Latvieši gatavojas Pikes Peak iekarošanai (+ foto)

 
6.maijs 2013 9:55

Autoinženiera Andra Dambja vadībā uzņēmumā eO šobrīd top elektriskās piedziņas šosejas automobilis. Tas paredzēts jauna rekorda uzstādīšanai Pikes Peak kalnā braukšanas sacensībās Kolorado štatā, ASV.

Latviešu debijas reizē 30. jūnijā pilota pienākumus pildīs vairākkārtējais Latvijas un Baltijas čempions autošosejā Jānis Horeliks.


Pasaulslavenās sacensības, kuru 20 kilometru garās distances finišs atrodas Pikes Peak kalna virsotnē 4300 m virs jūras līmeņa, šogad norisināsies jau 91. reizi. Gadu gaitā šis ikdienā publiski lietotais ceļš ir pakāpeniski noklāts ar asflata segumu, aizvien lielākas priekšrocības dodot šosejas tipa sacīkšu automobiļiem. 2013. gada sacensībās sagaidāma sīva cīņa starp pašreizējo rekordistu Raisu Milenu, leģendāro Tadžimu Nabuhiro jeb “Monstru” un 9-kārtējo pasaules čempionu rallijā Sebastjēnu Lēbu, kurš startēs ar pilnpiedziņas divturbīnu Peugeot 208 prototipu.

Līdz šim elektroautomobiļi nav spējuši uzvarētsacensību absolūtajā vērtējumā, taču īsajā un līkumotajā trasē tie pamazām kļūst par spēku, ar kuru rēķināties. Litija jonu akumulatori un elektriskie motori tehnoloģiski attīstās, kļūstot mazāki un jaudīgāki. Turklāt, atšķirībā no iekšdedzes dzinējiem, elektromotori nezaudē jaudu retinātā gaisā.
Izmantojot vairāku gadu desmitu motoru sporta pieredzi, Andris Dambis sešu mēnešu laikā uzprojektējis jaunu utomobili ar nosaukumu eO PP01. Tā konstrukcijas pamatā ir cauruļu rāmja šasija, bet oglekļa šķiedras virsbūve ir izgatavota Dānijā. 400 kW visu riteņu elektriskā piedziņa to padarīs par cienīgu konkurentu Pikes Peak sacensībās.


“Mēs zinām, ka mūsu automobilis ir spējīgs pārspēt pašreizējo Pikes Peak rekordu,” stāsta Dambis, “taču šogad konkurence ir īpaši sīva un mums nepieciešama labvelīgu apstākļu sakritība. Jebkurā gadījumā mēs centīsimies demonstrēt līdz šim neredzētas elektroautomobiļu spējas. Tā ir eO būtība.”

eO ir jau labi zināms ar saviem ambiciozajiem elektriskā motoru sporta projektiem. 2011. gadā radītais elektriskais bezceļu auto OSCar eO ir pieveicis 18 000 kilometru rallija reida sacensībās trijos kontinentos.Jaunais sprinta sacīkšu projekts ir solis pretim uzņēmuma ilgtermiņa mērķiem – radīt tehnoloģijas augstas veiktspējas elektroautomobiļiem.
Maijā eO PP01 tiks intensīvi izmēģināts, bet jau jūnija sākumā komanda dosies uz Kolorado.
Informācija par projektu būs pieejama uzņēmuma mājas lapā driveeo.com. Pateicoties DNB, atspoguļojumu televīzijā nodrošinās raidījums Tavs Auto. Sacensību dienas notikumiem tiešsaitē varēs sekot līdzi ppihc.com un redbull.tv.
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti