Fetels atkārto Šūmahera rekordu (precizēta) 4

 
iAuto | 3.novembris 2013 16:49

Foto: fia.com

(precizēta situācija kopvērtējumā)

Septīto uzvaru pēc kārtas un 11. uzvaru šosezon notikušajos 17 F1 čempionāta posmos Apvienotajos Arābu Emirātos izcīnīja nu jau četrkārtējais pasaules čempions Sebastjans Fetels (“Red Bull”), kuram šī bija arī trešā uzvara Abu Dabi trasē.

Līdz ar šo uzvaru viņš atkārtojis tautieša Mihaela Šūmahera rekordu, kurš līdz šim bija vienīgais F1 pilots, kuram vienas sezonas laikā izdevies izcīnīt septiņas uzvaras pēc kārtas. Fetalam gan vēl ir, kur tiekties, jo 1952.gadā un 1953.gadā itālis Alberto Askari izcīnīja uzvaras deviņos posmos pēc kārtas, taču divās sezonās. Tāpat nesasniegts ir Šūmahera rekords – 13 uzvaras vienas sezonas laikā. Lai abus rekordus sasniegtu, Fetelam jāuzvar arī divos atlikušajos sezonas posmos, un, vērojot vācieša sniegumu trasē, tas šķiet pavisam reāli.

Fetels gan nav vienīgais rekordists šajā nedēļas nogalē – “Ferrari” komandai Tuvie Austrumi gan nešķita īpaši labvēlīgi, taču itāļu F1 komanda pārspējusi “McLaren” rekordu, finišējot punktos 65 sacensībās pēc kārtas – komandas līderis Fernando Alonso finišēja 5.vietā, bet Felipe Masa finišā bija astotais.

Fetels Abu Dabi trasē startēja no otrās pozīcijas, līdzās “pole position” izcīnījušajam komandas biedram Markam Vēberam. Austrāliešu veterānam, kā jau vienotaļ ierasts, padevās ļoti vājš starts, un viņš atkrita uz pirmā desmitnieka beigām, tikmēr Fetels sīvā cīņā ar tautieti Niko Rosbergu (“Mercedes”), no pirmā līkuma izbrauca 1.vietā un sāka savu atraušanos no konkurentiem. Fetela sniegumu šajā sacīkstē var raksturot ar šahā tik ierasto “baltie sāk un uzvar” – četrkārtējais čempions katrā aplī pārsvaru pār konkurentiem palielināja un sacensību vadībā atradās visos apļos, no sākuma līdz beigām.

Vēberam pēc ārkārtīgi neveiksmīgā sacensību sākuma radās arī problēmas ar KERS sistēmu, tomēr F1 veterāns, par spīti visam, cīnījās varonīgi un savus konkurentus vienu pēc otra apdzina, finišā zaudējot vien savam titulētajam komandas biedram. Kas zina, nebūtu bijis neveiksmīgā starta, varbūt Vēbers trīs posmus pirms karjeras beigām būtu spējis pacīnīties par desmito uzvaru karjerā. Ne šoreiz un ne šosezon – Vēbers 2013.gada F1 sezonā tik vien kā divas reizes spējis asistēt komandas biedram dubultuzvaras izcīnīšanā un vēl vienu reizi izcīnīt 2.vietu, Fetelam izstājoties. Tiesa, arī šoreiz, Vēberam nokļūstot otrajā pozīcijā, Fetela pārsvars bija vairāk nekā 20 sekundes, turklāt ar katru apli tas kļuva arvien lielāks. Nekādu cerību austrālietim.

Savukārt Kimi Raikonens (“Lotus”), kurš savai komandai bija piedraudējis nestartēt atlikušajos sezonas posmos, ja viņam netiks samaksāts vairāku miljonu lielais parāds, un kurš formulas tehnisko neatbilstību dēļ zaudēja kvalifikācijā izcīnīto 5.vietu un bija spiests startēt no pēdējās starta vietas, pēc pirmā līkuma nobrauca trases malā un izstājās.

Pats pilots pēc tam britu raidorganizācijas BBC žurnālistiem paskaidroja, ka pirmajā līkumā saskrējies ar kādu no “Caterham” formulām. “Pieskāriens priekšējam ritenim nebija spēcīgs, taču leņķis bija tik slikts, ka sabojāja formulas balstiekārtu,” sacīja Raikonens, iekāpa savā automašīnā un pameta trasi.

Neveiksmīgā nedēļas nogale Tuvajos Austrumos Raikonenam gandrīz maksāja 3.vietu čempionāta kopvērtējumā – pirms Abu Dabi GP viņš bija tikai 14 punktus priekšā Luisam Hamiltonam (“Mercedes”), taču brits šodien finišēja tikai 7.vietā un izcīnīja 6 punktus. Ņemot vērā Raikonena un “Lotus” komandas iekšējās problēmas, ļoti iespējams, ka somam vietu godalgoto trijniekā neizdosies saglabāt. Turklāt Raikonens allaž deklarējis, ka viņu neinteresē zemāka vieta par pirmo. Tāpat Raikonenu diez vai uztrauc “Lotus” cerības izcīnīt 3.vietu Konstruktoru kausa kopvērtējumā, kas nozīmētu vairākus miljonus lielāku komandas budžetu nākamajā sezonā – Raikonens pēc sezonas beigām pāriet uz “Ferrari” vienību, kuras sastāvā 2007.gadā izcīnīja savu vienīgo pasaules čempiona titulu.

Savu trešo dubultuzvaru sezonā izcīnīja “Red Bull” komanda. Atlikušo vietu uz goda pjedestāla “savāca” Rosbergs, kurš iepriekš šosezon divas reizes – Monako un Lielbritānijā – spējis izcīnīt uzvaru, bet pirms nedēļas notikušajā Indijas GP finišēja 2.vietā.

4.vietā finišēja Romēns Grožāns (“Lotus”), kuram sezonas noslēgums pagaidām ir ļoti veiksmīgs – iepriekšējos trīs posmos pēc kārtas franču pilots bija izcīnījis 3.vietas, un tik stabils sniegums ir labas ziņas “Lotus” komandai, jo ļauj pamatoti cerēt, ka nākamajā sezonā tās sastāvā būs ātrs braucējs, kurš spēs cīnīties par uzvarām sacensībās.

5.vietā finišēja Alonso, 6.vietā – Pols di Resta (“Force India”), 7.vietā – Hamiltons, 8.vietā – Masa, 9.vietā – Serhio Peress (“McLaren”), bet desmitnieku noslēdza Adrians Zutils (“Force India”).

Čempions šogad ir noskaidrots, arī sezonas vicelīdera Fernando Alonso (“Ferrari”) pārsvars pār tuvāko sekotāju divus posmus pirms sezonas beigām izskatās diezgan drošs (34 punkti), taču cīņā par 3.vietu kopvērtējumā piedalās četri piloti – jau pieminētais Raikonens, Hamiltons, Rosbergs un Vēbers.

Vadībā patlaban ar 183 punktiem atrodas Raikonens, viņam seko Hamiltons (175 punkti), Vēbers (166 punkti) un Rosbergs (159 punkti).

Konstruktoru kausā uzvaru jau priekšlaikus nodrošinājusi “Red Bull” komanda, taču atlikušās vietas vēl nav noskaidrotas – “Mercedes” vienības kontā ir 334 punkti, kamēr “Ferrari” tikusi pie 323 punktiem, bet “Lotus” – 297 punktiem.

Nākamās sacensības norisināsies 17.novembrī ASV, bet sezona noslēgsies 24.novembrī ar sacensībām Brazīlijā.

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Mīļais amplis 3.novembris 2013 20:07
2 0 Atbildēt

Fetels ir monstrs,bet Alonso kritala.

f1 4.novembris 2013 21:15
1 0 Atbildēt

paldies Jums!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti