, ir tikai citēti Jūrmalas domes noteikumi. Vienīgo risinājumu domē piedāvāja, ka es auto noņemu no uzskaites un tad es kvalificējos saistošo noteikumu 21.2 punktam - tad atļaujas piešķiršana maksā 3.90 EUR. Vaicāju vai varu to kārtot ar atpakaļejošu datumu, ja man ir policijas lēmums, ka auto ir nelietojams un to aizliegts izmatot satiksmē. Atbide bija tiešs NĒ. Faktiski tas nozīmē ka esmu samaksajis par braukšanu uz mājām 3 EUR/dienā par šo laiku tie ir 13 gadījumi, kas ir 39 EUR,” stāsta Māris.

Jūrmalas domes izpilddirektora atbildes vēstule par iebraukšanas caurlaides piešķiršanu Foto: iAuto.lv

Arī mēs pirms nepilnām divām nedēļām vērsām uzmanību uz iebraukšanas kārtības izmaiņām Jūrmālā, kā arī uz situāciju, kad Jūrmalas iedzīvotājiem tomēr ir jāmaksā nodeva par iebraukšanu. 

Caurlaide personai vai transportlīdzeklim?

Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā” ir uzskaitīti gadījumi, kad persona kvalificējas, lai saņemtu nodevas atvieglojumu (13. pants) vai atbrīvojumu no nodevas nomaksas (20. pants). Taču sajukumu rada tas, ka atvieglojumiem/atbrīvojumam kvalificējas persona, taču caurlaide tiek piešķirta konkrētiem transportlīdzekļiem. No vienas puses ir saprotams mērķis vieglāk kontrolēt piešķirto caurlaižu lietošanu. Bet no otras puses saistošie noteikumi neparedz izņēmuma situācijas, par kuru runājām augstākminētajā video un kurā ir nonācijs mūsu lasītājs Māris. Un galu galā Jūrmalas iedzīvotājs, braucot ar nepareizo transportlīdzekli, uz savām mājām netiek, par to nemaksājot papildus.

Šajos noteikumos bezmaksas caurlaide tiek attiecināta uz konkrētās personas īpašumā, turējumā vai valdījumā esošu transporta līdzekli, BET ir jābūt attiecīgai reģistrācijai CSDD vai citas valsts reģistrā. Lai gan Ceļu Satiksmes likuma izpratnē par transportlīdzekļa turētāju ir uzskatāma fiziskā vai juridiskā persona, kura uz tiesiska pamata (mantas īres, nomas, patapinājuma līgums u.c.) lieto transportlīdzekli, tādējādi bezmaksas caurlaidi būtu jāizsniedz arī Māra gadījumā, kad transportlīdzekļa turēšanas tiesības pierāda nomas līgums.  

Jūrmalas domes saistošie noteikumi par iebraukšanas caurlaidēm Foto: iAuto.lv

Jūrmalas domes saistošie noteikumi par iebraukšanas caurlaidēm Foto: iAuto.lv

Jūrmalas domes noteikumos arī atstāta vieta dažādām interpretācijām par vienai personai piederošu vai turējumā esošu transportlīdzekļu skaitu, kam piešķiramas bezmaksas caurlaides. Tikmēr pēc Jūrmalas domes izpilddirektora Edgara Stobova atbildes mūsu lasītājam Mārim noprotams, ka caurlaides piešķiramas visiem personas ipašumā, turējumā vai valdījumā esošajiem transportlīdzekļiem: Atbilstoši saistošo noteikumu 20.1.1. un 20.1.2.apakšpunktam, ja persona ir deklarējusi dzīvesvietu Jūrmalas valstspilsētā vai personai piederošais nekustamais īpašums atrodas Jūrmalas valstspilsētā, caurlaides visiem šīs personas īpašumā, valdījumā vai turējumā reģistrētajiem transportlīdzekļiem tiek piešķirtas bez nodevas samaksas (bezmaksas).

Lasi vēl portālā iAuto.lv par šo tēmu:

 
41 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
uupis 27.februāris 2024 18:06
18 5 Atbildēt

Vispār vajadzētu Jūrmalas iedzīvotājiem ieviest iebraukšanas maksu pārējā LV teritorijā!

Gribat uz Rīgu - pērkat vinjeti...

A to saproties paši rūpējas par to lai svešie nebrauktu pie viņiem bet paši lien pie citiem!

Nu 27.februāris 2024 18:40
17 0 Atbildēt

Labprāt maksātu 3eur par iebraukšanu Rīgā, ja atceltu maksas stāvvietas

kolumbs 28.februāris 2024 8:57
17 0 Atbildēt

Izskatās, ka pašvaldība nevēlas ieslīgt šādu mikroproblēmu risināšanā. Un tas ir saprotams, jo, ja vairāk izņēmumu, kad tomēr iedodam caurlaidi, jo grūtāk administrēt. 

Kā ar šo cīnīties? 

Domāju, ja portāls nopietni grib ar šo cīnīties, tad jāvērtē, kā šo jautājumu aiznest līdz Satversmes tiesai. 

Iespējams, ar pēc šīs atbildes var iet uz tiesu par labvēlīga administratīvā akta izdošanu vai atbildes atzīšanu par prettiesisku, ja pirmais vairs nav aktuāli. Un tad caur tiesu mēģināt iet uz Satversmes tiesu. 

Strīds šajā gadījumā nebūt par to, vai vispār caurlaižu režīms un nodeva piemērojami, bet gan tieši par regulējuma neesamību izņēmuma gadījumos un izņēmumu nepiemērošanu. 

Atttiecīgi regulējuma neesība varētu pārkāp samērīguma principu, iespējams, 105.vai kāda cita panta pārkāpumu. 

Satversmes tiesai uzrakstīt motivētu pieteikumu nav vienkāršs uzdevums un ne katram ir pa spēkam. Pasūtot to izdarīt kādam, tas nav lēts prieks, tāpēc droši vien ka nekas tāds netiks veikts.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO) 1

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Liepājā ražos lidmašīnas ar ūdeņraža dzinēju (+ VIDEO) 2

Liepājā pēc dažiem gadiem tiks ražotas lidmašīnas. Uzņēmums “Fokker Next Gen” Liepājas Speciālajā ekonomiskajā zonā veidos ūdeņraža lidmašīnu ražošanas un testēšanas rūpnīcu, kā arī plāno inženierzinātņu centra izveidi. Lasīt vairāk

 

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO) 3

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti